Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De 1 aprilie, liberalii fură startul campaniei electorale Constanţa, prima rampă de lansare a candidaţilor PNL

ro

01 Apr, 2016 00:00 2858 Marime text
Pe parcursul a două zile, municipiul Constanţa va fi casa liberalilor din toate colţurile ţării. Pe agenda de lucru a liderilor centrali ai PNL, precum şi a celor care vor să-şi prelungească sau să obţină mandatele de primari ori posturile de şefi ai consiliilor judeţene au fost incluse instruiri, şedinţe de partid şi conferinţe de presă şi prezentări ale direcţiilor strategice ale PNL în alegerile locale din vară, totul culminând cu o primă lansare a candidaţilor liberali.
 
În perioada 1-2 aprilie, municipiul Constanţa va găzdui o amplă întrunire a liberalilor din întreaga ţară, care va culmina cu Sesiunea plenară a Ligii Aleşilor Locali. Acest eveniment este programat să se desfăşoare la Sala Sporturilor şi va reuni doar 1.920 de persoane… Motivul? „Atât ne-a permis ISU Dobrogea”, după cum a confirmat preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir.
 
În fapt, deplasarea la Constanţa are ca principal scop prezentarea oficială, pentru prima dată, a candidaţilor PNL la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ şi a celor susţinuţi de colegii de partid pentru a obţine, dacă majoritatea le va permite, funcţiile de preşedinţi ai consiliilor judeţene. Altfel spus, liberalii fură startul campaniei electorale fiind, practic, primii care-şi etalează principalii competitori ai scrutinului din 5 iunie.

Lansează ce au şi caută ce le lipseşte

Deşi vor să demonstreze că sunt pregătiţi cu arme şi bagaje pentru prima bătălie electorală din acest an, PNL-ul mai are mult de muncă. Cel puţin la nivelul judeţului Constanţa, din cele 71 de localităţi, doar pentru 63 au fost validaţi candidaţii PNL care-şi vor depune dosarele pentru funcţia de primar. „Din aceste 63 de nominalizări, o parte vor mai face obiectul unor verificări în cadrul partidului, ale celor de la Comisia juridică, zilele următoare. Chiar dacă îşi depun declaraţia pe propria răspundere, vom face aceste verificări, iar ulterior vor primi votul în Biroul Politic. Acela va fi votul decisiv, înaintea depunerii dosarelor la Biroul Electoral Judeţean”, a menţionat preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir.
 
Mai mult, în ultima perioadă, PNL Constanţa a început să fie luat prin surprindere de „evenimente neprevăzute”, ceea ce îi obligă pe lideri să aibă pregătite „soluţii salvatoare”. Cum a fost situaţia de la Cernavodă, unde liberalii s-au mişcat rapid după condamnarea lui Gheorghe Hânsă şi l-au nominalizat pe Liviu Negoiţă candidat PNL pentru primărie. Acesta are 42 de ani, este căsătorit, lucrează la Căpitănia Cernavodă şi a fost validat de Biroul Politic Local al PNL ca preşedinte interimar al filialei şi candidat la mandatul de primar. În ultimii 25 de ani, Negoiţă a lucrat ca specialist al Autorității Navale Române, în prezent ocupând funcția de căpitan-șef de port adjunct în cadrul aceleiași instituții.
 
Un alt „eveniment neprevăzut” a apărut şi în comuna Ciobanu, unde primarul în funcţie, Tudorel Gurgu, pe care liberalii mizau şi în scrutinul din 5 iunie, s-a înrolat în PSD. În locul acestuia, PNL îl propune pe Săndel Coroiu.

Astfel, pentru doi dintre 22 de primari în funcţie pe care liberalii voiau să-i susţină pentru un nou mandat au apărut înlocuitori. Mai mult, pentru că nu s-au regăsit pe listele care se pregătesc pentru scrutinul din 5 iunie, unii liberali au părăsit partidul. „Dacă doar un mandat îi leagă de PNL şi în cazul în care nu se regăsesc pe liste, preferă să plece la alte partide. E problema lor”, a fost mesajul lui Dragomir pentru colegii supăraţi care au plecat la ALDE sau la PSD.

Dosare luate la puricat şi sondaje de opinie

„Dosarele vor fi verificate pentru toţi, şi la primar, şi la consilieri. Vorbim de câteva sute de dosare, care, în perioada 11 - 26 aprilie, vor fi verificate de membrii comisiilor ce au această sarcină”, a declarat liderul PNL Constanţa. El a ţinut să adauge că acei potenţiali candidaţi validaţi (referire la cei 63 amintiţi anterior) îşi vor întocmi propriile liste cu propunerile pentru consiliile locale, liste care vor putea suferi, ulterior, modificări, până la depunerea dosarelor la birourile electorale locale.
 
Până una-alta, liberalii continuă sondarea opiniei electoratului din diverse localităţi, astfel încât candidatul propus şi susţinut de PNL să fie pe placul oamenilor. Este cazul comunei Lumina, unde Ioan Roman (PNL) ar fi pe locul doi, după primarul în funcţie, Dumitru Chiru (PSD), care îşi menţine prima poziţie.

De asemenea, la Murfatlar, PNL are o situaţie delicată. Cei doi candidaţi, Ion Vlădoiu şi Gheorghe Cojocaru, incluşi în sondaj, sunt, spune Dragomir, aproape unul de celălalt în opţiunile localnicilor, ceea ce îi face pe liberali să repete sondajul, pentru a lua decizia finală. „Sunt foarte apropiaţi. PNL e mult peste PSD şi de aceea mai facem o verificare, pentru că este păcat să nu-l punem pe cel mai bun”, a afirmat Gheorghe Dragomir.
 
Nu au stabilit însă candidaţii la Saraiu, Năvodari; chiar şi la Cernavodă ar putea apărea alt candidat. Despre Năvodari, Dragomir a menţionat că este în derulare un sondaj de opinie, iar rezultatele vor fi prezentate în câteva zile.

Chiar dacă Marian Iordache, edilul-şef al municipiului Medgidia, nu mai este susţinut pentru prelungirea mandatului, acesta are un loc asigurat. „Pentru că are experienţă în administraţia locală, Iordache va fi pe lista PNL pentru CJC. Nu mergem tot cu el pentru Primăria Medgidia, pentru că are imaginea erodată după atâţia ani ca viceprimar şi primar. Este exclus să apară Iordache pe lista de parlamentari a PNL”, a declarat Gheorghe Dragomir. Şi pentru că tot a venit vorba despre lista PNL pentru CJC, se pare că, în zece zile, aceasta va fi adusă la cunoştinţa opiniei publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii