Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuieşte lângă stadionul celebrei echipe Aston Villa Un fost fotbalist al Farului este şofer de TIR în Anglia (galerie foto)

ro

20 Nov, 2013 00:00 7872 Marime text
Viaţa l-a dus pe Cosmin Mocanu de la Medgidia la Birmingham. A renunţat la fotbal pentru o meserie pe care şi-o face cu aceeaşi seriozitate care i-a atras, cu ani în urmă, aprecierile tribunei constănţene

Cunoscut pentru evoluţiile din tricoul Farului, echipă unde a evoluat timp de doi ani şi jumătate, Cosmin Mocanu juca în ultimul timp în Liga a IV-a a judeţului Constanţa, la Recolta Nicolae Bălcescu. A luat însă decizia de a o rupe cu fotbalul, mai mult, de a părăsi România pentru un job în Anglia, unde lucrează ca şofer de TIR. „Moşul” este de aproape un an la Birmingham şi spune că nu are de gând să se întoarcă prea curând în ţară.

Fundaş central sau stânga, Cosmin Mocanu le-a intrat la inimă suporterilor Farului pentru seriozitatea sa şi pentru puterea de luptă. Era un jucător de forţă, muncitor, dar şi jovial, parcă zâmbetul nu-i dispărea nicicând de pe buze. Nu păcălea fotbalul, făcea totul cu plăcere, şi aşa a rămas şi după ce i-a părăsit pe „marinari”, indiferent de liga în care a jucat apoi. Ultima dată l-am găsit la echipa Recolta Nicolae Bălcescu, unde era una dintre piesele de rezistenţă. „Eram un grup frumos de prieteni acolo şi am zis că am putea juca şi de plăcere”, îşi aminteşte Cosmin începuturile aventurii sale în fotbalul mic constănţean. În urmă cu aproape un an însă, în urma unei discuţii cu naşul său, fostul farist a decis să plece în Anglia pentru a lucra ca şofer de TIR. În prezent, locuieşte la Birmingham şi se dedică total noii sale îndeletniciri. „Cursele de desfăşoară numai pe teritoriul Marii Britanii. Transport orice, de la ciocolată până la laptopuri.

Lucrez în ture. Cursele pot dura de la cinci - şase ore până la 15 ore. Traficul se desfăşoară în condiţii umane comparativ cu România. Şi aici se pot produce blocaje, dar numai la orele de vârf. În proporţie covârşitoare efectuez transporturile pe autostrăzi, capitol la care, dar şi la şosele în general, nu există termen de comparaţie cu ţara noastră”, spune Cosmin. Fostul jucător s-a acomodat cu viaţa din Anglia şi este mulţumit pe deplin şi din punct de vedere financiar. „Moşului” îi prinde bine că sunt destul de mulţi români în zonă, astfel că are cu cine mai schimba o vorbă. Mai mult, Cosmin se consideră norocos, întrucât aproape de el locuieşte şi un prieten din copilărie, care este tot şofer de TIR. „Contractul meu nu e pe perioadă determinată. Momentan, nu ştiu dacă mă voi stabili definitiv aici. Însă, cu siguranţă, nu am de gând să mă întorc prea curând în România, cu excepţia vacanţelor”, arată Cosmin, ajuns acum la 37 de ani. Lipsa timpului liber îl împiedică să mai joace fotbal. Nu a reuşit nici măcar să meargă la un meci, ca spectator, în ciuda faptului că locuieşte destul de aproape de stadionul celebrei echipe Aston Villa. „Spre ruşinea mea, însă nu am ajuns să văd o partidă. Cu prima ocazie însă, voi merge pentru a urmări fotbal de calitate şi celebra atmosferă de pe stadioanele englezeşti”, se angajează fostul fundaş.

A promovat cu Farul în Divizia A

Cosmin Mocanu s-a născut la Medgidia, acolo unde a început şi fotbalul, la Clubul Sportiv Şcolar, cu antrenorul Eugen Vartic. Ultimul an de juniorat l-a efectuat la Cimentul Medgidia, echipă sub culorile căreia a şi debutat în Divizia C. De la Cimentul a trecut la CSM Medgidia, iar de acolo a a juns la FC Farul. „Am petrecut doi ani şi jumătate în curtea Farului. Am avut satisfacţii profesionale deosebite. Vorbesc aici în principal de readucerea echipei în prima ligă, în urma barajului cu FCM Bacău, de care sunt sigur că suporterii constănţeni îşi aduc aminte cu plăcere. După care au urmat anii de Divizie A, cu meciuri frumoase şi cu stadionul plin meci de meci, ceea ce din păcate azi nu se mai întâmplă”, îşi aminteşte Cosmin cu nostalgie. După ce capitolul Farul s-a încheiat pentru el, fundaşul a revenit la CSM Medgidia, de unde a ajuns la Altay Constanţa, iar ulterior la Delta Tulcea, unde a avut iar realizări importante. A urmat Intergaz Bucureşti, iar pe final de carieră Săgeata Stejaru. Şi-a încheiat activitatea de fotbalist profesionist acasă, la CSM Medgidia, iar în ultimii ani a mai jucat de plăcere, la Nicolae Bălcescu.

„Să fii mulţumit dacă ai să mai mergi normal”

La Farul, Cosmin Mocanu a trăit, pe lângă multe bucurii, şi un episod dureros, o accidentare groaznică, pe care i-a produs-o dinamovistul Dan Alexa, într-un meci jucat la Constanţa, în noiembrie 2002. Cunoscut sub apelativul de „Chirurgul”, pentru duritatea intervenţiilor sale de pe gazon, Alexa a intrat criminal la Mocanu, pe atunci un tânăr de 26 de ani, provocându-i smulgerea ligamentului colateral extern, entorsă la genunchiul drept, smulgerea ligamentelor încrucişate şi afectându-i meniscul.

„Am fost nevoit să lipsesc de pe terenul de fotbal un an, după ce am suferit două operaţii la genunchi. Accidentarea a fost atât de gravă, încât unul dintre medicii care m-au consultat a spus că ar trebui să fiu mulţumit dacă voi mai putea merge normal pe stradă. Această previziune sumbră m-a ambiţionat însă şi am jucat din nou. Este adevărat că nu am mai reuşit să ating acelaşi nivel ca înaintea accidentării, dar bucuria mare a fost că nu a trebuit să mă las de fotbal”, spune Cosmin, care l-a iertat pe Alexa, cu mulţi ani în urmă. „Am luat acea accidentare ca pe o întâmplare nefericită din viaţa mea. În ce priveşte sumele care s-au vehiculat că mi le-ar fi dat Alexa pot spune că a fost obligat de Liga Profesionistă de Fotbal să-mi suporte costul operaţiilor, lucru care s-a întâmplat, numai că acei bani nu au fost plătiţi de el, ci de clubul său, Dinamo. Cel mai important lucru a fost însă că am beneficiat de susţinerea FC Farul, iar aceasta a contat foarte mult pentru mine”, a mai spus Cosmin Mocanu.     
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii