Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Securitatea regională, în diversele sale aspecte, în dezbatere internaţională la Mamaia

ro

14 Jun, 2017 00:00 3324 Marime text
În zilele de 8 şi 9 iunie a avut loc în staţiunea Mamaia un eveniment major, prin problematica abordată şi prin participarea impresionantă. Ne referim aici la Black Sea and Balkans Security Forum, dezbatere iniţiată de New Strategy Center, în parteneriat cu Institutul Diplomatic Român, Primăria Municipiului Constanţa şi Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.
 
Reuniunea a beneficiat de prezenţa unor oficiali străini şi români: general-locotenent Jan Broeks, director general al Statului Major Internaţional al NATO, Melissa Hathaway, fost responsabil pentru securitatea cibernetică în cadrul Administraţiei George W. Bush, colonel Aivar Jaevski, director adjunct al STRATCOM (Centrul de Excelenţă NATO, aflat la Riga), Siim Alatalu, director pe probleme de relaţii internaţionale al Centrului de Excelenţă al NATO pentru apărare cibernetică, Przemyslaw Żrawski vel Grajewski, consilier pentru probleme de apărare al ministrului Afacerilor Externe al Poloniei, Sorin Ducaru, secretar general adjunct al NATO pentru provocările de securitate emergente, Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor, Victor Micula, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, general Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, colonel Cristian Bizadea, director adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Constantin Ionescu, consilier prezidenţial.
 
Au participat, de asemenea, diplomaţi, militari, membri ai instituţiilor de stat, membri ai corpului academic (universităţi, institute de cercetare) din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Croaţia, Polonia, Ucraina, Grecia, Republica Moldova, Israel, Georgia, Azerbaidjan. Întregul eveniment a fost co-sponsorizat de către NATO.
 
Importanţa deosebită a acestui eveniment derivă din obiectul fundamental asumat de către iniţiatori: acela de a furniza o platformă de dezbatere a problemelor cu care se confruntă zona ponto-balcanică şi, bineînţeles, a potenţialelor căi de soluţionare a acestora. Mai mult, însăşi legarea celor două concepte geografice reprezintă o adevărată schimbare de paradigmă, participanţii fiind unanimi în a aprecia necesitatea analizării regiunii din perspectiva interconectării sale. Acest fapt este unul deosebit de important deoarece demonstrează voinţa de a privi spaţiul în discuţie din perspectiva prezentului şi viitorului şi mai puţin din perspectiva unei istorii fragmentate, dominată de ostilitate multiplicată în funcţie de frontiere.
 
Aşa cum se poate observa şi din denumirea evenimentului, securitatea a fost tema centrală, privită dintr-o multiplă perspectivă: militară, energetică, cibernetică, informaţională. Ocazie prin care participanţii au putut oferi propria lor competenţă din perspectiva unor experienţe diverse (din mediul diplomatic, militar, administrativ, tehnologic). O abordare în totală consonanţă cu evoluţiile contemporane, în care ameninţarea de tip clasic se îmbină cu un alt fel de confruntare, uneori nevăzută, nepercepută, dar cu consecinţe la fel de dezastruoase (a se vedea aici, de exemplu, potenţialul disruptiv al conflictului purtat în mediul virtual, asupra întregii societăţi).
 
În noul context internaţional, manifestarea încrederii în capacităţile proprii a reprezentat principalul câştig al acestei reuniuni. Încrederea însoţită de speranţa unei consolidări a parteneriatului special transatlantic şi a viziunii comune asupra acestei zone, încă dominată de problematici specifice, complexe, pentru rezolvarea cărora un efort comun, consecinţă a parteneriatului mai sus menţionat, este imperios necesar şi de o maximă urgenţă. Încrederea a fost permanent văzută drept vectorul major al securităţii, dar şi condiţia primordială a dialogului, purtat pe baze egale, în vederea identificării celor mai bune obstacole în calea ameninţărilor hibride, convenţionale şi/sau non-convenţionale, ale lumii de astăzi.
 
Conf. univ. dr. Emanuel PLOPEANU, decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius“ Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii