Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuze grave la adresa jandarmilor şi poliţiştilor Doi turişti spun că au fost bătuţi de oamenii legii în sediul Poliţiei Costineşti (galerie foto)

ro

02 Aug, 2014 00:00 1763 Marime text
Doi turişti, din Braşov , respectiv Argeş reclamă că ar fi fost bătuţi în sediul Postului de Poliţie Costineşti. 

Un bărbat din judeţul Argeş, în vârstă de 30 de ani, aflat în stare de ebrietate, conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, a devenit recalcitrant, joi dimineaţă, în momentul în care un echipaj al Ambulanţei a încercat să îi acorde primul ajutor prietenei sale, aflată aproape în comă alcoolică. Surse din cadrul IPJ Constanţa spun că o patrulă formată dintr-un poliţist şi un jandarm l-au imobilizat şi încătuşat. Apoi a fost dus la sediul Poliţiei Costineşti.

La fel a păţit însă şi un tânăr din Braşov, care ar fi vociferat în apărarea primului, spun oamenii legii. Şi el a ajuns la Poliţie.

Amândoi au reclamat faptul că au fost bătuţi de jandarmi şi de poliţişti în sediul instituţiei, deşi ei nu au fost duşi împreună la postul de poliţie.

Cert este, deocamdată, doar faptul că cel de-al doilea s-a prezentat, ieri, la Serviciul de Medicină Legală Constanţa şi le-a solicitat specialiştilor să îi emită un certificat medical care să confirme leziunile suferite. În paralel, atât la nivelul IPJ Constanţa, cât şi la cel al Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis“ au fost declanşate anchete interne care vor stabili dacă oamenii legii au acţionat cum trebuie.

În cazul turistului din Braşov, Robert Eduard Rus, în vârstă de 19 ani, s-a implicat şi Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor”. Asociaţia a emis opiniei publice un comunicat de presă intitulat „Grav abuz al Jandarmeriei şi Poliţiei Române”. Iată poziţia asociaţiei:

„Un tânăr de 19 ani are o coastă fracturată şi alte leziuni în urma unei bătăi încasate de la un jandarm, în prezenţa agentului de poliţie Radu Marian, la postul de Poliţie al staţiunii Costineşti. În dimineaţa zilei de 31 iulie 2014, la ora 5.40, tânărul Rus Robert-Eduard, din Braşov, aflat în vacanţă la Costineşti, în timp ce ieşea din clubul Max, a trecut pe lângă un grup care asista la acordarea îngrijirilor medicale unei tinere care era întinsă pe trotuar. La un moment dat, s-au auzit nişte vociferări la adresa poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în misiune. La scurt timp, jandarmii aflaţi la faţa locului au intervenit în forţă pentru a reţine persoanele turbulente, dar acestea au fugit. Printre cei care nu au obstrucţionat cu nimic activitatea organelor de ordine publică se afla şi tânărul din Braşov, care a fost reţinut abuziv, cu folosirea unei forţe disproporţionate, bruscat, urcat în autoturismul Poliţiei şi dus la sediul Secţiei de Poliţie Costineşti.

Faptele foarte grave s-au petrecut în sediul de poliţie, unde, imediat după intrare, unul dintre jandarmi a devenit foarte agresiv, i-a preluat telefonul mobil, a îndepărtat bateria acestuia, pentru a nu risca să fie surprins de vreo filmare, şi, în timp ce tânărul se aşezase pe un scaun pentru a citi procesul verbal, jandarmul l-a lovit cu palma, l-a doborât la podea, a continuat să-l lovească violent aproximativ 30 de secunde, după care a părăsit brusc încăperea.

La scurtă vreme a venit un alt lucrător de poliţie, care l-a ameninţat cu pumnul, obligându-l să semneze procesul verbal. La toate aceste agresiuni a asistat pasiv agentul-şef Radu Marian, cel care a aplicat o sancţiune contravenţională neîntemeiată, în valoare de 3.000 de lei, pentru nişte presupuse fapte pe care tânărul nu le-a săvârşit.

Unul dintre colegii care a asistat la reţinerea şi bruscarea lui Robert Rus de către jandarmi şi poliţie a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a semnalat comportamentul abuziv al organelor de ordine, a indicat că, din informaţiile primite de la vânzătorii tarabelor aflate în zonă, practica Poliţiei Costineşti în asemenea situaţii este de a utiliza violenţa fizică, a solicitat să se ia măsuri pentru prevenirea unor asemenea abuzuri, dar a fost redirecţionat tot către Poliţia din Costineşti, care i-a comunicat să pună capăt apelului, deoarece ţine linia de urgenţă ocupată fără motiv”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii