Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea campioanei europene Daniela Hondiu, de la Farul Constanţa „Astăzi va cânta imnul!“ (galerie foto+video)

ro

21 May, 2015 00:00 4771 Marime text
Medaliată cu aur la întrecerea continentală de Sambo de la Zagreb, tânăra de 25 de ani s-a născut în Republica Moldova, iar acum 15 ani s-a stabilit în România. Întâi a făcut judo, iar de trei ani a trecut la Sambo, sport care i-a adus consacrarea 
 
Dintr-o familie care, înainte de Daniela, dăduse un boxer şi un fotbalist, a ieşit şi o campioană europeană şi medaliată cu bronz la Mondiale. Aceasta până acum, pentru că reprezentaţia Danielei la marile întreceri internaţionale nu s-a încheiat. Campioana de Sambo a prins gustul succeselor, iar aspiraţiile sale sunt tot mai înalte.

Născută în martie 1990, în localitatea Mitoc (raionul Orhei) din Republica Moldova, Daniela Hondiu a venit în anul 2000 în România, alături de părinţi, soră şi frate, cei cinci membri ai familiei stabilindu-se la Drobeta-Turnu Severin. Sportul nu era o necunoscută printre ei. Tatăl făcuse fotbal (jucând în prima ligă a Moldovei), iar exemplul său a fost urmat şi de băiat, care s-a apucat de box, iar apoi a îndrumat-o spre sport şi pe mezina familiei, Daniela. „Am început să practic judo de la zece ani. Fratele meu mi-a spus că mă duce la scrimă, iar eu abia aşteptam să lupt cu spada. Când am intrat în sală, surpriză, am găsit copii îmbrăcaţi în kimono-uri! Mi-a plăcut însă din prima şi m-am ţinut de acest sport. Le sunt recunoscătoare antrenorilor Gicu Vasilan şi Lena Sterea pentru tot ce m-au învăţat şi pentru cum m-au educat“, îşi începe povestea Daniela Hondiu.

„A fost dragoste la prima vedere“


 După 12 ani de judo, campioana a trecut, în 2012, la Sambo, un sport inventat de ruşi, care combină tehnici din judo, lupte libere şi Jiu Jitsu, iar din anul 2020 va deveni disciplină olimpică. „A fost dragoste la prima vedere. Când am văzut lupta şi tehnicile de luxare pe picioare, Sambo m-a cucerit definitiv“, arată Daniela. Tânăra Hondiu a avut o ascensiune fulminantă, iar în doar trei ani de Sambo, a cucerit trei titluri de campioană naţională şi a obţinut rezultate excelente în întrecerile internaţionale sub culorile României. Sportiva are 1,62 m înălţime şi concurează la categoria 56 kg, la care, în afară de aurul continental din acest an, a mai obţinut rezultatele: la Campionatul Mondial (Japonia 2014) - bronz; la Campionatul European (Moscova 2012, Bucureşti 2014) - locul 5, respectiv 3; la Universiadă (Kazan 2013) - locul 7; la Sportaccord (St. Petersburg 2013) - locul 3; la etape de Cupă Mondială - locurile 1, 2 şi 3.

300 de zile pe an la lotul României


Daniela s-a transferat la CS Farul Constanţa în toamna lui 2014. „De atunci, am început să am rezultate din ce în ce mai bune. Este un club cu noroc pentru mine şi cu un director, Ilie Floroiu, care se implică foarte mult şi căruia vreau să-i mulţumesc“, spune Daniela, care subliniază şi rolul antrenorului secţiei de Sambo de la clubul constănţean. „La CS Farul îmi este antrenor Bogdan Mocanu, care contribuie mult la dezvoltarea Sambo-ului. Pregătirea centralizată la lotul naţional durează 300 de zile pe an şi se desfăşoară la Buftea, acolo unde e cantonată reprezentativa feminină a României. Atât antrenor, cât şi preşedintele al Federaţiei Române de Sambo este Viorel Gâscă. El se află zi de zi alături de noi, ca un tată“, arată campioana europeană.

Drumul către coroană


Aurul de la întrecerea continentală găzduită de Croaţia a venit în condiţiile în care, la această întrecere, Daniela nu a avut un obiectiv precis. „Încă de la începutul anului, ne pregătim pentru Jocurile Europei, de la Baku, iar restul competiţiilor au fost de verificare. Până şi Campionatul European a avut pentru noi caracterul unui antrenament, cum ne-a spus şi antrenorul Viorel Gâscă. La Zagreb, nu am avut stres şi nici obiectiv impus, ci doar să punem în practică ce lucrăm cu succes la antrenamente şi să nu ne accidentăm“, punctează Daniela, care, pe acest fond, a evoluat cu dezinvoltură şi s-a încoronat regină a Europei. „În primul meci, am luptat contra reprezentantei Spaniei, câştigând cu luxare pe picior. În a doua confruntare, m-am duelat cu ucraineanca. Aceasta m-a proiectat de un punct şi mă conducea, dar antrenorul m-a calmat şi mi-a zis că am timp şi să nu mă blochez. Din acel moment, am început să lupt şi mai bine. Am început să o domin prin prize. Am prins-o în fixare şi deja preluasem conducerea meciului. Apoi i-am făcut luxare pe braţ“, povesteşte Daniela Hondiu.

„Mama mereu mi-a spus că o să ajung sus!“


Şi a venit astfel marea finală, „finala de vis“, tocmai în faţa sportivei din Bulgaria (Calina Stefanova, campioană mondială!) în faţa căreia farista pierduse intrarea în ultimul act în 2013, la Jocurile Sportaccord de la St. Petersburg. Daniela şi-a luat revanşa în mod strălucit (în mai puţin de un minut), iar bucuria de la finalul partidei a fost imensă în tabăra României. Daniela Hondiu a cucerit primul titlu european la Sambo din istoria României! „Această medalie de aur a îndeplinit o parte a visului meu. Mama mereu mi-a zis că o să ajung sus. Încet-încet, mă apropii de vorbele sale. De când m-am calificat la Jocurile Europei, îmi tot trece un gând prin cap: triplu H - Hagi, Halep şi Hondiu. Plus că reprezint Constanţa. La fix!“, spune campioana

„Hondiu champion“


La Zagreb, după ce a cucerit titlul european, Daniela şi-a vopsit tricolorul pe faţă, dovadă supremă a sentimentelor de patriotism care animă un sportiv încercat de marea bucurie de a asculta imnul. De asemenea, Daniela şi cei apropiaţi ei au purtat tricouri cu mesajul „Hondiu champion“. Povestea acestora e inedită, iniţiativa aparţinându-le logodnicului sportivei, Giani Poroineanu, şi viitorilor naşi ai frumoasei perechi. „Nu mă aşteptam la aşa surpriză din partea lor. Aflasem că vor veni să mă susţină, dar nu ştiam că vor avea la ei steaguri, vuvuzele, flori şi tricouri inscripţionate cu numele meu. Erau în tribună cu acest arsenal, iar eu am urcat la ei şi le-am spus că voi lua aurul. Dimineaţa, antrenorul mi-a arătat foaia de concurs şi mi-a spus: «Azi cântă imnul!» A fost ziua mea! Aşa a fost să fie! Toată lumea m-a încurajat şi a avut încredere în mine“, se bucură Daniela. La Europene, CS Farul a fost reprezentat şi de Dumitru Ţurcan, care a ocupat locul cinci.

Cum şi-a întâlnit iubirea vieţii


Cea mai bună practicantă de Sambo din Europa de la categoria 56 kg a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ Bucureşti. De asemenea, a urmat şi şcoala de antrenori, pe ramura sportivă judo şi Sambo, şi e în primul an de master la management sportiv. Daniela şi logodnicul ei s-au cunoscut prin intermediul sportului. „Giani a jucat fotbal, ca portar. Ne-am întâlnit la liceu, eu fiind la clasa mixtă de sport, iar el, la clasă de fotbal. Înţelege foarte bine sportul de performanţă şi sacrificiile pe care le cere acesta. Mă susţine mult, la fel ca toată familia, de altfel“, precizează Daniela Hondiu. „Îmi place să citesc. Ador să dansez şi să ascult muzică. Îmi mai place să gătesc şi să călătoresc, iar în afară de Sambo, să joc fotbal şi baschet. Orice înseamnă mişcare e pe placul meu“, se descrie succint bijuteria Farului Constanţa.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii