Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bombardiere ruseşti forţează intrarea în spaţiul aerian al României dinspre Marea Neagră

ro

01 Aug, 2013 17:08 3140 Marime text
Declaraţiile prin care ministrul Apărării, Mircea Duşa, anunţa că mai multe avioane au încercat să intre fără autorizaţie în spaţiul aerian românesc, au stârnit reacţii în toate mediile, iar faptul că şeful MApN a refuzat să ofere detalii concrete despre aceste incidente i-a atras o mulţime de ironii, în principal din partea unui consilier prezidenţial. Ziua Veche publică, însă, joi, informaţii cuprinse într-un raport al Statului Major al Forţelor Aeriene, care arată că mai multe aeronave militare ruseşti au forţat intrarea fără aprobare în spaţiul aerian românesc.

Un raport întocmit de reprezentanţii Statului Major al Forţelor Aeriene arată că în ultimele luni au existat mai multe cazuri în care aeronave militare apaţinând Federaţiei Ruse au încercat să intre în spaţiul aerian românesc fără să existe o aprobare în acest sens sau fără să fi cerut un plan de survol, notează sursa citată.
Anul trecut, spre exemplu, patru bombardiere strategice ruseşti tip TU-22 au efectuat o misiune de supraveghere şi testare a capabilităţilor forţelor aeriene din România, Bulgaria şi Turcia. De asemenea, au fost semnalate cazuri în care avioane Su-27, SU-24 şi Beriev A-50 s-au apropiat de spaţiul aerian al României. De remarcat este, însă, că activitatea aeriană a ruşilor s-a intensificat după anunţul privind instalarea scutului anti-rachetă la Deveselu, precizează sursa citată.

Cele patru bombardiere ruseşti s-au apropiat de spaţiul aerian al României şi Bulgariei dinspre Marea Neagră, moment în care au fost supravegheată de o escadrilă de aeronave F-16 venită de la baza aeriană de la Incirlik, Turcia, ţară care asigura la momentul respectiv serviciul de poliţie aeriană în cadrul NATO. Totodată, cele patru bombardiere au fost supravegheată şi de o celulă din cadrul Flotilei 86 Aeriană, care a primit alarmă de decolare, însă în cele din urmă cele patru aeronave TU-22 au făcut cale întoarsă.
Experţii militari consideră că misiunea aeronavelor ruseşti poate fi un test al capabilităţilor de poliţie aeriană ale statelor din flancul sudic al NATO.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, la Piteşti, că este necesară achiziţionarea de avioane F 16 deoarece aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat de aparate de zbor "care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol", ultima intervenţie fiind în noaptea de luni spre marţi.

Sursa: RTV.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii