Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legitimaţie în trend Claudiu-Iorga Palaz, prefectul cu ţinută

ro

02 Feb, 2011 02:38 10127 Marime text
cap_9.jpgObişnuiţi ca cei aflaţi la conducerea oraşului să se afişeze cu diverse uniforme, uneori şi dintre cele mai nepotrivite (vezi scandalul legat de uniforma de ofiţer nazist pe care primarul Radu Mazăre a purtat-o la o defilare de modă), constănţenii au parte acum de o premieră: un prefect cu... ţinută militară. Pentru că prefectul judeţului, Claudiu-Iorga Palaz, şi-a creat haine speciale pentru intervenţiile de urgenţă sau pentru acţiunile la care participă în municipiu sau în judeţ. Cum i-a venit ideea, de unde s-a inspirat şi dacă va deveni creator de ţinute de prefect ne-a povestit chiar reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Am văzut că la acţiuni aveţi o uniformă specială. Care este povestea ei?

palaz_uniforma_ONLINE.jpgAm mai multe ţinute. Nu este vorba despre o uniformă. Sunt haine civile cărora le-am ataşat, inspirându-mă de la uniformele militare, cele două inscripţionări: una cu „PREFECT" şi încă una cu numele meu. Pe umăr are stema României şi „Guvernul României", pentru că sunt reprezentant al Guvernului României în teritoriu. Au fost fel şi fel de discuţii în acest sens, numai că eu am preferat în locul unei legitimaţii pe care ar trebui să o agăţ de gât, prin care să se vadă ce sunt, să reaşez altfel această legitimaţie, respectiv în stânga prefect şi în dreapta numele meu. În legitimaţiile prefecturii sau ale celor de la Ministerul de Interne se regăsesc denumirea instituţiei şi, bineînţeles, stema României. Deci nu este nimic altceva şi nu pot fi acuzat de nimic. Mi s-a părut un lucru normal, mi s-a părut firesc ca oamenii care intră în contact cu tine să vadă cine eşti când ai acţiuni de acest gen, este o ţinută pe care o pun numai în situaţii deosebite şi când sunt acţiuni de urgenţă, privind combaterea etnobotanicelor, deszăpeziri, accidente, Doamne, fereşte! şi multe altele. Eu spun că este un lucru civilizat şi este foarte important ca cel care vorbeşte cu tine să vadă despre cine este vorba şi nu poţi să te duci la persoana din faţa ta, să coordonezi o acţiune - ştiţi foarte bine că şi în controlul cu etnobotanicele au fost 84 de persoane implicate - şi să nu se ştie despre cine este vorba. Este un lucru civilizat să ai o legitimaţie la tine, pentru a se şti despre cine este vorba. Eu, am repoziţionat această legitimaţie. Am şi ţinută pentru iarnă, şi pentru vară, şi pentru primăvară, şi pelerină de ploaie...

Unde le-aţi făcut?

Sunt făcute de mine. Sunt haine civile, hainele mele luate de la o firmă de pază şi sunt branduite cu inscripţionările pe care le-aţi văzut.

Dar cum v-a venit această idee? Aţi mai văzut la altcineva?

De la armată. Nu am mai văzut la nimeni. Sunt singurul care le poartă. Asta vă spun sigur. Ideea mi-a venit de la armată şi de la structurile MAI. Prima dată am văzut la ţinutele militare, la cei de la Topraisar.

V-au costat mult?

Nu. Sunt nişte geci normale, sunt hainele mele... Doar că am dat la brodat numele şi prenumele pe ele. Atât. Nici nu pot să vă spun cât m-a costat, dar a fost foarte ieftin. Efectul este foarte frumos, dar costurile sunt minime.

Au fost reacţii, v-a spus cineva ceva?

Vă daţi seama că sunt şi „răutăcisme" (râde). Dar, atâta timp cât este un lucru bun şi constructiv, pot să spun că înclinând balanţa între cei care au avut reacţii negative şi cei care au avut reacţii pozitive, domină cele pozitive. Ţinând seama că este un lucru nou, normal că, în general, noi suntem mai reticenţi la schimbare şi la felul în care procedăm. Dar, lumea s-a obişnuit cu ţinutele mele şi cred că este un lucru civilizat, aşa cum am mai spus.

Credeţi că o să vă preia exemplul şi alţi prefecţi din ţară?

Nu ştiu dacă se va întâmpla asta. Dacă li se pare o idee bună, foarte bine, să o preia. Nu ţin neapărat să fie preluată. Fiecare poate să înţeleagă situaţia în felul propriu. Pe mine, în momentul în care merg în teren, nu mă veţi vedea în pantofi, ci cu bocanci, geacă, asta este clar. Nu o să pun cizme, dar bocanci, clar. Îmi place să port bocanci şi eu spun că este o ţinută în regulă şi adecvată pentru situaţii de urgenţă sau pentru acţiuni. Nu este o ţinută oficială, este făcută de mine. Nu am făcut asta în ideea de a fi preluat.

Când aţi purtat prima dată această ţinută?

În decembrie, la prima acţiune cu etnobotanicele. Făcusem această ţinută de ceva vreme, dar nu se ivise ocazia să mă îmbrac cu ea. Dar o voi purta mereu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • stelian 02 Feb, 2011 12:48 Edificatoare poza.
  • stelian 02 Feb, 2011 12:47 Nevia de a fi respectat si a se stii cine este el, asta l-a determinat sa-si faca o uniforma. Acest aspect comportamental apare indeosebi la cei ce stau prea mult timp intr-o functie de conducere. Claudiu, da o fuga pina la Palazu, cit nu este prea tirziu.
  • raz 02 Feb, 2011 08:31 Unul dintre putinii oameni din judet care are curaj sa se impotriveasca dictaturii psdiste!!! Hai Claudiu esti omul potrivit la CJC. In 2012 scapam de porcusorul asta nene_rocit si de mafia lui care au acaparat acest judet
  • k 02 Feb, 2011 01:14 o saracie