Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recunoaştere internaţională Talentul şi creativitatea mirciştior, premiate la concursul „Marco & Alberto Ippolito“ din Italia (galerie foto)

ro

16 May, 2014 00:00 4579 Marime text
Elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ (CNMB) Constanţa cuceresc, din nou, podiumurile concursurilor internaţionale. După ce, în urmă cu puţin timp, au obţinut premii din partea NASA, în Statele Unite ale Americii, elevii mircişti au adjudecat, mai nou, premii şi în Europa. Mai exact, la invitaţia Federaţiei Naţionale a Profesorilor din Italia, tinerii au participat la cea de-a XII-a ediţie a concursului internaţional de creaţie „Marco & Alberto Ippolito“ din Reggio Calabria. La competiţia care s-a desfăşurat în perioada 5-11 mai, elevii constănţeni, singurii participanţi din România, au impresionat prin creaţiile literare şi fotografiile pe care le-au realizat, astfel că au dominat podiumul, obţinând mai multe premii.
Cei 28 de elevi s-au înscris în concurs cu 37 de lucrări, tema stabilită anul acesta fiind „Quale Europa?“ - „Care Europa? / Europa văzută de mine“. Astfel, la secţiunea Poezie, s-au înscris opt elevi, cinci dintre ei obţinând premii şi menţiuni, după cum urmează: Delia Miruna Hârbu, clasa a IX-a G - premiul I pentru poezia „Sans Frontières…“, Georgiana Chesnoiu, clasa a XII-a G - premiul III pentru poezia „L’Europe, chanson des ancêtres“ (în anul școlar anterior, ea a obținut premiul special  pentru poezia „Insegnami a vivere“); Lucia Mihaela Drogeanu, clasa a XI-a E - premiul juriului pentru poezia „Dear child of Europe“; Andra - Lavinia Mihuț, clasa a XII-a A - mențiune de onoare pentru poezia „Terre bénie“; Bianca Strungariu, clasa a X-a G - mențiune specială pentru creaţia „Siamo una famiglia“.
Şi la secţiunea de eseuri a concursului, CNMB a fost apreciat. Astfel, Diana Alexandra Badea, clasa a IX-a G, a obţinut premiul juriului pentru eseul intitulat „Europe, the magical continent“, Nicoletei Nicolae, clasa a XI-a E, i-a fost acordată o menţiune specială pentru eseul „L’Europa attraverso i miei occhi“, iar Crinei Daniela Marc, din clasa a XI-a G, i-a revenit, de asemenea, o menţiune specială pentru eseul cu titlul „What Europe?“.
Mirciştii au adjudecat premii şi la secţiunea de fotografie a competiţiei internaţionale. Astfel, Florentina Alexandra Stanciu, clasa a XI-a E, a obţinut premiul III pentru fotografia pe care a numit-o „Quelle Europe?“, Marco Iulian Goie, din clasa a XI-a A, a primit o menţiune specială pentru fotografia „L’Europa musicale“, în timp ce Alexandrei Florentina Mişcă, elevă în clasa a XI-a B, i-a revenit o menţiune specială pentru fotografia „Peaceful sunset“.
Victoria elevilor premianţi se datorează şi profesorilor care i-au coordonat. Astfel, pentru elaborarea eseurilor și a poeziilor, elevii au fost îndrumați de prof. Florentina Gheorghe, de prof. Olivia Frențiu și de prof. Cristina Zaharia, ele realizând şi traducerea creaţiilor în limba franceză. Lucrările finaliștilor, care îşi pot trece în portofolii noile premii internaţionale obţinute, sunt publicate în volumul concursului. „Este pentru prima dată când am participat, însă experienţa a fost minunată şi le doresc tuturor să aibă curajul să încerce şi să câştige premii cât mai mari, pentru că sentimentele pe care le vor avea sunt de neuitat. Experienţa întâlnirii cu oamenii de acolo a fost specială; sunt persoane calde, prietenoase! Cu siguranţă voi participa şi la ediţiile viitoare“, a declarat Delia Miruna Hârbu, elevă în clasa a IX-a G, a cărei poezie câştigătoare glorifică importanţa familiei şi prieteniei.
„CNMB este singurul liceu din România prezent la această competiţie internaţională încă de când a fost demarat proiectul. Suntem implicaţi în proiect de la începutul parteneriatului european creat de Federaţia Naţională a Profesorilor din Italia. În fiecare an am obţinut premii şi menţiuni în cadrul secţiunilor din concurs. Este o experienţă prin care cunoaştem modalităţi de lucru nu doar din Italia, ci şi din celelalte ţări participante“, a declarat directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară. 
Alături de elevii români şi italieni, la concursul internaţional „Marco & Alberto Ippolito“ au participat şi liceeni din Germania, Suedia, Polonia, Cehia, Spania şi Bulgaria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii