Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Votul pro Mazare costa patru milioane de lei vechi

ro

26 Jan, 2008 00:00 1413 Marime text
1201294046.jpg

Cu ajutorul unei hotarari de Consiliu Local, initiata in baza unui proiect de lege emis de Guvern, Mazare si-a asigurat electoratul cu 400 lei pe cap de votant

Plugusorul electoral adresat constantenilor de primarul Mazare in ultima sedinta a Consiliului Local din 2007 a avut un epilog, ieri, cu ocazia primei intalniri a alesilor municipalitatii din acest an. Practic, cadourile "electorale" promise anul trecut de edil au fost retrecute in revista, dar nu oricum, ci insotite de alte inlesniri cu iz propagandistic, in sprijinul constantenilor. Consilierii locali au votat si studiul de fezabilitate efectuat pentru construirea oraselului lacustru pe lacul Siutghiol. Sedinta Consiliului Local a debutat cu un gest filantrop, initiat de primar, atat pentru cadrele didactice, cat si pentru angajatii din Primarie. O hotarare de guvern emisa in 2006 prevede ca autoritatile locale sa acorde cadrelor didactice din bugetul local, cu ocazia Pastelui, tichete valorice in valorare de 400 lei. Hotararea se va pune in aplicare, de anul acesta, si in municipiul Constanta, cu deosebirea ca, printr-o hotarare de Consiliu Local adoptata ieri, in categoria beneficiarilor au fost inclusi si insotitorii persoanelor cu handicap, dar si angajatii institutiilor subordonate Primariei: RADET, RATC, Muzeul de Arta Populara etc. Astfel, in municipiul Constanta sunt aproximativ 9000 de beneficiari. De asemenea, tinerii de pana in 35 de ani, care depun cereri de locuinte ieftine sau a caror dobanda pentru credit ipotecar este subventionata de Primarie, trebuie sa ataseze la dosar copii simple dupa certificatul de nastere, ca si dupa declaratia pe proprie raspundere ca nu detin locuinta pe teritoriul tarii. Prin urmare, primarul Mazare le-a luat painea de la gura notarilor care castigau bani frumosi de pe urma acestei hotararii de consiliu. Din pacate, municipalitatea s-a gandit cam tarziu la aceasta masura avand in vedere ca pana in acest moment au fost depuse deja 1.500 de solicitari cu documente autentificate de notar. De asemenea, in procentul de 20 % din locuintele subventionate de primarie au fost incluse si persoanele cu handicap de gradul II, pe langa cele cu gradul I si cele evacuate din imobile in baza Legii 10/2001.

Miliarde de lei risipiti inutil

Consilierii municipali au zabovit mult la punctul 14 de pe ordinea de zi, privind aprobarea studiului de fezabilitate al oraselului lacustru pe care primarul Mazare intentioneaza sa-l construiasca pe lacul Siutghiol, in statiunea Mamaia. Desi Guvernul a dat in octombrie anul trecut o hotarare clara, care interzice orice constructie pe lacul Siutghiol prin includerea lui in reteaua de arii protejate "Natura 2000", municipalitatea a cheltuit pana in prezent bani grei pentru acest proiect devenit inutil. Este vorba despre nu mai putin de 9,5 miliarde lei vechi oferiti, prin licitatie, firmei SC House Consult SRL Bucuresti, condusa de Radu Briban, fost director tehnic al Agentiei Nationale pentru Locuinte, pe vremea ministrului pesedist Miron Mitrea, cunoscut ca un apropiat al primarului Mazare. De altfel, Briban a fost prezent ieri in sedinta de Consiliu Local, unde a prezentat macheta oraselului lacustru, pentru construirea caruia ar fi nevoie de aproximativ 60 milioane de euro, dupa cum a declarat insusi primarul Constantei. Studiul de fezabilitate aprobat, ieri, de consilierii locali sustine faptul ca realizarea constructiei pe lac nu va perturba habitatul acvafaunistic si avifaunistic specific lacului. Pe baza acestui argument, sustinut pe bani grei de studiul efectuat de House Consult, Primaria spera sa poata obtine avizul de mediu, care va da unda verde ridicarii insulei plutitoare pe care se va muta toata viata de noapte a statiunii Mamaia. Potrivit studiului, capacitatea maxima a oraselului lacustru ar fi de 15.000 - 18.000 de persoane.

Viceprimarul Nemirschi vrea "boscheti" mai mici

In cadrul sedintei au fost aprobate si hotararile privind reabilitarea si extinderea parcurilor existente in municipiu, ai caror beneficiari nu sunt neaparat constantenii, ci firma furnizoare de material dendrologic. Firma care a castigat contractul pentru reimprospatarea spatiilor verzi din municipiu apartine nimeni altuia decat varului primarului Constantei, Basarab Popa, care mai mult ca sigur ca va fi si beneficiarul acestor lucrari. Primaria isi propune sa reamenajeze patru parcuri importante din oras: cel de la casa de Cultura, de la Far, Gara si din cartierul Tomis I. De reabilitare a spatiilor verzi poate fi vorba, insa, nu si despre extinderea lor. Autoritatea locala a incercat sa gaseasca o "smecherie" legala prin care sa arate ca a extins suprafata parcurilor. De pilda, dupa ce primarul a semnat avizul de construire a catedralei din parcul de la Casa de Cultura, pentru care a intrat in conflict cu locuitorii din zona, vrea acum sa mareasca parcul prin includerea in suprafata verde si a incintei Liceului de Arta. Consilierii liberali au facut, insa, observatia ca prin includerea curtii liceului in suprafata parcului, cu titlu de extindere, nu inseamna ca a fost extins parcul, in plus, aceasta masura ar putea pricinui mai multe neajunsuri. "Nu trebuie sa punem in pericol siguranta elevilor", a declarat consilierul local Victor Radulescu, iar viceprimarul Nicolae Nemirschi i-a raspuns pe un ton ironic "Ei, o sa facem atunci boschetii mai mici ca sa nu se ascunda infractorii in ei".

Parcari... electorale

O alta surpriza electorala pe care Radu Mazare le-o pregateste constantenilor in acest an o reprezinta parcarile supraetajate pe sase nivele, ce vor fi amplasate in zone de maxim ale orasului, patru in municipiu si una in statiunea Mamaia. Primarul a afirmat ca se vor crea astfel 1.500 de locuri de parcare. De asemenea, in cadrul sedintei de ieri, a fost infiintata Politia Comunitara si de Siguranta a Traficului, care va fi alcatuita din 30 de agenti, ce vor conlucra cu lucratorii Politiei Rutiere pentru fluidizarea traficului si pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Seful compartimentului nou creat este nimeni altul decat Vasile Balan, fost sef-adjunct al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, pe lui Traian Jipa. De mentionat ca Vasile Balan este si posesorul unei locuinte ANL, care i-a fost acordata de Primarie desi are mult peste varsta maxima prevazuta de lege.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii