Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Se întâmplă ceva bun şi în ţara mea!" RAJA a semnat contractele pentru patru staţii de epurare în judeţele Ialomiţa şi Constanţa (galerie foto)

ro

05 Oct, 2011 21:00 2848 Marime text
cap_7.jpg„RAJA a devenit operator regional în judeţul Ialomiţa, pentru a putea beneficia de finanţare europeană nerambursabilă"

La sediul SC RAJA SA Constanţa a avut loc ieri ceremonia de semnare a contractelor de lucrări ce vizează staţiile de epurare din localităţile Poarta Albă, Fierbinţi, Ţăndărei şi Feteşti. Aceste contracte fac parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată". Valoarea acestui ambiţios proiect derulat de SC RAJA SA Constanţa se ridică la 1,15 miliarde de lei (aproximativ 271 de milioane de euro).

Programul european, denumit generic POS MEDIU, are la Constanţa două componente mari: „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud", în valoare de 139 de milioane de lei, şi „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa", în valoare de 1,07 miliarde de lei, componentă din care fac parte şi cele patru contrate de lucrări ce au fost semnate. Pentru realizarea lucrărilor de „Reabilitare staţie de epurare şi introducerea treptei de epurare terţiară - localitatea Poarta Albă, judeţul Constanţa", în valoare de 28,55 milioane de lei, s-a semnat cu Asocierea Passavant Roedieger GmbH - SC Geomarco Construct SRL - SC Grup Romet SA şi are ca termen de finalizare luna iulie 2013. Noua staţie va deservi, în sensul preluării apelor uzate, localităţile Poarta Albă, Murfatlar, Valul lui Traian. Contractul „Staţie de epurare nouă - localitatea Fierbinţi, judeţul Ialomiţa", în valoare de 11,39 milioane lei, s-a semnat cu asocierea SC Vega '93 SRL, Stultz Planaqua GmbH, Stultz Technik şi are ca termen de finalizare luna octombrie 2013. Staţia va deservi locuitorii din localităţile Fierbinţi Târg şi Dridu. Contractul „Staţie de epurare nouă - localitatea Ţăndărei, judeţul Ialomiţa", în valoare de 13,73 milioane lei, s-a semnat cu firma OTV Franceşi are ca termen de finalizare luna octombrie 2013, staţia urmând să deservească abonaţii din Ţăndărei. Cel de-al patrulea contract, „Staţie de epurare nouă - localitatea Feteşti, judeţul Ialomiţa", în valoare de 20,92 milioane de lei, s-a semnat cu societatea Consola Grup Construct SRL şi are ca termen de finalizare luna octombrie 2013.

15 contracte într-un singur an

Licitaţiile în urma cărora au fost atribuite contractele au fost internaţionale. În urma semnării acestora, SC RAJA SA Constanţa a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte derularea per total a 15 contracte (în valoare de 513,86 milioane de lei) din cadrul Programului POS Mediu. La ora actuală, alte şapte contracte de achiziţie publică de lucrări în valoare de 293,8 milioane lei sunt lansate pe SEAP, toate fiind trecute de etapa de deschidere a ofertelor şi aflate în faza de evaluare, urmând ca în perioada imediat următoare să se semneze contractele şi să fie demarate lucrările. Tot în viitorul apropiat, 22 de proceduri de achiziţie publică - licitaţie publică deschisă internaţională, în valoare de 342,34 milioane de lei, vor fi lansate pe SEAP pentru atribuirea contractelor de lucrări rămase în Programul POS Mediu.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale implicate în aceste patru contracte, alături de directorul SC RAJA SA, Felix Stroe. „RAJA a devenit operator regional în judeţul Ialomiţa, pentru a putea beneficia de finanţare europeană nerambursabilă. Comisia Europeană a stabilit două reguli de bază: să existe o asociaţie de dezvoltare intercomunitară din care să facă parte autorităţile locale care au nevoie de finanţare şi ca această asociaţie să fie operator regional. Într-un an, am semnat 15 din cele 43 de proiecte din cadrul acestui program sectorial", a declarat Stroe, care a subliniat faptul că în urma începerii lucrărilor vor fi create noi locuri de muncă şi că este în sfârşit mulţumit că poate spune „Se întâmplă ceva bun şi în ţara mea!".

Vicepreşedintele CJ Ialomiţa, Ioan Martin a vorbit despre faptul că modernizarea infrastructurii edilitare este principala preocupare a autorităţilor ialomiţene: „Trebuie să aducem condiţiile de trai la nivel de secolul 21". În alocuţiunea sa, primarul Feteştiului, Gheorghe Catrinoiu, a spus că este o zi foarte importantă pentru comunitatea pe care o reprezintă, care şi-a văzut un vis realizat. „La aproximativ doi ani după ce am solicitat ajutorul, avem acest contract pe masă", a precizat Catrinoiu.

Moment istoric

La rândul său, edilul din Ţăndărei, Vasile Sava, a vorbit despre momentul istoric petrecut ieri la RAJA: „Niciodată oraşul Ţăndărei nu a beneficiat de o sumă atât de mare de bani. Contribuţia locală a fost de numai 265.000 de euro, sumă mică, dar foarte importantă pentru noi". Primarul Comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, a explicat că, în urma realizării acestui contract, se va putea extinde zona de locuinţe: „Sistemul de canalizare al comunei Poarta Albă a fost realizat în anii '50. Acum, ne vedem visul împlinit. Vom avea o reţea de canalizare şi o staţie de epurare. Astfel, vom putea extinde zona de locuinţe". Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristinel Dragomir, a explicat importanţa respectării graficului de lucrări şi satisfacţia pe care o au autorităţile implicate datorită faptului că treaba merge foarte bine. „Este un proiect benefic pentru comunitate, un plus, şi trebuie să înţelegem că la nivelul anului 2011 nu mai putem fi de acord cu condiţii de trai precare", a declarat Dragomir.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii