Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gata cu genţile de bani! Tranzacțiile cu sume mari se vor face doar prin bancă

ro

09 May, 2015 00:00 1633 Marime text
Legea nr. 70, care limitează încasările şi plăţile în numerar efectuate de firme şi persoane fizice, a fost publicată pe data de 9 aprilie, în Monitorul Oficial. Prin urmare, potrivit art. 16 din legea la care facem referire, capitolul I intră în vigoare la 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Astfel, începând de astăzi, societăţile vor putea să realizeze tranzacţii în numerar doar în limitele stabilite prin noile dispoziţii. În plus, va fi aplicat un plafon şi pentru operaţiunile în numerar efectuate între persoane fizice. Legea prevede un plafon de 50.000 de lei pe zi pentru plățile în numerar între persoane fizice și unul de 10.000 pe zi între persoanele fizice și cele juridice. Între persoanele juridice, plafonul va scădea de la 10.000 la 5.000 de lei.
Plăţile din avansuri spre decontare vor putea fi făcute în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoană care primeşte sume în avans spre decontare.
Sunt exceptate plata în numerar a impozitelor, taxelor şi amenzilor, retragerea de numerar pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal, plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, depunerea de numerar în conturile deschise la bănci şi depunerea de numerar în automate care funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau de monede.
Este prevăzută și o amendă echivalentă cu 10% din suma care depășește pragul stabilit pentru cei care nu respectă legea. 
Ce plăţi nu se limitează
 
Sunt exceptate de la prevederile noii legi depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, plata în numerar a impozitelor şi taxelor, ca şi a amenzilor, retragerea de numerar pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal şi depunerea de numerar în automate care funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau de monede.
 
Citeşte şi

Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii