Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A împlinit 99 de ani! Șeful Statului Major al Forțelor Navale întâlnire emoționantă cu seniorul Careului Marinarilor. Despre Careu

ro

20 Jan, 2018 07:09 8462 Marime text
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu, l-a felicitat joia trecută, pe contraamiralul (rtr.) Mircea Caragea, seniorul Careului Marinarilor „Căpitan-comandor Alexandru Dumbravă”, pentru cea de-a 99-a aniversare.
 
Momentul a reprezentat un bun prilej de rememorare a unor file importante ale istoriei Marinei Române.

Nonagenarul marinar militar a absolvit Şcoala Navală „Mircea cel Bătrân”, în anul 1940, după ce, în anul 1939, în calitate de cadet, a participat la primul marş de instrucție al Navei-Şcoală „Mircea”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, contraamiralul a executat numeroase misiuni, ca ofiţer de marină ambarcat pe navele militare.

Anul 1944 este cel în care tânărul locotenent Mircea Caragea a fost membru al echipajului distrugătorului „Regina Maria” și a participat la evacuarea pe mare a trupelor germane și române din Crimeea, cunoscută și ca „Operațiunea 60.000”, cea mai importantă campanie navală din Marea Neagră.

Bazele Careului Marinarilor au fost puse în urmă cu 17 ani, cu scopul de a promova aspecte de marinărie şi de a transmite tradiţiile Marinei Române către noile generații.
 
Despre Careul marinarilor

Careului Marinarilor a fost înființat de regretații comandori Nicolae Valasoglu (1919 – 2005) și Nicolae Mujicicov (1921-2013), primul punându-și la dispoziție propria casă pentru a găzdui noua asociație.

Aceștia și-au chemat camarazii din marină, alături de care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, aflați în București, Constanța, Iași, dar și peste hotare, propunându-și de la început să contribuie la cunoașterea tradițiilor navale românești de către studenții Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", elevii Școlii Militare de Maiștri de Marină "Viceamiral Ioan Murgescu", de către echipajele navelor Marinei Militare, dar și în mediul civil.

De asemenea, membrii careului au contribuit la îmbogățirea patrimoniului Muzeului Marinei Române și al Muzeului Academiei Navale.
În cei 17 ani s-a recreat o legătură strânsă între veterani și Statul Major al Forțelor Navale, aceștia bucurându-se de întreaga atenție a conducerii acestuia.

Sursa foto: Navy.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Botez Doru 21 Jan, 2018 08:27 Impresionant. Va doresc, dle. Viceamiral ca Dumnezeu sa va dea sanatateinca multi ani de aici inainte! LA MULTI ANI!
  • ANA 21 Jan, 2018 07:05 Ii doresc multa sanatate si lauda celor care isi aduc aminte de VETERANI