Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est.ro Horia Țuțuianu, președintele CJC - „Este necesar ca destinul patrimoniului cultural să fie reglementat fără echivoc“

ro

25 Oct, 2016 15:06 1621 Marime text
Horia Țuțuianu este președintele Consiliului Județean Constanța, instituție care are în patrimoniu cel mai mare număr de monumente istorice din județ.

Pentru că interviul din cadrul campaniei #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut punctează și aspecte referitoare la cetatea Capidava, precizăm că acesta a fost consemnat înaintea izbucnirii scandalului din jurul reabilitării cetății antice și a îndeplinirii criteriilor de autenticitate definite de UNESCO.

ISE: Cum apreciați starea actuală a patrimoniului cultural și istoric al județului Constanța?

Horia Țuțuianu: Atât în nume personal, cât și în numele instituției pe care o conduc am acceptat, fără rezerve, implicarea activă în proiectul editorial inițiat de dumneavoastră ce pornește de la concluzia justă că „patrimoniul istoric și cultural al Constanței se află într-o stare de degradare”.
Desigur, poate că poziția mea este oarecum nuanțată, în sensul în care consider că aprecieri precum „stare de degradare fără precedent” sau „dezinteresul şi acţiunile deliberate ale celor direct implicați în acest segment” nu se potrivesc întocmai cu realitatea (cel puțin, nu cu acea parte din realitate ce ține de voința, gradul de implicare sau posibilitatea de acțiune a CJC).


ISE: Cât de important este, în viziunea dumneavoastră, patrimoniul istoric și cultural pentru o comunitate?

Horia Țuțuianu: Din punctul meu de vedere consider că patrimoniul istoric și cultural, mobil și imobil, reînvie trecutul prin oferirea de imagini cu experienţele, cunoștințele, valorile, eșecurile sau victoriile acumulate de comunitățile din trecut.
Din acest motiv consider că trebuie acordată de către comunitate o atenție deosebită patrimoniului cultural local, constănțenii fiind principalii beneficiari ai sumei de valori moștenite. Comunitatea trebuie deopotrivă să fie mândră de importanța și bogăția patrimoniului istoric și cultural dobrogean, dar totodată să își asume și responsabilitatea protejării acestuia. Din această perspectivă am apreciat la adevărata valoare demersul inițiat de Info Sud-Est.

 
Autor: Andreea Pavel

Continuarea pe info-sud-est.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii