Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directiile de Sanatate Publica, obligate sa raporteze cazurile de malpraxis

ro

05 Jun, 2010 03:51 1606 Marime text
malpraxis.jpgDirecţiile de Sănătate Publică vor fi obligate, de la 1 iulie, să raporteze Ministerului Sănătăţii situaţia cazurilor de malpraxis şi modul de soluţionare a acestora.

Proiectul actului normativ este postat pe pagina de Internet a ministerului, secţiunea transparenţă decizională, pentru dezbatere publică.

Potrivit Ministerului Sănătăţii Publice, obligaţia va aparţine comisiilor de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis de la nivelul direcţiilor de sănătate publică. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat ordinul privind completarea Ordinului nr. 1343/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis.

Mai mult decât atât, Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii trecute, proiectul de modificare a Legii 95/2006 privind reforma din sistemul sanitar, potrivit căruia prejudiciile stabilite de comisiile de malpraxis ale direcţiilor de sănătate publică se vor putea rezolva pe cale administrativă, prin înţelegere între victima actului de malpraxis sau a aparţinătorilor acesteia şi furnizorul de servicii medicale.

Tot atunci s-a decis ca reprezentanţii comisiei să stabilească circumstanţele, cauzele, natura şi întinderea prejudiciilor produse pacienţilor, nu numai dacă în cauză a fost sau nu o situaţie de malpraxis, aşa cum se întâmpla până în prezent.

Şase cazuri de malpraxis, de la începutul anului

De la începutul anului şi până în prezent, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Constanţa a înregistrat şase cazuri de malpraxis. Dintre acestea, cinci cazuri încă sunt în curs de anchetare, iar într-un caz s-a dat verdictul că nu a fost vorba de malpraxis.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri anchetate pentru malpraxis este cel al medicului ginecolog Hany Riad, cercetat pentru ucidere din culpă, după ce poliţiştii constănţeni au demarat o anchetă în cazul unei adolescente în vârstă de 15 ani care a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la patru ore după ce a făcut un chiuretaj.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii