Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul.ro Păcatele lui ÎPS Teodosie

ro

26 Oct, 2016 11:47 4599 Marime text
„ÎPS Teodosie, fosta sursă «Mache» a Securităţii, implicat în mai multe dosare penale şi înconjurat, de-a lungul timpului, de consilieri certaţi cu legea, pus recent sub control judiciar pentru folosirea de acte false în scopuri obţinerii de fonduri UE, susţine că nu este afectat de lunga listă de «păcate» legate de numele său. Toate afectează Biserica, susţine Înaltul, motivând că «eu reprezint Biserica», potrivit adevarul.ro.

„Un nou episod încarcă dosarul şi aşa doldora al Înaltpreasfinţitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Cu o anchetă DNA în desfăşurare, ierarhul a ieşit, luni, din sala de judecată declarând senin: «Nu mă afectează personal că sunt acuzat pe nedrept, ci afectează Biserica. Eu reprezint Biserica». Dar tocmai pentru că reprezintă Biserica, arhiepiscopul Teodosie Petrescu ar trebui să-şi reconsidere poziţia. Un ierarh trebuie să fie mai presus de orice îndoială, ceea ce nu se poate spune despre ÎPS Teodosie. Are dosar la Securitate, instituţie cu care a colaborat ca sursă «Mache» (de la Macedon, numele său de botez). A purtat negocieri cu ziarişti aflaţi sub acoperire, cărora le aranja intrarea în rândul teologilor şi apoi al clerului. L-a binecuvântat pe controversatul afacerist Gigi Becali să scrie cărţi care au dus la eliberarea sa înainte de vreme din închisoare.

Sfătuit de consilieri «păcătoşi»

A avut consilieri care au făcut de râs Arhiepiscopia Tomisului: Valeriu Roman, prins beat la volan, autorul unui accident rutier în care au fost răniţi copii, sau Ciprian Stoichin, paroh şantajat de alţi teologi pentru c-a fost filmat făcând sex cu o enoriaşă. La categoria «oameni de nimic» pripăşiţi pe lângă Teodosie intră şi Gabriel Bucică, misionarul din Vaslui care făcea trafic cu droguri ascunse în Biblie. Spiritul întreprinzător al Înaltului de la malul mării s-a manifestat din plin în locurile natale de la Dorna Arini, lângă Vatra Dornei din Suceava, prin ridicarea unui complex turistico-duhovnicesc-balnear pentru pelerini.
 
Ferma de la Nazarcea, pentru care este cercetat actualmente de DNA, a fost darul primit de la guvernarea Năstase, pentru a înfiinţa aici un aşezământ social în care nevoiaşii să muncească şi să aibă un adăpost. Planul nu s-a mai concretizat, însă, iar ferma a rămas o paragină. De aceea a fost pus sub control judiciar de DNA, pentru folosirea de acte false pentru obţinerea de fonduri europene (1,4 milioane de lei) de la APIA, în formă continuată.

«Crede şi nu cerceta», precept ignorat de anchetatori

Teodor Răileanu, consultant de imagine, vede cât de tare este zdruncinată încrederea în Biserică din cauza clericilor controversaţi, cum este ÎPS Teodosie.

„În primul rând este afectată imaginea ca persoană cercetată penal de acţiuni reprobabile, apoi este afectat ca ierarh care a ajuns în conflict cu justiţia. Această imagine negativă ricoşează în BOR, prin înălţimea funcţiei de arhiepiscop, prin prisma faptelor. Şi mai este un aspect: ar putea afecta inclusiv imaginea justiţiei. De ce? Religia ortodoxă presupune obedienţă şi credinţa oarbă în Biserică şi în oamenii ei. Un atac lumesc (cum este ancheta DNA) asupra unui «om sfânt» poate avea în mintea celor simpli, de un habotnicism de înalt grad, efectul unei întinări a lucrurilor minunate înfăptuite de BOR. Dar orice preot poate relata, sub protecţia anonimatului, că aceste fapte sunt o practică foarte întâlnită în Biserică. Dar oamenii aleg să le ignore, cum spune preceptul «Crede şi nu cerceta»“,arată consultantul de imagine.

Răileanu face distincţia clară între o instituţie cum este BOR şi valorile spirituale ale credinţei.

„Eu nu confund credinţa cu ONG-ul BOR. Personal eu militez pentru aducerea la lumină a întregului sistem de contabilitate bisericesc, care le permite finanţări din multe surse, fără ca profitul să fie supus taxelor şi impozitelor. Trebuie ca statul să intervină în sfânta contabilitate invizibilă a BOR. Acolo sunt bani negri, iar Biserica înregistrează o scădere foarte serioasă la capitolul încredere, care poate fi corelată cu creşterea profitului“, mai spune Teodor Răileanu, citat de adevarul.ro.

 
Citeşte mai mult pe adevarul.ro


 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii