Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:02 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Atacuri pe la spate în USL Constanţa

ro

16 May, 2011 13:23 742 Marime text

Situaţia generată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Medgidia - care pune în pericol absorbţia de fonduri europene la nivelul judeţului Constanţa - a ajuns şi în atenţia ministrului Mediului şi Pădurilor. Acest fapt a fost posibil ca urmare a unei interpelări depuse de deputatul PSD din Colegiul 9 Antonella Marinescu, şi asta în condiţiile în care reprezentanţii celor două părţi implicate în „conflict" sunt aliaţi în cadrul USL şi n-ar trebui să se „faulteze" reciproc.

Obiectul interpelării social-democratei Antonella Marinescu vizează susţinerea proiectului major „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Constanţa" şi obţinerea finanţării europene nerambursabile din POS Mediu, Axa 2 DMI1. Proiectul a fost propus spre finanţare de Consiliul Judeţean Constanţa pentru ADI Dobrogea, dar poate fi pus în pericol de celălalt proiect susţinut din fondurile private ale firmei GBI Serveis SAU Lloret de Mar (Girona) - Spania. Deputatul PSD îl informează pe ministrul Borbely că „blocajul instituit se referă la suprapunerea investiţiilor din fonduri europene cu cele ale operatorului privat, respectiv construirea celui de-al patrulea depozit conform de deşeuri clasa B pe teritoriul judeţului Constanţa".

Marinescu susţine că, prin acţiunea ADI Medgidia, „asistăm la sabotarea directă a locuitorilor judeţului Constanţa", întrucât se refuză eliminarea din proiectul privat a investiţiei care se suprapune cu investiţia din fondurile europene şi asta ar putea afecta cuantumul tarifelor ce vor fi practicate pentru serviciul de salubrizare oferit de spanioli.

 

ADI Medgidia dă peste cap planurile CJC

În petiţia sa, deputatul PSD explică faptul că aplicaţia propusă de CJC viza realizarea celui de-al patrulea depozit conform, iar sistemul integrat de management al deşeurilor pe raza unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa a fost gândit în jurul acestuia, inclusiv în privinţa investiţiilor adiacente şi a iniţierii unei politici tarifare „care să fie susţinută de aceste investiţii din fonduri UE". Numai că, după doi ani în care CJC s-ar fi chinuit să facă totul pentru obţinerea avizelor necesare proiectului propus, în decembrie 2010, ARPM Galaţi a introdus în procedură de evaluare mediu un depozit de deşeuri municipale iniţiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia, ce urmează să se realizeze din fondurile private ale firmei spaniole. În consecinţă, Ministerul Mediului şi Pădurilor a solicitat CJC, în februarie 2011, eliminarea tuturor investiţiilor din aplicaţia din fonduri comunitare care se suprapuneau celei private, precum şi modificarea Programului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor.

 

Încercare cu dublu efect

În speranţa că viziunea CJC va putea fi pusă în practică, deputatul Marinescu n-a omis să atragă atenţia demnitarului prin menţionarea faptului că investiţia propusă de ADI Medgidia „este la stadiul de documentaţie tehnico-economică, operatorul economic nerealizând nicio cheltuială cu privire la acest aspect". „Printr-un proiect finanţat din fonduri europene de o valoare de 41.957.335 de euro, din care costuri investiţionale de 34.149.353 de euro, prin eliminarea acestor investiţii, proiectul se va rezuma la o valoare de 18.685.843 de euro costuri investiţionale şi va deveni un proiect nesustenabil, iar ţinta de adoptare a unui tarif judeţean nu va putea fi atinsă", menţionează parlamentarul social-democrat în interpelarea sa.

În consecinţă, deputatul Antonella Marinescu îi solicită ministrului Mediului nu doar să sprijine aplicaţia depusă de CJC, dar şi să dispună luarea unor măsuri „privind sancţionarea celor care blochează absorbţia fondurilor europene la nivelul judeţului Constanţa".

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii