Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzaţii grave i se aduc Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării "Am fost izgoniţi din casa noastră"

ro

16 Jul, 2016 23:08 2678 Marime text
Asociaţia Centrul Cultural Corbu susţine că a fost izgonită de pe plaja Corbu de către reprezentanţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea, plaja pe care dorea să organizeze Festivalul Antic "Dacia, casa noastră".

Festivalul a avut loc însă în localitatea Corbu, departe de plajă, întrucât asociaţia fost somată să părăsească plaja chiar în prima zi a festivalului, deoarece nu avea autorizaţie pentru organizarea festivalului pe porţiunea de nisip cu pricina.

 Pe de altă parte, Asociaşia Centrul Cultural Corbu este nemulţumită că pentru organizarea unui asemenea festival nu s-a putut obţine autorizaţie, însă mulţi comercianţi ambulanţi prerstează servicii la doar câţiva paşi de plaja Corbu, zonă protejată prin lege. 

Redăm în continuare comunicatul de presă remis ZIUA de Constanţa:

"Asociația Centrul Cultural Corbu este o asociație de drept privat, bazată pe voluntariat, care drept scop statutar inițierea, realizarea și  coordonarea de activităti care să contribuie la dezvoltarea comunei Corbu din punct de vedere economic, social, educațional, cultural, ecologic și  turistic.
 
 Împreună cu Asociația România Dacia Casă Noastră – RDCN Constanța, am organizat Festivalul Antic “Dacia, casă noastra”, în cadrul căruia se desfășoară activități de reconstituiri istorice, lupte demonstrative între  “daci” și “romani”, ateliere de ceramică, pielărie, dans dacic.   

 Pentru a crea mediul autentic specific, a doua ediție a acestui festival a fost gândită a se desfășura pe plaja sălbatică din Corbu, arie protejată  inclusă în Rezervația Biosferei Deltă Dunării, plajă pe care, în fiecare  week-end, sunt prezenți peste 1000 de turiști.
 În vederea obținerii permisului de desfășurare a activității, Centrul Cultural Corbu, ONG non-profit, bazat pe voluntariat, organizator de evenimente culturale, s-a adresat Administrației Rezervației (ARBDD  Tulcea), specificând locația, măsurile privind protecția mediului, activitățile desfășurate, cu accent pe faptul că nu se modifică mediul natural în niciun fel, nu se desfășoară activități economice, nici de  alimentație publică.  

 Documentația completă, alături de dovadă plătii pentru eliberarea permisului, au fost analizate în ședința de analiză a ARBDD din data de 14.07.2016. Organizatorului nu i-a fost trimis răspunsul cu privire la autorizarea sau neautorizarea acestui eveniment. Telefonic, am primit un  răspuns neoficial, că activitatea nu a fost autorizată, pe suprafața de  nisip solicitată.

 Neavând permisul ARBDD, am convenit să schimbăm locul de desfășurare a evenimentului, pe o porțiune din preajmă plajei, teren aparținând  Consiliului Local Corbu, cu destinația de parcare, destinație aprobată de ARBDD cu mai mulți ani în urmă.
 Noul spațiu pentru desfășurarea festivalului se află la cca 500 metri de plajă, situat între două unități economice (un restaurant și o terasă de vară), care au primit avizul de funcționare din partea ARBDD. La cca 1 km  distanță, pe nisip, la nici 100 m de malul apei, funcționează o altă terasă de vară, care, și ea, deține avizul de funcționare de la ARBDD (din spusele  comisarilor de control al ARBDD).
 
 În dimineața de 16.07.2016, prima zi a festivalului, când voluntarii  Centrului Cultural Corbu amplasau cele patru umbrele menite să asigure umbra pentru “luptatori”, un corp de control al Comisariatului de Control al ARBDD și-a făcut apariția, somându-ne să părăsim spațiul, sub sancțiunea unei amenzi usturătoare, pe motiv că nu deținem permisul de desfășurare aactivității. Deși le-am explicat că nu punem în pericol nici flora, nici fauna, nici nivelul de zgomot, cu această manifestare culturală non-profit și nu desfășurăm activități economice, nici de alimentație publică (micii și berea nu rezonează cu activitățile noastre), corpul de control a fost ferm, izgonindu-ne practic de pe terenul proprietate al comunei noastre,  interzicând o activitate culturală ce se desfășoară doar două zile pe an.
 
 Pentru a nu intra în conflict cu legea sau cu reprezentanții ARBDD, am anulat evenimentul pe această locație și l-am desfășurat în localitatea Corbu.

 Pentru că ne-am simțit profund nedreptățiți, vom proceda la solicitarea  răspunsului în scris, cu privire la solicitarea noastră, pentru a analiză  bază legală care a dus la decizia ARBDD de interzicere a evenimentului cultural. De asemenea, vom solicita în baza legii  544/2001 privind liberul  acces la informațiile de interes public, documentele pe baza cărora au fost  autorizate să funcționeze pe teritoriul rezervației barurile din această  zonă, precum și explicații privind impactul asupra mediului a activității desfășurate de barurile avizate, față de o activitate culturală.
 
 Nu vom accepta faptul că nouă, o asociație culturală modestă, ne-a fost interzis un eveniment, iar niște comercianți ambulanți, ce prestează  servicii de o calitate îndoielnică, au fost avizați de autoritatea menită să protejeze aria protejată a Rezervației Delta Dunării.", se arată într-un comunicat de presă.

Menţionăm că vom solicita un punct de vedere de la ARBDD Tulcea şi vom reveni cu informaţii! 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii