Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ICCJ 11 poliţişti, arestaţi

ro

13 May, 2015 13:55 2036 Marime text
 
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În continuarea cercetărilor efectuate în cauza penală având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila – Biroul Rutier, Biroul de ordine publică şi Serviciul Rutier, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: BĂLAN CRISTIAN, PARALEU ALIN-PETRIŞOR, PASCU DRAGOŞ, PODARU FĂNEL, BUNEA MARIUS, MEIROŞU DANIEL, OPRESCU FLORIAN-VALENTIN, HAGIU DANIEL, SIMION MARIUS, MEIROŞU COSMIN-VALENTIN, ION EMANUEL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă a reieşit faptul că, în perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, inculpaţii (agenţi de poliţie), în schimbul unor sume de bani sau alte foloase, nu au luat măsurile legale cu ocazia depistării şi sancţionării contravenţionale a unor persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier. De asemenea, aceştia şi-au folosit funcţia deţinută pentru a înlesni unele activităţi ilicite şi, implicit, pentru a obţine foloase necuvenite.
Astfel, din probele administrate până la acest moment a rezultat faptul că, în foarte multe situaţii, în momentul opririi în trafic, agenţii de poliţie cercetaţi le prezentau persoanelor oprite abaterile săvârşite, subliniind că sancţiunile sunt destul de mari. În acest context, aceştia făceau aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepţia şoferilor ideea că măsurile legale ce trebuie aplicate sunt unele aspre şi că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlul de mită.
Practica de a primi sume de bani drept mită pentru unii dintre agenţii de poliţie era un lucru obişnuit, chiar la intrarea în tură aceştia îşi făceau deja calculele cu privire la sumele pe care urmau să le primească, fiecare având un anumit plan de abordare a conducătorilor auto pentru a-i determina să le ofere sume de bani, lăsând să se înţeleagă că sunt pretabili în a primi astfel de sume din gesturi sau chiar pretinzând în mod direct acest lucru. Sumele percepute de agenţii de poliţie erau între 100 şi 1.500 lei.
În cursul zilei de ieri, inculpaţii au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, cerere care a fost admisă pentru inculpaţii Bălan Cristian, Pascu Dragoş, Meiroşu Daniel, Oprescu Florian-Valentin şi Ion Emanuel pe numele cărora a fost emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, pentru ceilalţi 6 dintre aceştia instanţa dispunând măsura arestul la domiciliu.
Faţă de 11 inculpaţi procurorii au dispus măsura controlului judiciar.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
sursa foto: www.obiectivbr.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii