Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotelurile cu putine stele si mancarea la „impinge tava" salveaza turismul (galerie foto)

ro

10 Aug, 2009 02:14 7675 Marime text
cap_5.jpgPreţurile exagerate ale restaurantelor cu ştaif i-au îngrămădit pe turişti în autoserviri

Cazarea ieftină, la preţuri de criză, şi mâncarea la „împinge tava" au reuşit să salveze o bună parte a pierderilor pe care litoralul românesc le-ar fi suferit din cauza crizei economice. Cel puţin aşa ne asigură patronii din turism, fie că este vorba despre unităţi de două şi trei stele sau de proprietarii de fast-food-uri ori restaurante de tip autoservire. Aceştia s-au reorientat rapid, au scăzut preţurile la cazare faţă de cele de anul trecut, iar unităţile de alimentaţie care au vrut să facă şi un profit în vara aceasta s-au transformat în fast-food-uri, denumite, plastic, „împinge tava".

În privinţa preţurilor la cazare, de multe ori mai mici decât cele de anul trecut, lucrurile sunt limpezi: în sudul litoralului nu mai vin demult cei atraşi de unităţile de lux, de patru şi cinci stele, ci turiştii cu posibilităţi financiare medii şi chiar mici. Tocmai de aceea, administratorii unităţilor hoteliere din zonă nu se sfiesc să spună că luna iulie şi începutul lui august sunt mai mult decât benefice propriilor buzunare. Turiştii curg, în continuare, către un litoral de una, două şi trei stele, unde unicele distracţii sunt apa, aerul şi plaja.

impinge_tava_5.jpgLa fel de calculaţi sunt turiştii români şi când vine vorba despre masă. Preţurile exagerate ale restaurantelor cu ştaif i-au îngrămădit, ad-hoc, în autoserviri. Preţuri mici, marfa la vedere. Acesta este secretul. „În ultimii ani, turiştii care calcă litoralul, mai ales pe cel din sud, s-au schimbat foarte mult. Acum vin la noi clienţii cu bugete limitate, care preferă să mănânce la o autoservire decât la un restaurant. Este vorba despre preţul mic, dar şi de „vizualizarea" produsului. Oamenii s-au săturat să fie traşi în piept de bucătar, le convine de minune să vadă ei înşişi ce greutate are produsul solicitat. Am avut şi un restaurant, pe care însă l-am închis de curând. Nu merita nici timpul şi nici efortul financiar, pentru că încasările zilnice erau mult mai mici decât cheltuielile...", ne spune Sorin Andrei, patronul unei autoserviri din staţiunea Venus.

Şi la Mangalia, lucrurile stau la fel la autoservirea unui hotel de patru stele. Hotelul, dotat şi cu un restaurant tot de patru stele, obţine venituri mult mai bune de pe urma clienţilor de la fast-food-ul de pe malul mării: „Ne ajută mult şi locaţia, dar şi faptul că oamenii văd ceea ce comandă, se răzgândesc şi aleg altceva... adică total diferit de modul în care se serveşte masa la restaurant. Avem clienţi fideli şi la restaurant, însă linia de autoservire merge mult mai bine în acest an", afirmă Carmen Rădulescu, directorul hotelului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii