Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Învățământul gratuit, costisitor

ro

17 Sep, 2014 20:05 1852 Marime text
 
Elevii sunt nevoiți să-și procure singuri cărțile și manualele recomandate de profesori. Se întâmplă an de an, iar 2014 nu face vreo excepție în acest sens. Ministrul Educației continuă să se ascundă după o lege ambiguă, iar elevii din anii mai mari au ajuns la limita răbdării. Învățământul gratuit în România a rămas doar o utopie. În realitate, părinții scot de la câteva sute, până la câteva mii de lei pentru ca elevii din ciclul gimnazial să aibă tot ceea ce le trebuie pentru a învăța. Pornind de la rechizite și terminând cu tabletele pe care, potrivit prim-ministrului Victor Ponta, fiecare copil trebuie să le aibă, învățământul este departe de a fi gratuit. Dar, unde-i lege, nu-i tocmeală.  

„Conform legii educației naționale, elevii din clasele I până în clasa a X-a primesc manuale gratuite din partea Ministerului”, ne-a declarat Cristina Ivan, purtător de cuvânt ISJ Constanța.

Legea educației naționale este oarecum ambiguă în ceea ce privește clasele care beneficiază de manuale școlare. Articolul 69, alineatul 4 spune că elevii din învățământul de stat și obligatoriu particular beneficiază de manuale școlare gratuite. Ceea ce însemnă că inclusiv elevii claselor a XI-a și a XII-a ar trebui să primească manuale, nu să le cumpere. Realitatea este alta.
„La clasa a XI-a și a XII-a, pentru că învățământul nu este obligatoriu, manualele se procură de către elevi prin intermediul școlii sau direct, din piața de manuale, în care există mai multe variante. Noi avem un sistem de achiziție prin biblioteca școlii, iar comanda este făcută de profesori după ce se consultă cu elevii”, ne-a spus Vasile Nicoară, director Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”.Alexandru Manda este elev al clasei a IX-a la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Constanța. Peste doi ani va veni și rândul său să „cotizeze” pentru a putea învăța... gratuit.

„Ar trebui să primească gratuit manuale toți elevii din învățământul de stat. Dar acest lucru nu se întâmplă și este iar o încălcare a legii. Dacă nu ai bani, pur și simplu nu ai manuale, deși profesorii îți solicită aceste manuale. Riști să rămâi corigent fără să ai vreo vină”, ne-a declarat Alexandru Manda, elev.

Interesant este că Ministerul Educației Naționale a alocat 2,3 milioane de euro pentru manuale, în condițiile în care sunt 2,5 milioane de elevi în clasele I-X. Practic, un elev nu are parte nici măcar de un euro pentru manuale. Cât despre cele existente, Dumnezeu cu mila... O altă problemă o întâmpină elevii claselor I și a II-a, care nu beneficiază de manuale tot din cauza unei erori făcute de reprezentanții Ministerul Educației Naționale. Elevii ciclului primar vor beneficia de manuale abia în luna noiembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii