Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marele antrenor din Constanţa Mihail Făgărăşan a urcat la ceruri „Viaţa fără el nu mai are rost“

ro

16 Jul, 2014 00:00 4713 Marime text
Sportul constănţean este în doliu, după ce a murit, la vârsta de 68 de ani, antrenorul emerit Mihail Făgărăşan. Specialist de marcă în handbal, Făgărăşan a format generaţii întregi de mari sportivi şi a avut rezultate de seamă, dedicându-şi întreaga viaţă sportului

Mihail Făgărăşan s-a stins din viaţă ieri dimineaţă, la Constanţa, la spital. De pe 2 iulie, era internat la Cardiologie. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Casa Albastră, iar înmormântarea va avea loc mâine, la Cimitirul Viile Noi, acolo unde îşi doarme somnul de veci şi soacra reputatului tehnician.    

În ultima vreme, profesorul a fost prin mai multe spitale, chinuit de probleme de sănătate (la plămâni şi la inimă). De pe 2 iulie, era internat la Constanţa, la Cardiologie. A trecut în lumea celor drepţi ieri dimineaţă, la ora 7.15. „Ieri (n.n. luni), am zăbovit mai mult la el, dar nu mi-a trecut deloc prin gând că a doua zi se va stinge din viaţă. Chiar şi azi dimineaţă (n.n. ieri), când am fost anunţaţi că au intervenit probleme, am fost încrezătoare că va trăi în continuare. Acum, viaţa fără el nu mai are rost. Nu-mi vine să cred că Mihai nu mai este. Am fost foarte fericiţi şi ne-am iubit nespus. Nu ştiu cum o să rezist. Am crezut că o minune îl va scăpa. Cât timp a fost internat în spital, mă uitam permanent la locul său gol de acasă“, plânge soţia antrenorului, Victoria Făgărăşan, în vârstă de 72 de ani.

„Cel mai bun antrenor de juniori din judeţul Constanţa“

Vestea că Mihail Făgărăşan a urcat la ceruri a întristat peste măsură familia sportului constănţean. „Efectiv sunt şocată! Mihail Făgărăşan este o emblemă a Clubului Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa, unde a avut peste 40 de ani vechime. Aici a început ca profesor, de aici a ieşit la pensie. La CSS1 a îndeplinit şi funcţia de director adjunct. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a declarat Cristiana Costara, directorul CSS1 Constanţa, care a transmis, în numele clubului, sincere condoleanţe familiei îndoliate. Elena Frîncu, fostul director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa, deplânge şi ea moartea lui Mihail Făgărăşan. „Astăzi, de dimineaţă (n.n. ieri), s-a stins din viaţă cel mai bun antrenor de juniori din judeţul Constanţa, cel care a fost profesor antrenor emerit Mihail Făgărăşan. De numele lui se leagă nume mari ale handbalului românesc, precum Mircea Bedivan, Adrian Ghimeş, Valeriu Solomon, Sorin Baican, Nurhan Ali, Cornel Damian, Claudiu Ionescu şi mulţi alţii. A fost un bun coleg, a făcut parte din generaţia de aur a profesorilor antrenori de la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa. Crescut în Bistriţa-Năsăud, şi-a întâlnit partenera de viaţă în Constanţa, căsătorindu-se cu Vicki şi lăsând în urmă doi băieţi, Radu şi Marius. Să te odihneşti în pace, dragă Michel! Nu te vom uita niciodată şi vom rămâne alături de Vicki şi de familia ta!“, a fost mesajul Elenei Frîncu, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Mesaje de condoleanţe au mai transmis DJST Constanţa, CS Farul, Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, dar şi alte cluburi şi asociaţii sportive.

O familie de sportivi

Mihail Făgărăşan s-a născut pe 15 noiembrie 1945, în localitatea Boereni din judeţul Maramureş. Alături de familie, s-a mutat de mic în judeţul Bistriţa-Năsăud. În tinereţe, a făcut handbal, iar la finele anilor '70, a ajuns în Constanţa, ca profesor (repartiţia fiind la Şcoala 28), apoi a fost încadrat la Şcoala Sportivă numărul 1. Aici şi-a cunoscut viitoarea soţie, Vicki, atletă de performanţă şi organizator de competiţii sportive la club, unde a fost încadrată timp de 27 de ani. „Avem împreună doi băieţi, Marius (pe 10 august face 40 de ani) şi Radu (37 de ani împliniţi). Iar eu mai am din prima căsătorie un băiat, Iosif Ferencz (face 49 de ani în decembrie). Mihai l-a iubit însă ca pe fiii lui buni, iar Iosif ţinea şi el foarte mult la el. Toţi copiii au făcut sport: Marius şi Iosif - handbal, Radu - volei şi înot. Marius şi Radu nu sunt căsătoriţi, iar de la Iosif avem un nepot, Ştefan, care a terminat facultatea de management sportiv în Anglia, urmând a activa în România, la Ministerul Tineretului şi Sportului (n.r. MTS). A fost admis la două facultăţi britanice, el alegând-o pe cea pe care a urmat-o. A făcut practică la o primărie din Anglia. CV-ul i-a fost apreciat în mod deosebit de MTS. Radu a făcut Conservatorul şi este asistent universitar la Universitatea «Ovidius» din Constanţa“, a declarat Victoria Făgărăşan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii