Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:04 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCINA are atribuţia exclusivă de a aviza cazurile de forţă majoră

ro

04 Oct, 2011 01:00 939 Marime text
Agenţii economici afectaţi de scăderea nivelului Dunării pot solicita partenerilor contractuali activarea clauzei de forţă majoră.

Potrivit reglementarilor legale, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa are atribuţia exclusivă de a aviza cazurile de forţa majoră pe raza judeţului Constanţa.

Aceste avize pot fi solicitate Direcţiei Juridice şi de Arbitraj din cadrul CCINA Constanţa.

„Solicitarea trebuie să cuprindă prezentarea faptică şi detaliată a evenimentului,consecinţele acestuiaîn relaţia cu partenerul contractual şi argumentele juridice potrivit cărora evenimentul invocat reprezintă forţă majoră. Fenomenul de secetă înregistrat în această perioadă se încadrează în categoria evenimentelor generatoare de forţă majoră. Deosebit de important este faptul că, prezentarea unui aviz de forţă duce atât la exonerarea de răspundere contractuală a părţii care îl invocă, cât şi la exonerarea de răspundere fiscală, în condiţiile Codului de procedură fiscală", explică Mihai Daraban, preşedintele CCINA Constanţa. De asemenea, certificatul de avizare a cazului de forţă majoră poate fi prezentat şi autorităţilor vamale din România, în vederea solicitării extinderii perioadei de închidere a documentelor de export şi a documentelor administrative de însoţire, în conformitate cu dispoziţiile Codului Vamal al României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii