Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Admiterea - pe ultima suta de metri

ro

02 Jul, 2002 00:00 1043 Marime text

Se apropie repartizarea computerizata la licee si scoli profesionale

Elevii mai au la dispozitie o saptamana pentru a completa fisele cu optiuni * Pe 16 iulie va avea loc repartizarea computerizata a candidatilor * A doua zi, centrele de admitere din fiecare judet vor tipari si afisa listele cu admisi in fiecare unitate de invatamant gimnazial * Se va afisa, totodata, si o lista cu situatia locurilor ramase libere la fiecare unitate scolara liceala sau de invatamant profesional * Candidatii care nu isi depun dosarele dupa ce sunt declarati admisi sunt considerati retrasi

Admiterea la liceu se afla pe ultima suta de metri. Elevi si parinti au trecut impreuna prin focurile examenelor, cu emotii si de o parte si de alta. Examenul de capacitate odata trecut, urmeaza poate cea mai grea etapa, intrucat, daca pana acum totul a depins de fiecare elev in parte, acum totul se rezuma la locul pe care il ocupa candidatii in lunga lista in ordine descrescatoare a mediilor obtinute. Elevii care intentioneaza sa urmeze un liceu cu profil de limbi straine sau de aptitudini au aflat, in cursul zilei de ieri, rezultatele la probele sustinute saptamana trecuta. In functie de aceste rezultate, ei vor putea sau nu sa isi depuna fisele de inscriere la liceele respective sau vor trebui sa se orienteze in alta directie. Aceasta etapa poate fi considerata prima treapta in viata unui tanar, de cele mai multe ori viitorul sau fiind influentat de aceasta decizie.Absolventii de clasa a VIII-a au avut ocazia ieri sa depuna la liceele in cauza contestatiile in legatura cu notele obtinute la probele de aptitudini, rezultatele finale fiind publicate in cursul serii. Elevii care au promovat probele de aptitudini sau testele de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru admiterea in clasele bilingve vor fi admisi pe locurile pentru care au sustinut testele in ordinea descrescatoare a mediilor finale de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor de aptitudini se face prin note, sau in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor sau a testelor se face pe baza de calificativ admis - respins. Inscrierea in licee, scoli profesionale si scoli de ucenici a candidatilor care au promovat examenul de capacitate, cu exceptia celor care candideaza pentru licee sau clase la care se sustin probe de aptitudini sau pentru clase bilingve, se face prin repartizare computerizata in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, conform optiunii candidatilor pentru filiera, profilul, specializarea respectiva si in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare finantate de la bugetul de stat. In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, ei vor fi departajati de calculator in functie de media generala obtinuta la examenul de capacitate, de media obtinuta la capacitate la proba de limba si literatura romana, respectiv nota de la matematica. In cazul in care, prin absurd vorbind, pe ultimul loc la admiterea la o unitate de invatamant s-ar afla elevi care au aceeasi medie de admitere, inclusiv aceeasi medie la examenul de capacitate, ei sunt declarati toti admisi la optiunea solicitata, trecerea lor pe listele de admisi facandu-se in ordine alfabetica.

Repartizare computerizata

Repartizarea computerizata a candidatilor se va face in ziua de 16 iulie, la Centrul National de Admitere, in ordinea descrescatoare a mediilor si in functie de optiunile elevilor, la repartizare urmand sa fie folosite criteriile folosite de metodologie. Computerul va elimina optiunile care nu satisfac conditiile de varsta, precum si optiunile pentru licee, scoli profesionale si de ucenici. Pe 17 iulie, centrele de admitere din fiecare judet vor tipari si afisa listele cu admisi in fiecare unitate de invatamant gimnazial, precum si in centrul special de inscriere pentru absolventii proveniti din alte judete. Se va afisa, totodata, si o lista cu situatia locurilor ramase libere la fiecare unitate scolara liceala sau de invatamant profesional in parte, astfel incat candidatii respinsi sa se poata reorienta. La incheierea repartizarii computerizate a elevilor care au promovat capacitatea, centrul judetean de admitere va transmite fiecarei unitati de invatamant liceal sau profesional lista tuturor candidatilor admisi in acea unitate, pe specializari, lista care urmeaza sa fie afisata la sediul unitatii respective pana cel mai tarziu pe 18 iulie.

Depunerea dosarelor

Intre 18 si 27 iulie, candidatii admisi trebuie sa isi depuna dosarul de inscriere la unitatile scolare unde au fost declarati admisi. Dosarul trebuie sa contina actele de studii, in original, respectiv o cerere de inscriere, certificatul de nastere, certificatul de capacitate si foaia matricola pentru clasele V-VIII, cu calculul mediei generale. Candidatii care nu isi depun dosarele sunt considerati retrasi, iar locurile corespunzatoare vor fi declarate neocupate, fiind folosite pentru a doua etapa de admitere. In aceeasi perioada, comisia judeteana de admitere va rezolva situatiile speciale aparute dupa repartizarea computerizata, respectiv schimburi de elevi sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere gresita in baza de date computerizata a optiunilor elevilor. Ca o ultima precizare, trebuie mentionat ca nu se vor face suplimentari de locuri si se va respecta in toate cazurile criteriul de medie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii