Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:53 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aflat în arest la domiciliu Fostul rector al Universităţii „Ovidius“, condamnat la ani grei de pușcărie pentru mită (document)

ro

09 May, 2015 00:00 2822 Marime text
Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Ilfov. Soluția nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel București.
 
El a primit patru ani de detenţie pentru luare de mită (faptă din 13.07.2013), 3,6 ani pentru luare de mită (faptă din 18.07.2013) şi alţi doi ani pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Instanţa i-a aplicat fostului rector pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64, lit. a, teza a II-a, b şi c C.p. din 1969 (dreptul de a ocupa funcţia de rector la orice instituţie de învăţământ), pe o durată de trei ani după executarea pedepsei principale. Judecătorii au contopit pedepsele aplicate prin prezenta hotărâre, rezultând patru ani, la care s-a adăugat un spor de trei luni, urmând ca Epure să execute o pedeapsă de patru ani şi trei luni de închisoare. Tribunalul Ilfov a dedus din pedeapsa aplicată reţinerea şi arestarea preventivă de la 30.07.2013 la 2.04.2014 şi arestul la domiciliu de la 3.04.2014 la zi. Menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu. În cauză, magistraţii au confiscat de la inculpat suma de 4.000 de euro indisponibilizată prin sechestru asigurător. Fostul prorector Gabriela Stanciu a fost achitată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, dar și pentru dare de mită. „Constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpata Stanciu Gabriela prin încheierea de şedinţă din data de 7.02.2014 de către Tribunalul Ilfov. Ridică sechestrul asigurător asupra sumei de 6.710 lei dispusă prin ordonanţa din 9.09.2013 a PÎCCJ- DNA în dosarul NR. 9/P/2013“, conform minutei judecătorești.

Admitere la Facultatea de Farmacie

Conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, „în perioada 27 iunie 2013 - 11 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț, în calitate de rector al Universității «Ovidius» din Constanța, prin intermediul inculpatului Tala Stere, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziție, cu anticipare, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos la această facultate“.

„Să învețe numărul întrebării și literele aferente răspunsurilor corecte“

„La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conțineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie și chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuț i-a indicat aceleiași persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să învețe numărul întrebării și literele aferente răspunsurilor corecte. În demersul său de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani. De asemenea, la data de 18 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins
de la o persoană suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității «Ovidius» din Constanța“, potrivit celor de la Anticorupție.

„1.500 de euro cu titlu de mită“

Procurorii au mai arătat în rechizitoriu că, „în cursul lunii iulie 2012, inculpata Stanciu Gabriela, în calitate de prorector al Universității «Ovidius» din Constanța, a primit de la inculpata Toader Lucica suma de 1.500 de euro cu titlu de mită pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a facilita admiterea fiicei inculpatei Toader Lucica la Facultatea de Farmacie din cadrul aceleiași universități“. „În cursul aceleiași luni, Stanciu Gabriela i-a pus la dispoziție inculpatei Toader Lucica câte 50 de subiecte, inclusiv răspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie și chimie. În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor și răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității «Ovidius» din Constanța“, se mai arată în actele DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii