Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatie cu final asteptat Laboratorul de analize va fi preluat de Synevo dupa Paste

ro

24 Mar, 2010 02:37 4023 Marime text
cap_6.jpgPotrivit anunţului de atribuire numărul 80475 din 23.03.2010, controversatul contract de concesionare a serviciului de analiză laborator al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost predat, în 2 februarie a.c., pentru suma maximă pe care autoritatea contractantă o pusese la bătaie - 20.000.000 de lei, firmei Synevo România SRL

Synevo a fost singura societate care, până la termenul limită de depunere, şi-a depus oferta de participare, şedinţa de deschidere având loc pe 7 decembrie 2009.

Prin scoaterea la licitaţie a acestui serviciu intern al unităţii spitaliceşti, s-a dorit încheierea unui contract-cadru, de concesiune, a serviciului de laborator, pe o durată de nu mai puţin de 15 ani, pentru o sumă care ajunge la 238 de miliarde de lei vechi, plus TVA.

De la apariţia anunţului, compania Synevo era în fruntea topului pentru câştigarea licitaţiei de concesionare a serviciului de laborator al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. La momentul apariţiei speculaţiilor, şeful SCJU, dr. Dan Căpăţână, a ţinut să precizeze că licitaţia ar putea fi câştigată de oricare altă firmă care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul Uniunii Europene, precizând că anunţul de licitaţie a fost publicat şi în jurnalul european de licitaţii la numărul 2009/S199-286784 din 15.10.2009.

Anumite surse ne-au comunicat, la acel moment, că licitaţia ar fi fost special organizată tocmai pentru societatea care a şi câştigat în cele din urmă serviciul. În plus, se mai spunea că acest contract de concesiune ar fi moneda de schimb pentru reîntoarcerea directorului SCJU Constanţa, Dan Căpăţână, care, anterior numirii sale în funcţia de şef al unităţii sanitare, a fost manager al reţelei de laboratoare Synevo - Medicover pentru regiunea de sud-est. Practic, în acest mod, directorul SCJU ar vrea, potrivit aceloraşi surse, să-şi asigure revenirea în sânul familiei Synevo şi astfel, viitorul, în cazul în care va fi schimbat aşa cum a şi fost numit: politic. Şi condiţiile riguroase impuse în caietul de sarcini au dat de bănuit. Aceleaşi surse ne spuneau că anumite criterii de participare la licitaţie au fost special impuse pentru societatea în cauză. Una dintre aceste condiţii este cea potrivit căreia candidatul ar trebui să prezinte contracte sau alte documente doveditoare care să ateste existenţa unui contract în vigoare cu o unitate spitalicească cu paturi, pentru care firma execută analize de laborator clinic (numărul paturilor spitalului cu care acesta se află în raporturi contractuale trebuie să fie mai mare sau cel puţin egal cu 900). Synevo are deja un astfel de contract cu SCJU Constanţa (are şi punct de lucru în spital), încheiat în urmă cu cinci ani. Suspiciunile au fost respinse atunci de managerul unităţii.

Contestaţii respinse

Au existat însă şi alte trei firme care, deşi nu au venit cu nicio ofertă, au depus totuşi contestaţii în ceea ce priveşte procedura de atribuire. Conducerea SCJU Constanţa a înaintat contestaţiile Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, deşi nu erau obligaţi să facă acest lucru, potrivit dr. Căpăţână. Contestaţiile firmelor au fost respinse ca nefondate. „Ei au contestat procedura în sine, dar aceasta este stabilită de autoritatea contractantă, în urma efectuării unui studiu de fezabilitate", a ţinut să completeze managerul spitalului, dr. Dan Căpăţână.

Va rămâne doar personalul pentru uzul didactic

Cât priveşte problema personalului existent în laboratorul SCJU Constanţa, reprezentanţii Synevo şi-au luat angajamentul, în scris, să-i preia şi pe ei. Directorul ne-a declarat în schimb, că vor rămâne doar cei care vor folosi uzului didactic. „O să avem nişte discuţii să vedem care este prognoza numărului de rezidenţi pe care îl vom avea pe viitor şi în funcţie de rezultatele discuţiilor vom decide cât personal vom păstra", a mai completat Căpăţână.

Acesta a susţinut de asemenea, că respectivul contract de predare - primire a laboratorului va fi semnat imediat după Paşti, pentru modernizarea acestuia fiind nevoie de trei luni. În prima etapă se va cheltui jumătate de milion de euro, după care urmează să se investească şi în aparatură şi logistică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mary 03 Jun, 2010 23:35 Concesionarea catre Synevo e o mare excrocherie a lui Capatana. Synevo sunt niste banditi, ca si Capatana. Ce face DNA? Cat o sa mai acapareze mafiotii de la Synevo?
  • fara nume 27 May, 2010 19:37 Dr Dan Capatina este cel mai bun,capabil si intelept manager pe care la avut SCJU vreodata.
  • ilinca 24 Mar, 2010 19:50 Dr.Capatana este un mincinos va face cu laboratorul cum a facut cu blocul alimentar. nu vede decat interesele sale, dar va avea o surpriza curand,salariati din spital vor fi la usa lui si isi vor cere drepturili si demisia lui va izbugni un scandal sintem porniti inpotriva lui daca nu ne plateste drepturile salariare din 2008 si 2009 daca va fi cazu vom iesi la poarta spitalului si nu va mai intra in institutie sa rezolve cu drepturile salariale ale angajatilor daca nu vrea sa fie gonit
  • cel care stie 24 Mar, 2010 17:45 S-o credeti voi.Sau cel putin asa sperati.Este singurul director al SCJU care aplica principii moderne de management.Mai cititi si voi carti si mai documentati-va.
  • didu 24 Mar, 2010 09:07 dl dr capatana si-a atins scopul ptr care a venit manager la s.j.c-ta.acum vom fi siguri ca i-si va da demisia.