Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Canada și Mexicul, gata să redeschidă cu Trump subiectul Tratatului de liber schimb nord-american

ro

10 Nov, 2016 23:31 1461 Marime text
Canada și Mexicul sunt gata să redeschidă subiectul Tratatului de liber schimb nord-american (NAFTA), așa cum dorește președintele ales Donald Trump, care evocase, pe timpul campaniei electorale americane, chiar abrogarea acestuia, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Dacă americanii vor să vorbim de NAFTA sau orice alt acord comercial, Canada este întotdeauna deschisă pentru a discuta cu ei", a indicat joi premierul canadian, Justin Trudeau, apărător fervent al comerțului liber.

Cu o zi înainte, ministrul mexican de externe, Claudia Ruiz Massieu, relevase la CNN că ascensiunea lui Donald Trump la Casa Albă reprezintă "ocazia de a reflecta dacă trebuie să modernizăm" tratatul economic "de o manieră care să fie și mai avantajoasă pentru cele trei țări semnatare".

Donald Trump a pledat de-a lungul campaniei pentru o reîntoarcere a SUA către mai mult protecționism, evocând de numeroase ori o renegociere, chiar o abrogare a NAFTA.

Acest tratat a fost semnat de Washington și Otawa în 1989, fiind cinci ani mai târziu extins cu Mexic.

Dar, pentru șeful guvernului liberal canadian, o eventuală renegociere trebuie să permită "să vedem cum pot să obțină mai multe avantaje lucrătorii și cetățenii celor două țări și cum să mărim creșterea economică".

"Guvernele "trebuie să se asigure că (...) mai multe persoane resimt în cele trei țări beneficiile acestui acord de integrare", a arătat și Ruiz Massieu.

Justin Trudeau a indicat totodată că a discutat miercuri seara cu Donald Trump. "Apelul a fost scurt, dar este un început puternic pentru ceea ce va fi o relație constructivă", a relevat joi premierul canadian.

Viitorului președinte american "i-am spus cât de importantă este relația (între cele două țări nord-americane), cât de nerăbdător sunt să continui să muncesc pentru promovarea intereselor canadiene și a oportunităților pentru toți și că ambele noastre țări au multe de realizat împreună", a continuat Trudeau.

Și președintele mexican, Enrique Pena Nieto, a anunțat miercuri că a discutat, prin telefon, cu Donald Trump, cu care se va întâlni înainte de preluarea mandatului de către acesta, prevăzută pentru 20 ianuarie, urmând să stabilească un program de lucru comun.

Mexicul dorește să discute fără întârziere despre NAFTA cu echipa de tranziție a lui Trump, chiar înainte de preluarea funcției, a notat ministrul mexican de externe.

Parteneri comerciali privilegiați, cu economii profund integrate datorită în special NAFTA, Canada și SUA au realizat schimburi de 670 de miliarde de dolari americani în 2015.

Comerțul bilateral între Mexic și SUA s-a ridicat la 531 miliarde de dolari anul trecut.


Sursa foto: slate.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii