Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională a Mării Negre, sărbătorită la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa (galerie foto)

ro

01 Nov, 2014 00:00 2530 Marime text
De când a fost adoptat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, în 1996, anual este sărbătorită Ziua Internaţională a Mării Negre. Data de 31 octombrie este destinată acestui eveniment, marcat de cetăţenii din comunităţile costiere, împreună cu oficialităţile guvernamentale şi reprezentanţii programelor internaţionale ca „Black Sea Action Day“. Toate cele şase ţări riverane, Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării.
 
În Constanţa, se marchează, an de an, prin diferite activităţi, ziua de 31 octombrie, având convingere că păstrarea unui mediu curat la Marea Neagră nu este o simplă dorinţă a ecologiştilor.
 
Sărbătoarea internaţională a fost marcată, ieri, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) din Constanţa, prin simpozionul intitulat „Marea Neagră, trecut, prezent şi viitor“, desfăşurat sub auspiciile Consiliului Judeţean Constanţa şi ale Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa.
 
La eveniment au participat reprezentanţi din: Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, Universitatea Maritimă, Universitatea „Ovidius“, Liga Navală Română, ONG „Mare Nostrum“, Sindicatul Liber al Navigatorilor, Asociaţia „Scutul cinegetic“ şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice pentru Forţele Navale.
 
În sala de conferinţe „Ing. Marcel Stanciu“, dr. Adrian Bîlbă, directorul general al CMSN Constanţa, a ţinut un discurs, în deschiderea evenimentului, precizând: „Marea Neagră eu o numesc marea cu o mie de culori. Cred că i s-ar potrivi mai bine acest nume, pentru că are o mie de culori. Este un ecosistem de tranziţie, pe care îl respectăm. Este, după părerea mea, motivul pentru care Constanţa are şi un venit mai mare şi o bună dezvoltare a oraşului şi a regiunii. După părerea mea, trebuie să o respectăm mai mult.“
Simpozionul a fost prezentat de dr. Nicolae Papadopol, directorul ştiinţific al CMSN Constanţa. „Am încercat să aduc la acest eveniment oamenii care iubesc marea. Şi am constatat că trebuie să mutăm sala, să o facem mult mai mare, pentru că suntem mulţi care iubim marea, suntem mulţi care iubim această instituţie. Dincolo de asta, am primit şi o mulţime de mesaje de suflet“, a subliniat acesta.
 
În cadrul acţiunii găzduite de CMSN, clc. Constantin Simion şi cdr. dr. Virgil Moraru au primit diplome de excelenţă din partea Comitetului Naţional Român de Oceanografie, pentru întreaga activitate profesională dedicată mării.
 
De asemenea, Marea Neagră a fost sărbătorită şi prin deschiderea unei expoziţii de pictură, intitulată „Amintirile mării“, ce cuprinde lucrări realizate de colaboratorii atelierului „Cdr Valentin Donici“: Mioara Iancu Bratosin, Anca Donici, Monica Goşoiu, Nermin Hogea Susam, Ecaterina Hălmăceanu, Ina Ioana Iordan, Jeni Maziliu, Ioana Omocea, Elena Stănescu. Vernisajul expoziţiei a fost realizat de criticul de artă Geta Deleanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii