Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din cauza proastei gestionări a banilor Tudor Nădrag - „O să ajungem ca spitalul groazei din Ploieşti”

ro

10 Dec, 2013 00:00 1966 Marime text
„Cei care nu văd problemele din sistemul medical românesc ori sunt orbi, ori pur şi simplu nu vor să vadă o ţară întreagă”, afirmă edilul de la Hârşova, Tudor Nădrag. Şeful autorităţii locale a declarat ieri că autoritatea locală pe care o conduce face un efort extraordinar pentru întreţinerea spitalului orăşenesc. Edilul a explicat că deşi unitatea medicală deserveşte cetăţenii din nouă comune constănţene, precum şi pe cei din Balta Brăilei şi din zona riverană a judeţelor Tulcea şi Ialomiţa, oraşul Hârşova este singurul care contribuie financiar la funcţionarea spitalului, iar sprijinul Ministerului Sănătăţii se lasă aşteptat.

„Ministerul trebuie să ia măsuri în vederea ajutorării spitalelor, chiar şi a celor care au fost date către administraţiile locale, pentru că fondurile de la bugetul de stat provin din contribuţia tuturor, iar ei le ţin şi le repartizează pe criterii clientelare şi politice”, a mărturisit şeful autorităţii locale. Primarul susţine că a încercat să obţină fonduri de la minister pentru spitalul din Hârşova, dar nu a avut sorţi de izbândă. „Trebuie să faci nu ştiu ce documentaţie, prin care să soliciţi bani. În acest fel, recunosc şi ei că trebuie să ajute şi spitalele care au fost date către administraţiile locale. Dar, vezi Doamne, că trebuie să depui documentaţie şi, după aceea, vor fi selectate cererile după criteriile pe care le-am amintit anterior”, a declarat Tudor Nădrag.
 
Autoritatea locală a alocat bani pentru un aparat de intervenţii laparoscopice

 
Şeful autorităţii locale a precizat că spitalul din Hârşova are nevoie urgent de 500.000 de lei, bani pe care deşi i-a solicitat, nu i-a şi primit. Această sumă este necesară în primul rând pentru dotarea cu aparatură. „Cu aprobarea Consiliului Local am repartizat spitalului şi trebuie să achităm 250.000 lei pentru procurarea unui aparat de intervenţii laparoscopice şi bănuiesc că ar fi fost sarcina ministerului să doteze spitalele cu aparatură. Noi trebuie să ne îngrijim să aibă căldură, să aibă mâncare, să aibă medicamente”, a mai spus primarul Tudor Nădrag.
Potrivit şefului autorităţii locale, spitalul are la această dată conturile blocate.

„Luăm în fiecare zi butelii, alimente, strictul necesar de medicamente... Nu aşa trebuie să funcţioneze un sistem sanitar în ţara aceasta. În urmă cu 5 ani, spitalul avea un buget de 45 de miliarde de lei vechi, iar acum acesta este de 25 de miliarde. Au scăzut aproape la jumătate banii alocaţi de Casă (n.r. Casa de Asigurări de Sănătate). Nu le ajung banii nici pentru salarii şi, atunci, cum să funcţioneze un spital neprimind de la Casă sumele unei bune funcţionări? Un spital nu poate să funcţioneze numai cu banii de salarii!
Sunt foarte mulţi bani colectaţi în sistemul de sănătate din România, dar, aşa cum vedem şi constatăm cu toţii, sunt prost gospodăriţi. De aceea ne lovim de această subfinanţare cruntă în unităţile medicale din România”, a explicat edilul.
 
„La Ploieşti au trimis comisie de la minister ca şi când au descoperit acum apa rece!”
 
Întrebat ce se va întâmpla cu unitatea medicală din Hârşova, dacă subfinanţarea va persista, primarul Tudor Nădrag a răspuns: „O să ajungem la cazuri de genul celui pe care l-au numit ei spitalul groazei din Ploieşti. Ceea ce se întâmplă acolo se întâmplă în toate spitalele din România! Ei au trimis comisie de la minister ca şi când au descoperit acum apa rece!”, a conchis edilul. Amintim că scandalul de la spitalul din Ploieşti la care face referire primarul oraşului Hârşova a izbucnit în luna noiembrie. Într-o scrisoare dată publicităţii, chirurgul Dan Oprea de la SJU Ploieşti a făcut o serie de dezvăluiri. Acesta susţinea că el şi colegii sai se fac vinovaţi de malpraxis cu bună ştiinţă, având în vedere că instrumentarul medical din spitalul unde lucrează este atât de uzat încât sculele sunt adesea legate cu aţă chirurgicală. „Noi folosim bisturie electrice de unică folosinţă, de zeci de ori, aţa cu ac sterilizat se găseşte sporadic (...) Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic - rachetă cosmică... Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante", se arată în scrisoarea medicului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii