Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clădirile greceşti de patrimoniu din Constanţa vor purta plăcuţe de monument istoric

ro

21 Mar, 2013 00:00 5290 Marime text
Pe opt clădiri de patrimoniu din judeţul Constanţa vor fi montate, săptămâna viitoare, plăcuţe de identificare pe care va fi scris, în patru limbi, „monument istoric”, dar şi un scurt istoric al fiecărei clădiri în parte. Potrivit declaraţiilor lui Mihnea Hagiu, membru al comunităţii elene „Elpis” Constanţa, este vorba despre şapte clădiri din municipiul Constanţa şi una din localitatea Murfaltar, clădiri care au aparţinut comunităţii elene sau în care au locuit diferiţi greci.

În municipiul Constanţa, este vorba, printre alte clădiri, de Biserica Elenă Metamorfosis, Teatrul Elpis, Casa Manicatide şi Vila Şuţu. Lucrările de construcţie a Bisericii Metamorfosis au început în 1862 şi s-au finalizat în 1868. Până în 1974, biserica a aparţinut comunităţii greceşti, dar ulterior a trecut în subordinea Arhiepiscopiei, ne declara, în urmă cu un an, Eftimie Antoniadis, preşedintele comunităţii elene din Constanţa.
Clădirea Teatrului Elpis a fost dată în folosinţă pe 20 decembrie 1898. Clădirea a fost construită după proiectul arhitectului francez L. Piver, iar antreprenorul era de origine greacă, pe nume I. Vlahopulos.
În Murfatlar, este vorba despre Casa Stamatopoulos, casă particulară ce a aparţinut unui comerciant grec.
Pe plăcuţe va fi fi scris „monument istoric” în limbile română, engleză, franceză şi greacă. Această iniţiativă aparţine comunităţii elene „Elpis” Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii