Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bush, inghetata si butonii

ro

03 Apr, 2008 00:00 1779 Marime text
Atasamente: 1207165695.pdf 1207165740.pdf 1207165783.pdf
1207165695.jpg

Prefectul Constantei, Danut Culetu, a primit in dar, de la liderul Casei Albe, doi butoni cu stema Statelor Unite

Autoritatile s-au pregatit intens pentru a-i intampina cum se cuvine atat pe cei doi sefi de stat, cat si pe oficialii care i-au insotit. Au fost plantate flori, fantanile arteziene au fost puse in functiune, iar cersetorii si cainii comunitari nu au mai fost de gasit. O mult-asteptata curatenie de primavara a fost organizata in de-amanuntul pentru ca, in vizita de la malul Marii Negre, diplomatilor participanti la summit-ul NATO sa le fie ascuns adevaratul aspect al Constantei. Evenimentul istoric, aclamat de unii, criticat de majoritate, a inceput, ieri, pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu. Reprezentanti ai serviciilor secrete, agenti de politie, luptatori americani din fortele Seal sau lunetisti au impanzit zona, iar un elicopter a survolat in permanenta imprejurimile. Peste o mie de angajati ai Ministerului de Interne si echipaje ale Politiei Rutiere au fost repartizati de-a lungul traseului pe unde a trecut coloana oficiala. Jandarmii au pazit benzinariile, iar in marile intersectii de pe cele doua drumuri nationale au fost amplasate ambulante. Nimeni nu a putut trece de zidul format de fortele de ordine, decat dupa o perchezitionare minutioasa, pentru ca niciun incident sa nu sifoneze, cumva, imaginea tarii.

Bush a adus soarele

Primul sosit a fost presedintele Traian Basescu. Aeronava prezidentiala a aterizat, ieri, pe pista aeroportului, in jurul orei 10.20. Alaturi de Maria Basescu, sotia lui, seful statului roman a fost intampinat de Garda de onoare, fanfara si oficialitatile constantene. In stilul specific, cu mainile in buzunar, a purtat un discurs cu Danut Culetu, prefectul judetului, pentru ca, mai apoi, sa se retraga pentru o jumatate de ora in salonul Aeroportului International Mihail Kogalniceanu. Aeronava Air Force One, care l-a transportat pe cea mai importanta, dar si cea mai vanata personalitate de pe glob, a ajuns la sol in jurul orei 11.00. Semn ca George W. Bush nu conduce doar puterea numarul unu din lume, ci cateodata chiar si divinitatea, in momentul aterizarii, s-a inseninat tot cerul. A fost intampinat de omologul sau roman, Traian Basescu, pe care nu s-a sfiit sa-l imbratiseze. A urmat onorul dat de Garda de Onoare si Protocol, iar fanfara a intonat cele doua imnuri nationale. La finalul ceremoniei, au plecat de pe Aeroportul Kogalniceanu, in masini diferite, catre statiunea Neptun. Din delegatia romana, condusa de seful statului, au facut parte Adrian Cioroianu, ministru de Externe, Teodor Melescanu, ministru al Apararii, dar si diversi consilieri prezidentiali.

Incantat de inghetata

Presedintele SUA, George W. Bush, a declarat, la Neptun, la finalul intalnirii cu presedintele Traian Basescu, ca el si sotia sa sunt foarte incantati de primirea sefului statului roman si a incantatoarei sale sotii. "Laura si cu mine suntem incantati sa fim cu dumneavoastra si cu incantatoarea dumneavoastra sotie", i-a spus Bush lui Basescu, la inceputul conferintei de presa, care s-a desfasurat pe malul marii. De asemenea, presedintele SUA a spus ca i-a placut mancarea oferita. "Mi-a placut mancarea pe care mi-ati oferit-o. Mi-a placut foarte mult inghetata romaneasca. Recomand celor care inca nu au gustat-o sa o faca", a afirmat Bush. Presedintele SUA a mai declarat ca nu isi poate imagina un loc mai frumos pentru intalnirea cu Traian Basescu. De altfel, dupa intalnire si dejun, cei doi sefi de stat au facut o scurta plimbare prin parcul vilei de protocol, fara a fi insotiti de vreun membru al delegatiei sau de ofiteri de protectie.

Butonii lui Culetu

Prefectul Constantei, Danut Culetu, s-a aratat onorat de faptul ca a avut oportunitatea de a-i intampina pe cei doi presedinti si de a participa la acest eveniment, pe care l-a descris drept fiind unul "memorabil". Si pentru a continua in stilul americanilor, a declarat simplu "This is my lucky day!" Cat despre presedintele SUA, a avut numai cuvinte de lauda. "Este un om deosebit de agreabil!", a adaugat acesta. Mai mult, s-a aratat foarte incantat de cadoul pe care l-a primit de la liderul Casei Albe si nu s-a sfiit sa-l faca public. Primise doi butoni de argint, cu emblema Statelor Unite, care ii vor aduce aminte mult timp de acum in colo de evenimentul care va fi introdus, peste ani, in manualele de istorie.

Fara incidente

De aceasta data, fortele de ordine nu au dat cu stangul in dreptul, dand dovada de o mobilizare totala. Nu au existat incidente majore, care sa puna in pericol pretioasa viata a vreunui participant. In schimb au existat mici gafe, care ar fi putut sa fie trecute, usor, cu vederea. Si daca, in majoritatea cazurilor, toata lumea s-ar fi asteptat ca vina sa fie a romanilor, ei bine, de aceasta data, americanii au fost cei neatenti. Astfel, in timp ce presedintele roman, inconjurat de membri ai delegatiei oficiale, se pregatea sa-l intampine pe George W. Bush, o reprezentanta a celei mai mari puteri de pe glob isi intreba compatriotul care dintre diplomati este Basescu. Si daca, cumva, seful statului roman este cel de langa "doamna in costum maro".

Flori doar pentru Laura

Un alt aspect, care nu a trecut neobservat, a fost faptul ca doar delegatia romana s-a gandit sa-i puna in brate presedintelui un buchet de flori, pentru a i-l oferi primei doamne a Americii. In schimb, nimeni nu s-a deranjat pentru a repeta gestul in ceea ce o priveste pe Maria Basescu, care, pe toata durata intalnirii, a excelat prin eleganta.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii