Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragoste în flăcări Incendiatorul din centru

ro

20 Oct, 2001 00:00 1391 Marime text
Imobilul din strada Ştefan cel Mare nr. 19, în care este amplasat şi restaurantul Le Marin, a fost mistuit în flăcări • Totul a pornit de la un conflict conjugal între Stănică Popescu şi soţia lui, Maria. Debusolat şi cu mintea înceţoşată de aburii alcoolului, Stănică şi-a anunţat copilul că va fi martorul unui eveniment funebru • Stănică a dat foc la o butelie după ce, în prealabil, aruncase pe jos vreo cinci litri de motorină • După aceea, a luat un cuţit de bucătărie, cu care şi-a crestat venele de la mâini şi jugularele, prăbuşindu-se într-o baltă de sânge
 
În urmă cu câteva zile, cotidianul ZIUA de Constanţa relata despre starea precară în care se afla, din punctul de vedere al dotării tehnico-materiale, Brigada de Pompieri Dobrogea, multe dintre autospeciale având durata de funcţionare expirată. Tot în acelaşi material mai arătam că 40 la sută dintre gurile de alimentare cu apă în caz de incendiu ale Constanței sunt inutilizabile sau sunt în stare de nefuncționare. Incendiul de ieri, din strada Ștefan cel Mare nr. 19, a demonstrate tocmai ce arătam noi în materialul respectiv din punctul de vedere al dotării unităților de pompieri din Constanța și nu numai.

La cheremul nebunilor

Imobilul din strada Ştefan cel Mare nr. 19, în care este amplasat şi restaurantul Le Marin, a fost mistuit în flăcări. Clădirea aparţine Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RADEPP), fiind înregistrată în patrimoniu din anul 1921. Totul a pornit de la un conflict conjugal între Stănică Popescu şi soţia lui, Maria, care intenţiona să divorţeze. Stănică Popescu are 39 de ani şi este angajat ca motorist în Portul Constanţa 1 Sud-Agigea. În urmă cu mai mulţi ani, el fusese plecat în Grecia ca să lucreze în cadrul unui şantier naval, tot ca mecanic. Un accident grav, în urma căruia Stănică a suferit o puternică lovitură la cap, a determinat încetarea contractului de muncă în Grecia şi întoarcerea sa acasă. Soţia lui a afirmat că, în timpul convalescenţei în Grecia, ea a fost cea care l-a îngrijit la patul de spital. Din cauza unor bănuieli mai mult sau mai puţin probate, legate de posibilele relaţii extraconjugale ale soţiei, Stănică Popescu începuse, de ceva timp, să-şi exteriorizeze crizele de gelozie. Scandaluri repetate, violențe fizice cu repercusiuni asupra copilului celor doi, Popescu Dorel, în vârstă de 15 ani, au determinat crearea unui climat încordat în imobilul din strada Ştefan cel Mare 19. Joi seara, Maria Popescu şi-a anunţat soţul că intenţionează să divorţeze, după aproximativ 15 ani de căsnicie. După cum au afirmat şi vecinii, soţul gelos şi-a terorizat soţia, presupusă infidelă, ameninţând-o cu un cuţit pe care i l-ar fi ţinut la gât o noapte întreagă. Aceasta plecase de ceva timp de la domiciliu cu tot cu copil, iar în acea seară venise să-şi recupereze unele bunuri. Maria Popescu ne-a declarat că, sub ameninţare, Stănică a obligat-o sa scrie un text prin care trebuia să demonstreze că el este soţul ideal şi că nu-l va părăsi niciodată. Incidentul a fost stins de către un echipaj de Poliţie, care a sosit la faţa locului fiind alertat de un vecin. Ca urmare, Stănică a primit doar o amendă de 150.000 de lei. După refuzul categoric şi făţiş al Măriei, soţul a recurs la altă stratagemă, spunându-i propriului său copil că se va sinucide şi că, după el, multă lume va suferi.

Cu gâtul tăiat şi venele ciopârţite

Ieri, la amiază, imobilul de la numărul 19 din strada Ştefan cel Mare a fost scena unor imagini demne de filmele horror. Debusolat şi cu mintea înceţoşată de aburii alcoolului, Stănică şi-a anunţat copilul că va fi martorul unui eveniment sinistru. Imediat după acest anunţ, Stănică a dat foc la o butelie, pe care a deschis-o după ce, în prealabil, aruncase pe jos un bidon în care erau vreo cinci litri de motorină. După aceea, a luat un cuţit de bucătărie, cu care şi-a crestat venele de la mâini şi jugularele, prăbuşindu-se într-o baltă de sânge. După ceva timp, el a fost găsit de vecinii care au anunţat ambulanţa. Paramedicii l-au transportat, imediat, la urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale de suturare a rănilor produse prin tăiere. Focul pus de Stănică s-a extins cu rapiditate asupra întregului imobil, la faţa locului deplasându-se, iniţial, trei maşini de la Staţia de Pompieri Palas, după care au mai venit încă patru, de la Brigada de Pompieri „Dobrogea“. În tot acest timp, soţia sinucigaşului stătea pasivă într-un bar din apropiere, împreună cu un individ, bănuit de vecini că ar fi undeva la mijloc în toată povestea. Nepăsarea acesteia şi mai ales ura pe care o purta împotriva soţului şi tatălui copilului lor au lăsat loc la extrem de multe interpretări din partea locatarilor. Unii dintre ei au afirmat, ferindu-se unii de ceilalţi, că Maria ar fi „rea de muscă“, fapt care l-a înnebunit pe Stănică.

La stins incendiu fără apă

Unul dintre vecini a anunţat incendiul, aşa cum este normal, la telefonul 981. Numai că apelul a fost redirecţionat, printr-o ciudăţenie tehnică, către Staţia de Pompieri din Cernavodă. Cei de aici, prin fir direct, au anunţat, de fapt, Brigada din Constanţa. Operaţiunea de stingere a incendiului a decurs destul de greoi pentru astfel de situaţii, în apropierea dezastrului nefiind, din păcate, decât o singură gură de hidrant funcţională, localizată pe strada Cuza Vodă, aici presiunea apei fiind foarte redusă. Când s-a încercat stingerea incendiului şi de pe strada Ştefan cel Mare, aici s-a constatat că, de fapt, hidrantul din faţa Poştei lipseşte, fiind astupat cu beton. La un moment dat, pentru că apa din tulumbele maşinilor de pompieri se epuizase, acestea au început să se aprovizioneze de la sediul unităţii de pompieri de pe strada Mircea cel Bătrân, aici fiind cea mai apropiată sursă de apă de unde se puteau alimenta. În timpul sinistrului eveniment, unul dintre salariaţii restaurantului, Vasile Vladpei, în vârstă de 28 de ani, şi-a fracturat un picior, fiind necesară deplasarea pentru a doua oară în aceeaşi zi, la aceeaşi adresă, a unităţii mobile a paramedicilor. Mulţimea de gură-cască adunată în jurul clădirii incendiate a îngreunat şi mai mult acţiunea pompierilor.

Bani, flăcări şi lacrimi

În timpul stingerii incendiului, pompierii au găsit în clădire un adevărat depozit de combustibili, motorină, benzină, uleiuri pentru autoturisme, lemne, 15 butelii mari de aragaz şi una mică, turistică, gen polonez. Trei dintre aceste butelii erau deja explodate. După cinci ore de luptă cu flăcările, intensitatea incendiului a fost redusă substanţial, într-un moment de respiro, pompierii militari, la îndemnul locuitorilor din imobil, au început să extragă dintre resturile fumegânde bunurile şi valorile ce aparţineau celor loviţi de soartă. La un moment dat, în acea învălmăşeală, familia Rădulescu şi-a amintit că într-o sobă improvizată aveau ascunse economiile în valoare de peste 100 de milioane de lei. Mihăiţă Rădulescu, de 14 ani, mezinul familiei, a recuperat, cu un curaj nebunesc, banii şi nişte bijuterii. Astfel, au fost aruncate pe geamurile imobilului două pachete cu bani. Din păcate, unul dintre acestea, conţinând cinci milioane de lei, a dispărut în învălmăşeală. Confuzia creată a lăsat de înţeles că ar fi fost bănuiţi pompierii. Momentul adevărului, destul de jenant însă pentru bănuitori, a fost acela în care pompierii s-au oferit să fie verificaţi la piele, bănuielile nefiind confirmate. În tot acest timp, dezmeticiţi din starea latentă a groazei, locuitorii imobilului, văzându-se în postura de a fi rămas pe drumuri, au răbufnit în lacrimi. Toată averea lor era acum făcută scrum. La un moment dat, toţi au început să se întrebe: „Unde o să stăm?“ Alţii, trecători pasivi, păreau că nu sunt în asentimentul păgubiţilor, cele mai dese replici având ca subiect lanţurile groase de aur şi inelele grele, cu pietre scumpe, pe care le purtau „sinistraţii“.

„Îl omorâm!“

Aşa cum am arătat, 30 de persoane au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Starea de şoc în care intraseră locatarii imobilului dispăruse după ce incendiul a fost localizat şi stins, moment ce a determinat o explozie de proteste în mijlocul păgubiţilor. În ciuda intervenţiilor telefonice adresate primăriei, prefecturii şi altor autorităţi, nimeni nu s-a arătat interesat să acorde un potenţial ajutor. De aceea, tot mai des se auzeau ameninţări îndreptate împotriva celui care incendiase clădirea. După un timp, câţiva sinistraţi au început să spună cu voce tare că doresc să-l omoare pe cel care i-a lăsat pe drumuri. Între timp, Stănică Popescu ieşise de mult din sala de chirurgie, aflându-se în afara oricărui pericol. După ieşirea din starea de anestezie generală, acesta a intrat din nou într-o criză de nervi, începând să strige cât îl ţinea gura: „Vreau să mor, vreau să termin cu viaţa!“. Chiar dacă viaţa i-a mai oferit o şansă incendiatorului, se pare că foştii vecini nu-l vor uita chiar aşa de uşor, mai ales că pe feţele unora dintre ei se citea răzbunarea.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii