Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administraţia locală Mangalia a demarat campania „Oamenii cu care ne mândrim!”

ro

19 Oct, 2013 00:00 1806 Marime text
Primăria municipiului Mangalia a demarat, sub deviza „Oamenii cu care ne mândrim!”, o campanie de promovare a cetăţenilor oraşului care s-au remarcat de-a lungul timpului în diverse domenii de activitate. Astfel, pe un panou amenajat în sensul giratoriu din centrul oraşului, periodic, va fi promovată imaginea unei persoane cu merite deosebite în plan cultural, economic, social, educaţional, sportiv.

„Primul om cu care se mândreşte comunitatea din Mangalia este profesorul Didina Dobinciuc, fost cadru didactic şi director al Liceului Sanatorial din Mangalia. Timp de peste trei decenii, deşi are un grad de invaliditate grav, profesoara de biologie-chimie a stat la catedră din căruciorul cu rotile şi s-a remarcat ca un excelent pedagog pentru elevii Şcolii Sanatoriale din localitate. În ciuda problemelor grave de sănătate, dragostea pentru carte a făcut-o să învingă numeroasele piedici care au stat în calea ascensiunii în carieră”, se menţionează într-un comunicat de presă.

În anul 1970, Didina Dobinciuc a susţinut un examen greu la Institutul Pedagogic din Constanţa. Dintre 1.370 de candidaţi, Didina Dobinciuc s-a aflat a doua pe listele admişilor. Numai că sistemul comunist de la vremea respectivă s-a dovedit a fi unul obtuz cu oamenii asemenea Didinei, se arată în acelaşi comunicat. „Am fost reclamată la Comitetul Central de atunci şi nu mi-au afişat rezultatul. În urma unui memoriu înaintat Ministerului Învăţământului, am găsit un om cu suflet care a intervenit pe lângă ministrul de atunci şi aşa am fost admisă, după ce în prealabil pierdusem un an. Am fost stigmatizată pentru că am ajuns să nu-mi pot folosi picioarele. Un anume domn din CC mi-a spus că eu nu pot fi profesor, că ies pe stradă în cărucior şi mă văd străinii”, a explicat prof. Didina Dobinciuc.

Profesoara Didina Dobinciuc s-a luptat cu sistemul comunist pentru recunoaşterea meritelor sale şi a adus modificări importante la Legea Învăţământului din şcolile speciale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii