Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O delegaţie a Congresului SUA a venit astăzi, în vizită, în România

ro

21 Jul, 2016 20:40 1810 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, a primit astăzi o delegaţie a Congresului SUA, condusă de Jason Chaffetz, preşedintele Comitetului pentru Control şi Reformă Guvernamentală.

Pe agenda întrevederii au figurat aspecte privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, dimensiune centrală a politicii externe şi de securitate a țării noastre. Cu acest prilej, partea română a subliniat rolul României ca pol de stabilitate în regiune, precum și contribuția importantă a țării noastre la asigurarea securității euro-atlantice, în ansamblu.

În cadrul discuțiilor, au fost trecute în revistă evoluţiile din regiune, cu accent asupra provocărilor şi riscurilor din regiunea strategică a Mării Negre. De asemenea, a fost abordată cooperarea şi coordonarea dintre România şi SUA în procesul de implementare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia.

Totodată, secretarul de stat Dan Neculăescu a solicitat sprijinul Congresului SUA în vederea asigurării resurselor financiare pentru implementarea în continuare a Iniţiativei de Reasigurare Europeană (European Reassurance Initiative), de care beneficiază inclusiv ţara noastră. A evidenţiat, în același timp, semnificaţia operaţionalizării Facilităţii de la Deveselu, proiect strategic bilateral relevant, şi integrarea sa în sistemul Aliat de apărare antirachetă cu prilejul reuniunii la vârf din Polonia.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a mai subliniat angajamentul autorităţilor române pentru amplificarea Parteneriatului Strategic pe dimensiunea economică. De asemenea, a solicitat reprezentanţilor Congresului american sprijin pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Membrii Congresului au salutat în mod deosebit contribuţia României la dezvoltarea Parteneriatului Strategic, rolul stabilizator pe care ţara noastră îl are în regiune şi aportul său consistent la securitatea euro-atlantică. Au exprimat sprijinul ferm pentru a dezvolta la nivelul Congresului relaţiile româno-americane.


Din delegaţia Congresului SUA, condusă de Jason Chaffetz (republican,Utah), preşedintele Comitetului pentru Control şi Reformă Guvernamentală, care realizează un turneu într-o serie de state din Europa şi Orientul Mijlociu, au mai făcut parte: Cynthia Lummis (republican, Wisconsin), Gary Palmer (republican, Alabama), Mark Walker (republican, Carolina de Nord), Jody Hice (republican, Georgia), Mark DeSaulnier (democrat, California), membri ai comitetului sus-menţionat, Patrick Meehan (republican, Pennsylvania), Comitetul pentru Surse de Venit, Bruce Westerman (republican, Arizona), Marlin Stutzman (republican, Indiana), membri ai Comitetului pentru Buget, Mike Quigley (democrat, Illinois), membru al Comitetului pentru Intelligence şi al Caucus-ului pentru România din Congresul SUA, Reid Ribble (republican Winsconsin), Comitetul pentru Afaceri Externe.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii