Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„A Whole New World” Concert exploziv la Teatrul Național de Operă și Balet Constanța (galerie foto + video)

ro

17 Jan, 2015 00:00 3272 Marime text
La Teatrul Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski” a avut loc ieri seară, începând cu ora 18.30, un concert exploziv, atipic, de Anul Nou intitulat „A Whole New World”. Acesta a fost modul în care teatrul și artiștii teatrului urează „La mulți ani” spectatorilor constănțeni.
 

Concertul s-a desfășurat pentru prima dată sub bagheta dirijorului constănțean Ionuț Pascu, până acum el participând la spectacola ca solist, și cu participarea orchestrei simfonice și a corului TNOB. Soliștii serii au fost sopranele Madeleine Pascu, Daniela Vlădescu și Smaranda Drăghici, precum și tenorii Doru Iftene și Răzvan Săraru. Programul a fost unul atipic pentru concertele de Anul Nou, adică: Queen, Deep Purple, The Beatles, ABBA, Michael Jackson, Lionel Richie, Donna Summer, Ennio Morricone, Lloyd Weber, Leonard Bernstein şi George Gershwin.

„Anul acesta am terminat un doctorat în muzică de film, după patru ani de tot felul de cercetări. Mi-am dat seama că aici în zona aceasta putem aduce publicul care nu vine de obicei la concerte simfonice și publicul care nu calcă în teatru. Dacă aducem mai aproape de ei limbajul simfonic se pare că sala e plină. E o raritate mare în Constanța. În urma cercetărilor, mi-am dat seama că publicul larg răspunde la chestiuni complexe, dar simple. Trebuie ținut un echilibru între simplu și complex și am găsit varianta aceasta de a-i atrage. Pentru ca mai apoi să își dea seama că nu e așa dureros”, a declarat cel care semnează conceptul acestui concert-eveniment și căruia îi aparține și conducerea muzicală, Ionuț Pascu.
 
La balcon au fost doar tineri. Liceeni care au dorit să își dezvolte cultura și să încerce ceva inedit în materie de operă. Sala a fost arhiplină, iar la sfârșit, la bis, s-a interpretat „Hora Stacato”, iar publicul a aplaudat îndelung. 
 
„Vrem să le dezvoltăm gustul tinerilor și să ceară numai divertisment de genul acesta cu un limbaj special și neobișnuit. Prefer decât să dau un concert greu la o sală goală, să dau un concert ușor la o sală plină. Cred că e un câștig mai mare”, a mai adăugat Ionuț Pascu.
 
Celebra „Smoke on the Water” a primit haine orchestrale pur simfonice, fiind chiar „Uvertura” concertului, „Twist and Shout” și „We Will Rock You” au încins atmosfera primei părți, iar complexa „Bohemian Rhapsody” a încheiat-o.
 
„Ne-am gândit să fie ceva inedit. Am avut sprijinul domnului Ionuț Pascu și el a avut inițiativa și ne-am gândit că e posibil și că ar fi mai special decât un concert de An Nou așa cum suntem noi obișnuiți. Și dânsul a venit cu materialele muzicale, cu tot elanul și entuziasmul. Ne-a pus pe toți în priză și am reușit să facem în puține zile un concert mai special. Este prima dată când se cântă așa”, a declarat directorul TNOB, Daniela Vlădescu.

Bugetul TNOB este atipic

Cu toate că fac spectacole grandioase, țin publicul aproape și dezvoltă cultura constănțeană, TNOB se confruntă cu mari dificultăți bugetare.
 
„În fiecare an facem planuri, dar ne sunt dejucate de către bugetul alocat. Și atunci ne aadaptăm întotdeauna la ce primim. Ne chinuim foarte mult. Nu pot avea o independență de a decide pentru că sunt constrânsă să fac lucruri altfel decât aș dori numai pentru a strânge niște bani, pentru a asigura funcționarea până la sfârșitul anului. Este un teatru atipic. Așa a fost din 2004”, a precizat Daniela Vlădescu.
 
Planurile sunt mari. TNOB va avea deplasări în țară, dar și în străinătate. Premiere vor fi pe tot parcursul anului 2015.
„Sper să facem o premieră de operetă: O noapte la Veneția, un spectacol pe care l-a ales publicul din trei propuneri. Vrem să facem cât mai multe evenimente, să avem din ce în ce mai mulți spectatori, avem nevoie de susținere! E foarte greu să nu ai măcar banii suficienți ca să ajungi până la capătul anului. Ca să nu mai spun de cheltuieli care fac ca o instituție să fie foarte atractivă”, a mai adăugat Daniela Vlădescu.
 
Numărul insuficient de resurse umane nu le permite să facă spectacole așa cum își doresc. Consiliul Județean a dat afară din artiști, deși în lege se presupunea să se dea afară din funcționarii publici.
 
„Suntem foarte puțini, teatrul este subdimensionat. În 2010, când am fost desființați apoi am fost preluați de Minister, Consiliul Județean ne-a lăsat clădirea cu condiția să reducă din personal cu 100 de persoane. Pentru că era acea ordonanță de urgență a Guvernului în care trebuiau micșorate la nivelul instituțiilor bugetare care țin de Consiliile Județene. Dar nu din Cultură, legea se referea la funcționarii publici. S-a considerat că decât să fie dați afară de la Consiliul Județean, mai bine să dea afară artiștii. De atunci am rămas cu toate compartimentele insuficiente: orchestră, cor, balet, birouri, producție, tehnic... toate! Suntem 127 de oameni care deservesc trei instituții de cultură”, a declarat Daniela Vlădescu.
 
Bugetul mic îi opresc pe cei de la TNOB de a-și arăta adevăratul potențial. Însă, ei nu se lasă. Lucrează și fac performanță.
 
„Îmi dau seama că nu s-a schimbat nimic pentru teatrul din Constanța. Vom face lucruri mari cu salariile cele mai mici din țară, care este un lucru total nedrept ca la o instituție bugetară care are salarii fixe, o instituție să aibă salarii mai mici decât toate celelalte instituții. Este anormal! Este nedrept! Nu avem ce face! Toate lucrurile astea la un loc ne știrbesc puțin din potențialul nostru. Aș fi dorit să avem mai multă ocrotire din partea celor care ne coordonează”, a conchis Daniela Vlădescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Tomis Nord 17 Jan, 2015 14:31 Magnific !!! TNOB , We Are The Champions !!!! Felicitari tuturor celor care si-au dat contributia la aceast spectacol si in special initiatorului acestuia , IONUT PASCU de la care mai asteptam astfel de spectacole "atipice" dar cu mare priza la public, am vazut lumea stand si in picioare, daca ar fi fost sala mai mare ar fi venit tot orasul, dar din pacate nu avem alta. PACAT !!!