Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au făcut la Revoluţie ÎPS Teodosie, monseniorul Ieronim Iacob şi muftiul Iusuf Murat

ro

24 Dec, 2015 00:00 3810 Marime text


Anul acesta se împlinesc 26 de ani de la fuga soţilor Ceauşescu din Bucureşti şi victoria revoluţionarilor asupra comunismului.

Începută la Timişoara, pe 17 decembrie, mişcarea s-a propagat şi în alte oraşe din ţară, dar în special în Bucureşti, unde un miting organizat de Nicolae Ceauşescu pentru a demonstra că în ţară nu se întâmpla nimic s-a întors rapid împotriva sa şi a dus la fuga sa de la Bucureşti, prinderea sa şi, mai apoi, în ziua de Crăciun, la executarea sa într-o unitate militară din Târgovişte.
 
Multe voci au spus de atunci că evenimentele din decembrie 1989 nu au fost, de fapt, o revoluţie, ci au fost controlate de alte forţe din Europa, iar singurul adevăr de netăgăduit ce rămâne după acele zile este sângele vărsat de cei peste o mie de morţi şi alte câteva mii de răniţi (peste 3.000, spun statisticile).
 
Dar ce făceau la Revoluţie cei trei reprezentanţi ai cultelor din Constanţa, ÎPS Teodosie arhiepiscopul Tomisului, Ieronim Iacob, monseniorul Bazilicii „Sfântul Anton de Padova“, şi Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman?
 
Pe arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, Revoluţia din 1989 l-a prins la Mănăstirea Crasna. „În timpul Revoluţiei, Ierarhul Tomisului era asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucureşti, iar fiind în vacanţa de iarnă se afla la mănăstirea Cerna, unde era frate. A profitat de vacanţă şi, în acea perioadă, şi-a vizitat şi familia“, ne-a dezvăluit preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
 
„Eram tânăr vicar într-o comună a Moldovei, în comuna Săbăoani. Am trăit Revoluţia la televizor, pentru că eram la ţară“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Ieronim Iacob - monseniorul Bazilicii „Sfântul Anton de Padova“.
 
Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, avea 12 ani la Revoluţie. „Eram copil când a început Revoluţia. Principala mea ocupaţie era să-mi ajut părinţii la treburile gospodăreşti“, ne-a dezvăluit Iusuf Muurat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii