Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua în care se deschid cerurile De Bobotează, Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 130.000 de pet-uri cu apă sfinţită pentru credincioşi

ro

06 Jan, 2015 00:00 3544 Marime text
Ca orice sărbătoare religioasă, Boboteaza are, şi ea, semnificaţii aparte. Credinţa din popor spune că în această zi se sfinţesc apele pentru ca duhurile rele să fie alungate. De asemenea, aceasta este ziua în care se deschid cerurile, iar rugăciunile sunt ascultate.

Expresia „gerul Bobotezei” a rămas în mentalul colectiv datorită faptului că, pe vremuri, în această zi era ger de crăpau pietrele. Anul acesta însă, ziua de Bobotează este într-adevăr geroasă în toată ţara, fiind preconizate şi temperaturi de până la - 25 de grade.

În această zi, conform obiceiului, bărbaţii se întrec să scoată din ape crucile aruncate de preoţi.

La Constanţa, pentru sărbătoarea Bobotezei, Arhiepiscopia Tomisului a pregătit pentru credincioşi 130.000 de pet-uri cu apă sfinţită. Astăzi, începând cu ora 08.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, iar de la ora 11.30 cei prezenţi la slujbă vor merge în tradiţionala procesiune până pe faleza de la Cazino, acolo unde ierarhul Tomisului va oficia, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Slujba de Sfinţiere Mare a apei. La finalul slujbei, arhiepiscopul va arunca trei cruci în apele mării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gabriela 07 Jan, 2015 04:49 MAI AVETI INCREDERE IN BISERICA CAND LA HARSOVA S-A TINUT SLUJBA DE BOBOTEAZA PE 5 IANUARIE ??????? PAI HAI SA FACEM SI SF VASILE IN IUNIE SAU SF MARIA IN NOIEMBRIE.... SAU CRACIUNUL IN FEBRUARIE ..... ASA SE RESPECTA CREDINTA ????? ASA RESPECTA BISERICA CREDINTA ???? nu va e rusine ???????