Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un antrenor-jucător de fotbal şi un tenisman s-au căsătorit pe litoral Sportivii africani din Constanţa şi poveştile lor de dragoste cu românce (galerie foto)

ro

11 Dec, 2013 00:00 5778 Marime text
Aduşi de sport în oraşul de la malul mării, mai mulţi jucători de culoare s-au implicat în relaţii cu tinere constănţence. Unii s-au şi stabilit aici şi şi-au întemeiat familii

În sportul constănţean au evoluat, de-a lungul anilor, o pleiadă de jucători de culoare, africani ori din alte ţări. În momentul de faţă, au rămas însă puţini, majoritatea fiind fotbalişti. Pentru câţiva dintre ei, Constanţa a devenit a doua casă, locul unde s-au căsătorit, au avut copii şi unde îşi duc traiul ca nişte veritabili români.

Cel mai vechi sportiv de culoare de pe litoral este fotbalistul Billy Bondot Bokamba (36 de ani), care se găseşte în România de 18 ani. Billy s-a născut la Timişoara, din mamă româncă (tulceancă) şi tată congolez, dar a plecat în Africa de mic. În străinătate, s-a apucat de fotbal, făcând junioratul la Olympique Marseille. La vârsta de 15 ani, juca la o echipă de primă ligă din Congo, Patronnaje. În 1995, a ajuns în România, la FC Farul, dar, după ce a fost instalat antrenor Ion Marin, Billy nu a rămas între „marinari”. S-a dus la Delta Tulcea, apoi a jucat la o altă echipă din judeţul vecin, pentru ca, după aventura tulceană, să se întoarcă la Constanţa. În momentul de faţă, joacă la Voinţa Valu lui Traian, în Liga a IV-a, fiind şi antrenorul echipei de juniori a clubului.

În ligile inferioare de pe litoral a mai evoluat la Aurora 23 August, CFR Constanţa şi Unirea Topraisar. La Constanţa, Billy şi-a definitivat studiile liceale (ultimul an l-a făcut la „Traian”), dar şi-a găsit şi sufletul pereche. Cea care i-a furat inima a fost frumoasa Elena. Cei doi s-au cunoscut în timpul studenţiei (amândoi urmau, la „Ovidius”, Facultatea de Tranzacţii Internaţionale, în ani diferiţi însă), s-au căsătorit şi au împreună un băieţel de cinci ani şi opt luni, Eric. Billy deţine dublă cetăţenie, română şi congoleză, şi ne vorbeşte limba la perfecţie. Fiul său îi moşteneşte talentul fotbalistic, iar din 2014 îl va da la fotbal. „La început, mă gândeam să-l duc în Franţa (unde am un unchi), la clubul Nantes, însă e prea mic pentru o ţară străină, aşa că, probabil, va începe la Academia Hagi”, arată Billy, care joacă la Valu lui Traian din acest sezon, iar formaţia de juniori a preluat-o de vreo trei luni. „Juniorii i-am luat de pe ultimul loc, dar am părăsit această poziţie. Avem şi câteva jocuri în minus şi vrem să ne şi întărim”, spune antrenorul puştilor.

Mansur şi Carmen, o pereche reuşită

Un fotbalist de culoare, nigerianul de 22 de ani Mansur Abdurarazak, are în lot şi FC Farul. Adus la clubul constănţean de Ion Marin şi Mugurel Cornăţeanu, în 2007, Mansi a crescut la Farul, evoluând şi la Liga a II-a, după care a jucat la Delta Tulcea. Din acest sezon, după desfiinţarea formaţiei tulcene, a revenit la Constanţa, unde este titularul postului de fundaş stânga. Mansur are şi el o relaţie cu o constănţeancă, tânăra de 24 de ani Carmen Martin. Cei doi sunt nedespărţiţi şi se iubesc nespus. „Suntem împreună de peste doi ani. Carmen mă ajută foarte mult, e mereu lângă mine, fără ea nu aş fi reuşit”, a spus Mansur. Carmen este o prezenţă obişnuită la meciurile Farului. Dacă fotbalistul african nu va pleca acasă în perioada următoare, cei doi vor face sărbătorilor de iarnă împreună. „Eu vreau să merg în Nigeria în acest sfârşit de an. Nu mi-am mai văzut familia de şase luni, însă totul depinde de banii pe care trebuie să-i primesc de la club”, a spus jucătorul. Mansur are la Constanţa mai mulţi prieteni africani. Cea mai strânsă amiciţie a legat-o cu un conaţional, Steven Cristopher (28 de ani), care este student la „Ovidius”, la Economie, dar, în timpul liber, joacă tenis, sport la care este foarte bun. Steven s-a căsătorit la Constanţa, în urmă cu 13 luni, cu Elena, şi vorbeşte foarte bine limba română.

Tripleta de la Unirea Topraisar

Fratele lui Billy Bokamba, Michoud Cayrol Bokamba (31 de ani), este şi el fotbalist la Voinţa Valu lui Traian (atacant, ca şi Billy), având o vechime de 16 ani în România. În sezonul trecut al Ligii a IV-a, echipa Unirea Topraisar avea o redutabilă tripletă de culoare, formată din Billy, Michoud Cayrol şi Gustave Parfait Bruno Ripert Njoya (22 de ani), din care, la ora actuală, doar ultimul a rămas la Topraisar, dar şi el este indisponibil, din pricina unei accidentări serioase (are afectate ligamentele de la genunchi). Mijlocaş coordonator, „Paf”, cum îi spun colegii, este camerunez, iar în ţara sa a urmat şcoala de fotbal de la Douala, de unde s-a ridicat şi celebrul Samuel Eto’o, actualmente la Chelsea. La Douala, Paf a învăţat fotbal alături de doi jucători celebri acum, Nicolas N’Koulou (Olympique Marseille) şi Stephane Mbia (Sevilla, unde este împrumutat de Queens Park Rangers). Tânărul din Camerun a ajuns la Constanţa pentru studii universitare, la Petrochimie, iar dacă i s-a ivit prilejul, a jucat şi fotbal. Înainte de Topraisar, a fost fotbalist la CS Peştera. Alt fotbalist african care a trecut pe la Farul, liberianul Ben Teekloh, are urmaş rezultat din relaţii cu românce. În vârstă de 30 de ani, Ben a jucat trei ani la Farul (între 2007 şi 2010), iar rodul căsniciei cu o constănţeancă, Mihaela, este puştiul Michael, care ieri a împlinit patru ani şi căruia îi place foarte mult fotbalul.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii