Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cod portocaliu pe Dunăre în judeţul Constanţa Zeci de case şi gospodării sunt în pericol de a fi inundate (galerie foto)

ro

23 May, 2014 00:00 2353 Marime text
Începând de astăzi, pe sectorul Dunării din judeţul Constanţa intră în vigoare, de la ora 6.00, avertizarea hidrologică de cod portocaliu. Ca urmare a evoluţiei debitelor defluente din Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (SHEN) Porţile de Fier, fiind estimată o cotă de 13.500 de metri cubi/secundă la intrarea în ţară, şi ţinând cont de avertizările hidrologice, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU „Dobrogea“ şi cei ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) au efectuat, în 19 şi 20 mai, vizite în mai multe localităţi riverane Dunării - Ostrov, Oltina, Aliman, Rasova, Cernavodă, Seimeni, Topalu, Ghindăreşti şi Hârşova, unde au verificat starea în care se află digurile de apărare, dar şi modul în care sunt pregătiţi primarii în ceea ce priveşte mobilizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Prezent ieri la videoconferinţa susţinută de vicepremierul Gabriel Oprea, prefectul Constanţei, Radu Volcinschi, a spus: „De mâine, intrăm sub cod portocaliu de inundaţii. Zone sensibile: Topalu, Ostrov, Rasova, care au avut probleme şi în 2006 şi 2010. 13.500 de metri cubi nu reprezintă ceva care să ne sperie“.

Cristinel Dragomir, despre situaţia Dunării: „Acum este o situaţie normală. Nu este motiv de panică“

La ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență - Grupul de Suport Tehnic pentru Inundații și Accidente la Construcții Hidrotehnice, reunit ieri în Sala Ovală din cadrul Prefecturii judeţului Constanţa, şi-a făcut apariţia şi senatorul de Constanţa, Nicolae Moga, dar şi vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir. În cadrul reuniunii, vicepreşedintele CJC a precizat că „acum este o situaţie normală“. „Nu este motiv de panică, acum se iau măsuri la fel cum se iau ori de cate ori există o astfel de situaţie de creştere a nivelului Dunării. Până la un anumit nivel de creştere, nu putem să ne speriem, dar nici nu putem să stăm cu mâinile în sân. Se iau măsurile care se impun conform procedurilor. E o atmosferă de lucru normală şi nu e cazul să ne îngrijorăm. Ne uitam la ce s-a întâmplat la vecini și, având în vedere acest lucru, vom fi mult mai riguroşi cu măsurile care se impun. Cu natura nu poţi să te pui, sperăm ca la noi sa nu fie o asemenea inundaţie. Deocamdată, nu există niciun semn de îngrijorare, sperăm ca la noi să nu existe astfel de situaţii. Nu există vreun semn că la noi va fi o situaţie nemaiîntâlnită de 120 de ani“, declară viceliderul de judeţ. „Cât e apa pe Dunăre a mai fost şi acum patru luni şi acum şase luni. Nu e o situaţie alarmantă. Situaţia cu digurile: sunt standarde, sunt stasuri, nu putem să ştim; daca am şti unde se poate întâmpla o nenorocire, am fi mari. Deocamdată, din informaţiile pe care le am de la ABADL şi de la RAJA,  nu avem niciun fel de problemă“, consideră Cristinel Dragomir. De asemenea, el a precizat că primarii care nu îşi vor face datoria în caz de pericol vor fi sancţionaţi.

Nu este niciun pericol, dar, din patru în patru ani, Dunărea „ne ia prin surprindere“

Potrivit celor constatate în teren de echipa condusă de reprezentantul Executivului în teritoriu, în dreptul localităţii Rasova, digul de apărare la Dunăre au fost supraînălţat pe o lungime de 180 de metri, folosindu-se 1.000 de saci cu nisip, zona fiind în continuare monitorizată de către reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi de cei ai ABADL. Până ieri după-amiază, situaţia era prezentată astfel de către viceprimarul Dorel Alexandru: „Până acum, situaţia este sub control. Însă Dunărea creşte constant. Am intervenit în zona unui dig unde situaţia era mai «sensibilă» şi am asigurat perimetrul. Voi lua legătura cu cei de la ABADL, întrucât există nişte guri de scurgere de unde am putea avea unele probleme. Suntem pregătiţi cu toate cele necesare în cazul în care problemele se vor agrava, deşi sperăm să nu fie cazul“.
Pentru comuna Ostrov, autorităţile au anunţat că există o situaţie pe o porțiune neîndiguită, pe o lungime de de 2,5 kilometri. În această zonă, la un debit de peste 13.500 de metri cubi/secundă, există riscul inundării a 20 de locuințe, anexe gospodărești și terenuri agricole. Primarul comunei Ostrov le-a adus deja la cunoștință locuitorilor de acolo problemele care ar putea apărea, însă aceștia refuză să se mute, chiar dacă administrația locală le-a pus la dispoziție terenuri în alte zone. Și aici, în cazul în care situația se agravează, va fi instituită măsura evacuării celor 50 de locuitori din zonă. Potrivit primarului Dragomir Nicolae, „deocamdată nu sunt pericole deosebite“. „S-au inundat aproximativ 700-800 de hectare de păşune, care oricum sunt situate într-o zonă joasă, unde există permanent pericolul acesta. Nu sunt alte pagube materiale. Avem totul pregătit dacă pericolul creşte“, a declarat ieri gospodarul-şef de la Ostrov.
Zona Oltina, acolo unde au existat probleme în anul 2006 în urma ruperii digului de apărare, breșa fiind remediată dă către ABADL, este sub monitorizarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență și a angajaților ABADL. „Deocamdată, nivelul Dunării, chiar dacă este crescut, nu prezintă niciun pericol. Nu sunt probleme la acest nivel, dar oamenii sunt pregătiţi cu toate cele necesare pentru orice eventualitate“, a declarat ieri primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu.
În comuna Aliman, primarul Gheorghe Topalu spune că nu sunt probleme de semnalat: „Cotele Dunării au ajuns la baza digurilor. Nu cred că vor fi probleme, întrucât digurile sunt înalte, rezistente“.
Potrivit primarului comunei Seimeni, Lucian Blaj, „sunt câteva suprafeţe de teren - 25-30 de hectare de păşune şi teren arabil - care au fost inundate de apele Dunării“. „Momentan nu sunt probleme, nu sunt case afectate, gospodării inundate, dar nu ştim ce va fi până când nu va trece pericolul. Dunărea este în continuă creştere“, declara ieri şeful administraţiei locale de la Seimeni.
Şi zona Topalu este în atenția autorităților, având în vedere că pe o lungime de un kilometru este o zonă neîndiguită, care, la un debit al Dunării la intrarea în țară de 13.500 de metri cubi/secundă, poate conduce la inundarea a două locuințe din zonă. La un debit al Dunării de peste 14.000 de metri cubi/secundă, alte 15 locuințe unde locuiesc aproximativ 40 de oameni ar putea fi inundate. Primarul comunei Topalu le-a atras atenția locuitorilor despre problemele care ar putea apărea în zona inundabilă, însă în decursul anilor, toți cei înștiințați și avertizați au refuzat să se mute, chiar dacă li s-au pus la dispoziție alte terenuri ferite de pericole. În cazul în care va exista un pericol iminent, primarul, prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență, va lua măsura evacuării familiilor din zona inundabilă. „Nu sunt probleme deosebite“, spune liderul administraţiei publice locale de la Topalu. Primarul Gheorghe Murat declara, ieri, că „s-au inundat aproximativ 60 de hectare de păşune, dar nicio locuinţă nu a fost afectată. Avem stabilite sarcinile fiecărui om, sunt voluntari pe poziţie, sunt pregătite tractoare şi alte utilajele pentru intervenţie“.
În zona Hârşova - Vadu Oii, digul este monitorizat în permanență de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență și de reprezentanții ABADL. Primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, a declarat, ieri: „Avem pregătite toate forţele materiale şi umane necesare în caz de intervenţie. Sperăm să nu fie cazul să le folosim“. „În acest moment, sunt oameni trimişi în teren care lucrează la consolidarea digului ridicat de noi. În 2010, în urma inundaţiilor de atunci, prin forţe proprii am ridicat un dig de 1.200 de metri pentru a proteja cele 24 de gospodării aflate sub ameninţarea apelor. În acest moment, breşele sunt astupate cu ajutorul celor de la ABADL. Am depozitat în preajma digului 1.000 de tone de nisip, ca rezervă“, a declarat primarul Tudor Nădrag de la Hârşova.
În zona Ciobanu - Gârliciu, acolo unde digul de apărare a cedat în anul 2010, breșa fiind remediată, comitetele locale pentru situați de urgență din cele două comune și reprezentanții ABADL monitorizează în permanență digul.
La Ghindăreşti, primarul Vartolomei Adrian a declarat ieri: „Deocamdată nu sunt probleme în ceea ce priveşte pericolul pentru locuinţele individuale. Au fost inundate aproximativ 25-30 de hectare de păşune. Momentan, încercăm să îndiguim porţiunile care necesită atenţie“.
Zonele enumerate mai sus sunt cele asupra cărora se îndreaptă mai mult atenţia zilele acestea, ţinând cont de problemele apărute și în anii anteriori. De asemenea, în toată această perioadă, este monitorizată toată zona îndiguită pe o lungime de 57,5 kilometri.
„Riscul la care ne raportam e debitul de intrare în ţară a Dunării. Dacă în 2006 debitul înregistrat a fost de peste 11.000 de metri cubi/secundă, în 2010 şi anul acesta avem un debit de 13.000 de metri cubi/secundă, însă ne aşteptăm să crească în următoarele două zile. Viitura va ajunge în Constanţa intre 7 şi 10 iunie“, a declarat prefectul Radu Volcinschi, cu ocazia şedinţei care a avut loc ieri la sediul Prefecturii judeţului Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii