Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academicianul Berindei revendica 150 de hectare la Costinesti

ro

17 Sep, 2008 00:00 1717 Marime text
1221595464.jpg

Din tot ceea ce au avut odata Costinestii, istoricul s-a ales doar cu 12 hectare

De mai bine de 20 de ani, urmasii familiei Costinesti se perinda prin salile de tribunal in speranta ca, intr-un final, instanta le va da castig de cauza si vor intra in posesia sutelor de hectare pe care le detin in inima litoralului. Intr-o Romanie ce se vrea europeana, justitia pare sa fie un concept care suna bine, dar rareori se aplica. O dovedesc sutele de dosare nesolutionate, in care proprietarii de drept imbatranesc incercand sa-si recupereze in instanta averile confiscate in perioada comunista. A devenit deja o normalitate ca cetatenii de rand sa fie tarati ani buni prin tribunale pentru ca, intr-un final, sa renunte de bunavoie la terenurile sau imobilele revendicate pe Legea 247/2005. Ba, mai mult, se pare ca prevederile legale sunt tratate intr-un mod original, chiar si atunci cand statutul social se schimba, iar reclamantul este un renumit istoric, o somitate in domeniu, care a purtat renumele tarii peste hotare. In aceasta situatie se gaseste academicianul Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane si membru in biroul Asociatiei Internationale de Istorie Contemporana a Europei, care ar fi trebuit sa intre in posesia celor 150 de hectare pe suprafata carora a fost ridicata comuna Costinesti, fapt atestat istoric de la 1883.

"La anii mei nu o sa ma imbogatesc din Costinesti"

Pentru a-si recupera drepturile, a actionat in instanta Comisia Locala de Fond Funciar. "Practic, eu am revendicat o suta cincizeci de hectare: cincizeci de la mama mea si o suta de la bunica si de la unchiul meu. Din asta, nu stiu cu ce o sa ma aleg pana la sfarsit. Pentru mine nu e numai o chestiune personala, pentru ca o alta proprietate, pe care o aveam de la tata, in Teleorman, am donat-o academiei si vreau ca aceasta sa fie intagibila. Astfel, vreau ca ceea ce pot lasa aici copiilor mei sa reprezinte doua treimi, ca in momentul acela nu mai poate fi revendicata de nimeni, nici de urmasii lor. Asa ca de aceea dau batalia asta, pentru ca la anii mei nu o sa ma imbogatesc din Costinesti...", spune vicepresedintele Academiei Romane. Continua prin a povesti istoria Costinestiului, fost sat arondat comunei Tuzla, de care ar fi trebuit sa-l lege doar amintiri placute. "In 1936, bunica mea a vandut vatra satului Costinesti pentru ca acesta ajunsese sa fie colonizat cu germani la sfarsitul veacului al-XIX-lea. Au cumparat terenul in 1936, iar in 1940 au fost chemati de Hitler, deci satul aproape s-a golit. In locul lor au venit niste macedoneni... Cum s-a ajuns ca aceasta populatie foarte rara sa acapareze toata suprafata de sute de hectare... nu stiu", spune, nostalgic, academicianul.

A mia parte

Din tot ceea ce odata au detinut Costinestii, Dan Berindei s-a ales doar cu 12 hectare. "Din pacate, legea aceasta a restituirilor a fost astfel cladita incat, practic, eu am fost pus in situatia de a nu avea la Costinesti, in clipa de fata, decat 12 hectare si jumatate, dupa o batalie de 20 ani, inceputa de mama mea. Asta e situatia... pentru ca restituirile s-au facut cum s-au facut si a fost mai mult un prilej de imbogatire pentru diversi decat un act de justitie", a incercat acesta sa explice modul in care a fost jecmanit de administratia locala.

O suta de hectare, date disparute

Dar nu este singurul care a actionat in instanta Comisia Locala de Fond Funciar, care, probabil, a apelat la magie si, printr-un hocus-pocus, a sters de pe fata pamantului cele 150 de hectare ale lui Berindei. "Explicatia e ca terenul nu mai e", a explicat academicianul. In aceasta lupta cu administratia locala, lui Dan Berindei i s-au alaturat alti 11 reclamanti. Suzanne Mariana Vania Costinescu, Irina I Riscutia, Alexandru Barbu T Costinescu, Gheorghe Tataranu Costinescu, Petre Nicolae Costinescu, Maria Emanuela Kolbe, Alina Ionita, Maria Dominica Jerbault, Florica Ioana Ileana Bratescu si Petre si Ion Swoboda au de recuperat cate o particica din comuna care, intre timp, a devenit extrem de atractiva pentru cei care vor sa dea lovitura in imobiliare sau, pur si simplu, isi doresc o vila pe litoral. "Procesul este in faza de pronuntare, dar o sa se mai faca recurs, si cum sunt procesele in Romania, ca dureaza ani buni... Marturisesc ca sunt sceptic ca-mi voi mai recupera vreodata terenurile", continua academicianul.

Unde-i buba?

Prin adresa nr. 3791 din 2006, Institutia Prefectului Constanta explica faptul ca, desi nu exista niciun dubiu asupra faptului ca proprietar de drept al celor 150 de hectare este Dan Berindei, terenul, pur si simplu, nu exista. Se pare ca o parte din suprafata ce ar fi trebuit sa intre in posesia Costinestilor a fost data societatii BTT Costinesti. Terenul de 369.015 mp era cedat societatii in cauza, in 1995, avand la baza o hotarare de consiliu local al comunei Tuzla. Modul suspect in care s-a facut improprietarirea era constatat, in 1999, de Institutia Prefectului Judetul Constanta, prin adresa nr. 664 din 02.07.1999. Dar atat. Terenul este tot de negasit, iar Dan Berindei, la varsta de 85 de ani, se vede nevoit sa continue lupta cu administratia locala, chiar daca nu crede ca cele 150 de hectare, din care fistecine scoate bani buni prin inchirierea lor, ii vor mai apartine vreodata.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii