Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Din folclorul muzical al tătarilor dobrogeni”, o „bijuterie” menită a pune în valoare „o sinceră și trainică prietenie” (galerie foto)

ro

30 Jan, 2015 00:00 2058 Marime text
Membri ai comunităților tătară și evreiască din Constanța s-au reunit, ieri după-amiază, la un eveniment editorial organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. În prezența a numeroși oaspeți, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanța, a avut loc lansarea cărții „Din folclorul muzical al tătarilor dobrogeni”, lucrare apărută sub semnătura Ghizelei Sulițeanu, la Editura Kriterion.
Etno-muzicolog de profesie, Ghizela Sulițeanu, ea însăși membră a unei comunități etnice, respectiv a celei evreiești, s-a aplecat cu interes asupra folclorului tătăresc, pe care l-a cules cu grijă și l-a studiat îndeaproape.


Așa cum ea însăși menționează în studiul introductiv, autoarea lucrării lansate ieri a umblat cu magnetofonul prin satele dobrogene de tătari în perioada 1953 - 1962, ascultând poveștile de viață ale oamenilor de rând, cântecele transmise din generație în generație, poemele și consemnând astfel cât mai fidel elemente dintre cele mai importante de folclor ale acestei comunități de care, la un moment dat, autoarea pare să se fi îndrăgostit. Un rol deosebit de important la finalizarea lucrării l-au avut Sebat Husein, cel care a dat forma finală a partiturilor muzicale, și Ali Nagi Geafer, al cărui ajutor la definitivarea textului „a fost de neprețuit”, după cum a apreciat chiar autoarea.

Lucrarea este structurată pe patru capitole tematice: „Folclorul copiilor”, „Cântece de Ramazan”, „Cântece funebre” și „Cântece de nuntă” și a fost considerată de toți cei care au luat cuvântul o adevărată „bijuterie”. Așa cum a precizat deputatul Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, odată cu lansarea lucrării în prezența reprezentanților celor două comunități etnice, s-a redeschis o pagină importantă a dialogului dintre evrei și musulmani. Atât deputatul Aurel Vainer, cât și președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, au punctat importanța deosebită a acestui eveniment ce reconfirmă, acum, mai mult ca niciodată, că respectul reciproc și buna conviețuire interetnică nu sunt doar niște teme teoretice, ci sunt pura realitate. Muftiul Iusuf Muurat a ținut să sublinieze și el, de asemenea, buna comunicare care există între comunitățile etnice din România și din punct de vedere al apartenenței religioase. Alături de deputatul Aurel Vaine au mai participat la eveniment subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii Irina Cajal și, din partea Editurii Kriterion, redactorul cărții, Elena Diatcu.

În semn de prețuire „pentru o sinceră și trainică prietenie clădită, în numele multiculturalității tradiționale, pe respect reciproc”, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, le-a înmânat deputatului Aurel Vainer, președintelui Comunității Evreiești din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, și Editurii Kriterion, prin redactorul Elena Diatcu, câte o plachetă.
Lansarea s-a încheiat cu un scurt moment artistic, susținut de copiii de la cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare, îndrumați de prof. Neriman Ibraim, și de solista Melia Iusuf.

Din rândul spectatorilor, nu au lipsit nici de această dată oaspeți de seamă, printre ei numărându-se Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanța, Su Yanwen, viceconsulul Republicii Turcia la Constanța, Cenk Tanay, directorul Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Daniela Vlădescu, şi compozitorul Dumitru Lupu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii