Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Salariatele Căminului de Bătrâni ameninţă cu demisia în bloc

ro

08 Apr, 2011 12:07 781 Marime text

Angajatele Căminului pentru Persoane Vârstnice Constanţa au reluat, ieri, protestul, pentru că din luna martie au primit salariile micşorate, ameninţând că îşi vor da demisia în bloc. Directoarea instituţiei, Doruţa Giuglea, a primit undă verde, la începutul lunii februarie, de la Ministerul Muncii să acorde spor de sută la sută angajaţilor care asigură continuitatea activităţii. După o lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă spune că nu are voie, astfel că Giuglea dă o decizie care o anulează pe cea anterioară, iar personalul îşi pierde sporul. După protestul de vinerea trecută, ITM revine spunând că angajaţii pot primi sporul de continuitate. În toată această harababură, contabila-şefă a ajuns în spital din cauza unui puseu de tensiune, iar jurista şi directoarea şi-au dat ieri demisia. Viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, a încercat, ieri după-amiază, să detensioneze situaţia, rugând-o pe directoare să revină asupra deciziei de demisie.

Unii da, alţii ba

Încă de dimineaţă, cu mic cu mare, angajatele Căminului de Bătrâni din Constanţa au început protestul, pentru că din luna martie au primit salariile micşorate. În urma verificărilor în organigramă şi în statele de plată ale instituţiei, s-a constatat că doar bucătarii, portarii, asistentele medicale şi infirmierele vor beneficia de recalcularea salariilor pe luna martie. Doruţa Giuglea a menţionat că este vorba doar de câţiva bucătari şi portari, opt asistente medicale şi 14 infirmiere, pentru că opt persoane au plecat deja din centru. Mai mult decât atât, îngrijitoarele - cele care se ocupă de curăţenia din cele 150 de camere ale căminului, nu vor primi bani la recalculare. Directorul Centrului a declarat că, pe lunile ianuarie şi februarie, angajaţii unităţii au primit salarii de 600 de lei, iar în martie veniturile le-au scăzut la 400 - 500 de lei. reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Munca au arătat că, pe primele două luni ale anului, toţi angajaţii şi-au primit salariile cu sporul de sută la sută pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale lucrate, dar nu şi pentru luna martie. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cei care asigură continuitatea activităţii, cum ar fi cei de pe domeniul medico-social, asistenţă socială, îşi vor primi aceste drepturi şi chiar banii aferenţi lunii martie. Concluzia este că, din cei 80 de angajaţi, doar 26 au dreptul la sporul de asigurare a continuităţii.

Muncă plătită corect şi decent

Restul personalui, nemulţumit că nu beneficiază de acelaşi drept, ameninţă cu demisia în bloc. Vârstnicii care locuiesc în Cămin se tem că vor ajunge pe străzi odată cu demisia celor care îi îngrijesc. Doruţa Giuglea a înaintat deja primarului demisia, declarând că nu va reveni la gânduri mai bune decât în situaţia în care va primi ceva concret din partea autorităţilor locale sau centrale. „Am demisionat din cauza situaţiei create. Am ajuns la limita disperării", a anunţat directoarea Căminului. Sosit la faţa locului, viceprimarul Decebal Făgădău a purtat o discuţie cu directoarea: „am rugat-o să revină asupra deciziei de a-şi da demisia, pentru că, odată înregistrată, este un act unilateral de voinţă. Ştiu cum lucrează Doruţa Giuglea, o face cu sufletul, dovadă că este apreciată atât de angajate, cât şi de bătrânii din cămin". Edilul este convins că, la rugăminţile municipalităţii, a colegilor, dar - mai ales - a celor vârstnici, Doruţa Giuglea se va răzgândi. Tot el a arătat că Primăria Constanţa se află între ciocan şi nicovală. „Pe de-o parte, înţelegem situaţia prin care trec colegii noştri de la Căminul de Bătrâni, pe de altă parte suntem încorsetaţi de Legea salarizării unice şi tot felul de dispoziţii, care mai de care mai ciudate, de la persoane care cred că e mai bine să interpreteze texte de lege, virgule, uitând de viaţa normală. Aceşti oameni nu cer privilegii, ci dreptul la muncă, plătită corect şi decent", a declarat Decebal Făgădău.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii