Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:56 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judetean ar putea pierde actiunile de la aeroport

ro

08 Nov, 2007 00:00 1022 Marime text
1194467419.jpg

Daca legea adoptata marti va fi contestata la Curtea Constitutionala, CJC risca sa-i scape din nou printre degete "felia" din Aeroportul Mihail Kogalniceanu

Nici nu a trecut bine de Parlament proiectul de lege privind transmiterea catre Consiliului Judetean Constanta (CJC) a unui pachet de 20% din actiunile Aeroportului International Constanta (AIC), ca presedintele CJC, Nicusor Constantinescu s-a si vazut stapan pe aeroport. Seful institutiei judetene a convocat, ieri, o conferinta de presa cu scopul de a ataca actul de fundamentare a cererii de reexaminare a legii trimisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu. Constantinescu a spus ca rationamentul sefului statului potrivit caruia "introducerea unui coactionar al statului pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu poate perturba aplicarea angajamentelor si proiectelor existente si poate genera consecinte asupra activitatilor comune de operare, pentru aeronavele NATO si ale partenerilor cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale", nu este logic avand in vedere ca 20% din actiunile AIC din Mihail Kogalniceanu au fost transferate Fondului Proprietatea, iar 5% vor fi listate la bursa. Cu toate acestea, presedintele CJC a omis din vedere faptul ca un procent de 5% supus privatizarii, nu poate influenta activitatea AIC, si ca la Fondul Proprietatea tot statul este actionar. Constantinescu a exclus posibilitatea ca proiectul de act normativ care face CJC partas la actiunile AIC sa fie contestat la Curtea Constitutionala. Mai multi parlamentari au sustinut ca legea privind transferul cu titlu gratuit de la stat la administratia judeteana a actiunilor ar fi o procedura neconstitutionala. De altfel, acesta este si motivul principal pentru care senatorii au respins proiectul de lege, care apoi a fost adoptat de Camera Deputatilor, ca for decizional.

Democratii intentioneaza sa sesizeze Curtea Constitutionala

Deputatul PD Laurentiu Mironescu s-a opus proiectului de lege si din cauza faptului ca s-ar opune legii fundamentale. El a enumerat mai multe pentru care considera ca proiectul este neconstitutional. "In primul rand, elemente de infrastructura - piste de aterizare, instalatii etc - prin toate legile, inclusiv prin Constitutie, sunt de natura domeniului public, de interes national, avand o influenta directa asupra securitatii nationale. In al doilea rand, transformarea unui bun public de interes national intr-unul de interes local, judetean, nu este constitutionala. De asemenea, proiectul de lege votat ieri in Parlament, contravine prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia", ne-a declarat deputatul Mironescu. El a precizat ca sunt sanse mari ca Grupul parlamentar al deputatilor PD sa conteste proiectul de lege privind transmiterea unui pachet din actiunile AIC catre CJC, la Curtea Constitutionala.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii