Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:19 23 11 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

9 ani de când a murit legenda filmului românesc Ilarion Ciobanu. A trăit la Constanța. Cenușa lui a fost aruncată în mare (galerie foto+video)

ro

07 Sep, 2017 04:43 6415 Marime text
Astăzi se împlinesc nouă ani de când a plecat la Domnul Ilarion Ciobanu (n. 28 octombrie 1931, Ciucur, județul interbelic Tighina, România), unul din titanii cinematografiei românești.   
 

Marele cineast s-a născut la Ciucur, în Tighina, pe atunci parte a României, dar viața l-a adus la Constanța, unde și-a petrecut copilîria.
De mic, de la 12 ani, a intrat băiat de prăvălie, după care o urmat "o lungă caravană de meserii: hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar, pescar".


În anul 1958, a intrat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie, pe care însă nu l-a absolvit.

A debutat în cinematografie la vârsta de 30 de ani în filmul Setea, unde a jucat alături de Ion Besoiu și Amza Pellea, respectiv alături de Ștefan Ciubotărașu și George Calboreanu în Omul de lângă tine.

După filmul Setea a jucat în filme cât alții în câteva vieți, pentru că a avut roluri principale în peste 50 de producții cinematografice românești.

A fost, de asemenea, regizor al filmelor Omul de lângă tine și Mara. După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră - Ultimul bordel, Terente - Regele bălților, Tancul și Bored.

S-a stins în dimineața zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian și potrivit propriei dorințe, corpul său a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești,iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.


Sportiv

Ca rugbist și-a făcut debutul în 1948, la Știința București, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella.
Se transferă apoi la Dinamo București, unde cunoaște consacrarea ca sportiv.
Ultima parte a carierei a petrecut-o la Progresul București (1959-1962). Jucător de linia a II-a, cunoscut de apropiați sub porecla „Claris”, Ilarion Ciobanu era socotit atunci un înaintaș de temut, greu de trecut, pe cât de dur în sensul bun al cuvântului, pe atât de corect.

Din filmografie:

Setea (1960) - Mitru Moț
Omul de lângă tine (1961)
Poveste sentimentală (1961)
Lupeni 29 (1962)
Cartierul veseliei (1964)
Răscoala (1965)
Golgota (1966)
Șopârla (1966)
Vremea zăpezilor (1966)
Legenda (1968)
Columna (1968) - Gerula
Doi bărbați pentru o moarte (1969)
Baltagul (1969)
Războiul domnițelor (1969)
Frații (1970)
Asediul (1970)
Pădurea pierdută (1971)
Facerea lumii (1971)
Mihai Viteazul (1971) - Stroe Buzescu
Cu mîinile curate (1972) - comisarul Roman
Drum în penumbră (1972)
Conspirația (1972)
Dimitrie Cantemir (1973)
100 de lei (1973)
Ultimul cartuș (1973) - comisarul Roman
Departe de Tipperary (1973) - comisarul Roman
Nemuritorii (1974) - stegarul Vasile
Capcana (1974)
Pe aici nu se trece (1975)
Mușchetarul român (1975)
Orașul văzut de sus (1975)
Trepte spre cer (1977)
Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - Gherasim (ep. 1-12)
Profetul, aurul și ardelenii (1978) - Traian Brad
Pentru patrie (1978)
Ecaterina Teodoroiu (1978)
Din nou împreună (1978)
Avaria (1978) - ca Teodosie Lazăr
Dincolo de orizont (1978)
Gustul și culoarea fericirii (1978)
Mihail, cîine de circ (1979)
Audiența (1979)
Omul care ne trebuie (1979)
Iancu Jianu, zapciul (1980)
Rug și flacără (1980)
Tridentul nu răspunde (1980)
Artista, dolarii și ardelenii (1980) - Traian Brad
Pruncul, petrolul și ardelenii (1981) - Traian Brad
O lume fără cer (1981)
Râdeți ca-n viață (1983)
Fapt divers (1984)
Acasă (1984)
Bătălia din umbră (1986)
Umbrele soarelui (1986)
Cetatea ascunsă (1987)
O vară cu Mara (1988)
Șobolanii roșii (1990)
Crucea de piatră (1993) - Fane
Terente - regele bălților (1995)
Ochii care nu se văd (1996)
Tancul (2003)
Bored (2004) – God.

A rămas celebru prin vorba lui Apăi Domnule...
 
Sursa foto: capturi Youtube


 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii