Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piata agroalimentara romano-bulgara la Valu lui Traian

ro

24 Jun, 2009 02:35 2841 Marime text
valu_lui_traian.jpgO delegaţie formată din cinci reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi producători din Kainardja - Bulgaria a sosit ieri, în vizită la Valu lui Traian. 

Oaspeţii bulgari s-au întâlnit cu reprezentanţii părţii române în vederea demarării proiectului CBC „Centru transfrontalier de afaceri şi piaţă agroalimentară în comuna Valu lui Traian".

Proiectul cu finanţare europeană a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Monica Vodă - managerul de proiect, viceprimarul Iulia Frăţilă şi Claudia Ivan. 

„Proiectul pentru realizarea centrului transfrontalier de afaceri şi a pieţei agroalimentare este o acţiune lăudabilă a administraţiei locale, în frunte cu primarul Florin Mitroi, având ca scop dezvoltarea mediului de afaceri transfrontalier şi construirea obiectivului de infrastructură - piaţa agroalimentară - unde îşi vor desface produsele atât bulgarii, cât şi locuitorii comunei Valu lui Traian", a declarat viceprimarul Iulia Frăţilă.

Potrivit Monicăi Vodă, valoarea proiectului se ridică la aproximativ 160.000 de euro, din care 100.000 euro vor fi utilizaţi pentru realizarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie.

O investiţie necesară

Reprezentantele administraţiei locale din Valu lui Traian au subliniat necesitatea acestei investiţii, având în vedere faptul că în comună nu există o piaţă de desfacere. Acesta este unul dintre punctele comune cu municipalitatea din Kainardja, căreia îi lipseşte, de asemenea, o piaţă pentru producătorii locali. Prin amenajarea unei pieţe româno-bulgare la Valu lui Traian, oferta se va diversifica, cumpărătorii vor avea de unde să aleagă, iar concurenţa va duce la creşterea calităţii produselor. „Vom aplica pe POR CBC 2007 - 2013 pentru obţinerea finanţării necesare investiţiei", a declarat Monica Vodă. În momentul de faţă, proiectul este finalizat în proporţie de 90%.

Piaţa de desfacere va fi construită pe un teren cu o suprafaţă de 4.000 mp, situat la ieşirea din Valu lui Traian spre Murfatlar. Durata de realizare este de 13 luni. Grupul ţintă este alcătuit din producători, comercianţi, antreprenori din Valu lui Traian şi Kainardja, iar beneficiarii finali sunt locuitorii din cele două comunităţi.

Următoarea întâlnire, la Kainardja

Acţiunile proiectului urmăresc cinci direcţii principale: pregătirea proiectelor infrastructurii comune de afaceri româno-bulgară, crearea cadrului organizat de acţiune, pregătirea antreprenoriatului existent şi potenţial în vederea accelerării dezvoltării economice şi sociale, pregătirea autorităţilor publice locale partenere pentru acţiuni şi proiecte de susţinere a afacerilor, precum şi a unor acţiuni de marketing în domeniul agroalimentar.

În cadrul parteneriatului româno-bulgar vor avea loc şase întruniri între reprezentanţii comunităţilor locale din Valu lui Traian şi Kainardja, patru în România şi două în Bulgaria. Următorul schimb de experienţă între partea română şi cea bulgară va avea loc la Kainardja, la începutul lunii iulie. De asemenea, partea română şi cea bulgară se vor întâlni şi cu ocazia Zilei Recoltei, ce va avea loc la Valu lui Traian, la începutul lunii septembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii