Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telecom - liceul unde parintii fac ordine, nu politia

ro

17 Jan, 2009 00:17 8156 Marime text
liceu_Telecomunicatii.jpgCazul elevului din Capitală care a fost tăiat cu sabia în timpul orelor a pus pe foc autorităţile centrale. Securizarea şcolilor a revenit în atenţia tuturor.

liceul_Telecom_director_Gheorghe_Gavrila_01.jpg În acest sens, noul ministru al Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei, Ecaterina Andronescu, şi-a exprimat un punct de vedere diferit faţă de majoritatea celor de la conducere. Potrivit acesteia, unităţile de învăţământ nu ar trebui să fie păzite neapărat de poliţie sau jandarmerie, ci chiar de părinţii elevilor. Ba mai mult, a dat drept exemplu unităţile de învăţământ din Constanţa, unde părinţii adolescenţilor fac de serviciu pe şcoală prin rotaţie. Singurul loc din municipiu unde chiar a fost pus în practică acest proiect este Grupul Şcolar de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa. „În urmă cu doi ani le-am propus părinţilor să aleagă între a ne face ordine în şcoală poliţia ori jandarmeria sau a ne ocupa noi. De atunci, experimentăm ceea ce se cheamă părinte de serviciu pe şcoală. Am făcut o socoteală, iar părintelui îi vine rândul o dată la doi-trei ani să facă de serviciu, ceea ce nu este foarte mult, dacă se ia în calcul faptul că cel mai important element dintr-o familie este copilul, iar la educarea lui trebuie să-şi aducă contribuţia nu numai şcoala", a declarat Gheorghe Gavrilă, directorul Grupului Şcolar de Telecomunicaţii. Acesta recunoaşte că, într-adevăr, prima oară când le-a spus părinţilor despre ce este vorba au fost uimiţi şi reticenţi. „După ce le-am explicat că este mai bine să găsească copilul întreg şi la venire şi la plecare, au fost de acord", a mai precizat conducerea unităţii. Aşa că, o dată la doi ani, părintele se prezintă la şcoală la ora 7.50, de unde mai pleacă abia la 15.00, timp în care se asigură că nu are loc niciun incident nedorit. La plecare, trece într-un registru ceea ce s-a întâmplat pe durata cât a fost de serviciu, informaţii care, la sfârşitul zilei, sunt comparate cu cele date de profesorul şi elevul de serviciu. „În momentul în care elevul ştie că şi părintele lui va fi într-o zi de serviciu pe şcoală are un alt comportament. În plus, avem acces controlat în şcoală prin interfon, pentru că mi se pare normal ca şcoala să nu fie considerată un fel de maidan în care oricine vine şi îşi face interesele", a declarat Gavrilă. În afară de aceste măsuri, conducerea grupului şcolar a instalat camere video, care-i permit să controleze atât ceea ce fac elevii în curtea şcolii, cât şi pe holurile unităţii. Rezultatul iniţiativei: rata infracţionalităţii este aproape egală cu zero.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Anonim 26 Feb, 2011 13:28 nu este adevarat k parintii fac de serviciu p licceu d la 7:50 pana la 15:00 vin la 7:50 stau 2-3 ore sh pleaca.... gonzo crede ca daca a pus interfon nu se mai poate iesi din curtea liceului? Gresit... sunt multe "legi" stricte dak te prinde ca fumezi ori esti exmatriculat ori trebuie sa maturi prin curtea lic ori sa varuiesti liceul copacii ... cred k cel mai bine ar fi sa mai fie schimbati cei doi papagali kre conduc liceul k sunt d la infiintarea liceului directori
  • eo 02 Dec, 2010 19:53 eo sunt elev la acest liceu si mi se pare corecta atitudinea directorului