Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capital.ro Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor "Nu sunt mulţumit de activitatea ANAF"

ro

02 Aug, 2017 10:17 2003 Marime text
Impozitul pe cifra de afaceri și contribuția de solidaritate nu vor fi aplicate pentru că nu aduc beneficii nici statului dar nici contribuabililor. De asemenea, conturile individuale de TVA vor crește gradul de conformare la 100%. Mai exact, statul va încasa în totalitate, pentru prima dată, TVA-ul declarat. Acestea sunt câteva din declarațiile ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, acordate revistei Capital.

Aproximativ 1,2 milioane de români sunt angajaţi part-time în România. Mai bine de jumătate nu câştigă mai mult de 680 de lei net pe lună. Acestea sunt câteva cifre care au arătat Ministerului de Finanţe că există o formă de recompense şi în zona gri sau neagră a salarizării. Potrivit lui Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, plata TVA într-un cont separat va aduce încasări suplimentare de zeci de miliarde de lei la bugetul de stat. De asemenea, ministrul a explicat şi în ce condiţii impozitul pe venitul global ar fi unul aplicabil.

Contribuţia de solidaritate se va mai aplica?

Ionuţ Mişa: Premierul a solicitat o analiză mult mai fundamentată pentru a vedea dacă s-ar justifica implementarea ei. Au existat discuţii despre plafoane şi despre veniturile pentru care ar urma să se aplice. Ulterior, după simulări, uitându-ne şi la practica internaţională, ne-am dat seama că nu există o justificare cost-beneficiu pentru implementarea ei. Premierul a fost deja informat de rezultatul analizelor noastre.
 
Impozitul pe venitul global e o variantă?

Ionuţ Mişa: E un sistem care a fost utilizat la începutul anilor 2000 în România, şi a produs şi efecte. În continuare, funcţionează în alte ţări europene. Dacă e aplicat la nivel de individ, pe actuala structură informatică din ANAF, respectiv pe bază de CNP, atunci, da, el poate fi implementat. Ca principiu, impozitarea globală înseamnă o distribuire mai corectă a veniturilor către populaţie. Identificarea tuturor veniturilor unei persoane şi stabilirea ulterioară a unui impozit pentru cei care realizează venituri foarte mari nu cred că poate fi un lucru neapărat rău. Astăzi ne confruntăm cu situaţia în care foarte multe venituri nu sunt declarate şi impozitate. Analizăm mai multe variante. Vrem să fim siguri că alegem cea mai bună soluţie. E în dezbatere în grupurile de lucru.
 
Articol preluat de pe: capital.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii