Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

39 de ani de când prima femeie a urcat pe Everest

ro

16 May, 2014 14:21 2973 Marime text
Astăzi s-au împlinit 39 de ani de când alpinista japoneză Junko Tabei a devenit prima femeie care a ajuns pe vârful Everest, cel mai înalt din lume.
„Acoperişul lumii”, cum mai este numit Everestul, este localizat în Himalaya, la graniţa dintre Nepal şi Tibet, şi are o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării.
Junko Tabei s-a născut în Fukushima şi a fost pasionată de escaladarea munţilor din copilărie. De alpinism s-a apucat la vârsta de 23 de ani. După ce şi-a terminat studiile, a fondat un club de alpinism pentru femei, „Ladies Climbing Club Japan”. În această perioadă, a escaladat numeroşi munţi, alături de soţul ei.
În 1972, a fost selectată, dintre sute de voluntare, să facă parte, alături de alte 14 femei, dintr-o echipă care urma să fie pregătită să ajungă pe vârful Everest. Echipa de recrutare a fost trimisă de ziarul Yomiuri şi televiziunea Nihon. După o perioadă de formare de trei ani, cele 15 femei călătoresc la Kathmandu, unde angajează nouă şerpaşi. În 1975, la începutul lunii mai, femeile reuşesc să-şi aşeze tabară la altitudinea de 6.300 de metri. În timp ce se odihneau, are loc o avalanşă. Junko îşi pierde cunoştinţa pentru câteva minute, dar este salvată de un ghid şerpaş. Trece peste acest impas repede, iar în data de 16 mai atinge „Acoperişul lumii”, realizând astfel o performanţă istorică.
În prezent, a încetat să mai practice alpinismul şi se dedică organizaţiilor pentru protecţia mediului montan.

Sursa foto: www.examiner.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii