Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Un Guvern de Mării, cu capul plin de bălării!

ro

16 Oct, 2010 20:16 502 Marime text
Angajaţii din primăria municipiului reşedinţă de judeţ şi cei din Consiliul Judeţean Constanţa au prins gustul protestelor. După ce, cu două zile în urmă, i-au susţinut pe angajaţii de la Finanţe, care şi-au cerut suplimentele restante pe două luni, vineri dimineaţă, la fel de spontan cum au procedat şi joi, funcţionarii din Consiliul Judeţean au ieşit iar în stradă. La ora 9.00, nimic nu anunţa ce urma să se întâmple după numai o oră. Aproape 200 de oameni au ieşit pe platoul din faţa instituţiei pentru a protesta împotriva salariilor de mizerie pe care le primesc de la intrarea în vigoare a Ordonanţei 63. După ce auziseră că pentru „finanţişti" problemele au fost rezolvate, măcar parţial, angajaţii din Consiliul Judeţean Constanţa au considerat că trebuie să iasă iar în stradă pentru a-şi cere drepturile. S-au pregătit cum au putut pentru protestul spontan. Pe coli de hârtie au imprimat „Băsescu şi ai lui, câinii neamului", „Salarii decente", „Funcţionarul public = sărăcie şi umilinţă", „Voi trăiţi bine, noi trăim rău". Mulţi dintre cei care au ieşit în stradă cresc singuri copii sau soţii sunt amândoi bugetari. „Am rată la bancă de 600 de lei şi iau salariu 400. Trebuie să plătesc lumină, întreţinere, trebuie să mai şi mănânc... Cu ce?! Sunt bolnavă cronic şi trebuie să-mi cumpăr şi medicamente", a declarat, cu lacrimi în ochi, una dintre angajatele de la Consiliul Judeţean Constanţa.

"Veniţi cu noi!"

Protestatarii de la Consiliul Judeţean Constanţa au trecut prin faţa Prefecturii, unde jandarmii se pregătiseră pentru a supraveghea acţiunea de protest, şi s-au postat pe platoul din faţa Primăriei Constanţa. „Veniţi cu noi !", i-au îndemnat pe angajaţii din Primăria Constanţa care se află în aceeaşi situaţie ca şi ei. Funcţionarii din Consiliul Judeţean Constanţa nu au aşteptat prea mult... Angajaţii din primărie au început să coboare din clădire şi să se alăture grupului format din funcţionarii din Consiliul Judeţean Constanţa. Bugetarii sunt în pragul disperării, în condiţiile în care, nu peste mult timp, iarna îşi va face simţită prezenţa. „Unii spun că aş fi ajuns eu să manipulez funcţionarii publici. Fel şi fel de neaveniţi nu înţeleg că oamenii au ajuns la capătul puterilor şi nu mai ştiu ce sa facă, cu ce să-şi achite traiul de zi cu zi. Cu 480 de lei nu se poate supravieţui. Dacă vă aduceţi aminte când Radu Mazăre arăta fluturaşii cu 480 de lei, au fost câţiva intelectuali de la societatea civilă care comentau pe posturile de televiziune naţionale că aia ar fi lichidarea. Funcţionarii publici nu iau avans şi lichidare, ci o singură dată şi ăia sunt puţini. Soluţii există... Schimbarea unui Guvern care şi-a dovedit incompetenţa. Există posibilitatea relansării economice, a accesării de fonduri europene şi inclusiv reducerea fiscalităţii pentru atragerea banilor din economia gri şi neagră la suprafaţă. Asta au făcut Germania, Ucraina, Bulgaria şi toată UE, numai noi nu vrem să o facem şi se poate face imediat, cu efecte în termen scurt. Mi se pare aberant să cerem din nou şi acestei generaţii sacrificii. De când eram copil şi până astăzi se tot invocă că suntem generaţii de sacrificiu. Avem o singură viaţă şi trebuie să o trăim decent", a declarat jurnaliştilor Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Până la Dumnezeu, te mănâncă... parlamentarii

Pentru că de la reprezentantul Guvernului în teritoriu nu mai au niciun fel de aşteptări, protestatarii au considerat că trebuie să atragă atenţia asupra problemelor lor parlamentarilor Puterii. Însoţiţi de poliţişti, angajaţii de le celor două instituţii ale administraţiei publice, locală şi judeţeană, au mărşăluit până la sediul PDL. S-au întâlnit cu alţi protestatari care pichetau sediul partidului aflat la guvernare. Pentru că despre acţiunea sindicatelor s-a ştiut de acum două săptămâni, jandarmii au luat măsuri pentru a împiedica orice acţiune ostilă a protestatarilor. Au fost instalate garduri care i-au ţinut pe oameni departe de intrarea în sediu. Zeci de jandarmi au vegheat ca nu cumva protestul să capete accente de violenţă. Reprezentanţi ai patru centrale sindicale, CNS „Cartel ALFA", BNS, CNSRL şi CSDR, au pichetat, timp de o oră, sediul PDL. Cei doi parlamentari aflaţi în sediul partidului au refuzat să iasă şi să vorbească oamenilor despre ce îi doare cel mai tare: scăderea salariilor şi proiectele de legi care, din angajaţi, îi transformă în sclavi, la cheremul angajatorilor. Protestul s-a încheiat la ora 14.00, iar angajaţii de la primărie şi Consiliul Judeţean, pe drumul de întoarcere, s-au oprit şi în faţa sediului Camerei de Conturi, ai cărei angajaţi i-au obligat să returneze banii pe care i-au încasat ca sporuri în urmă cu doi ani. Astfel s-a încheiat un nou capitol al acţiunilor sindicale, un nou eşec în dialogul cetăţenilor ţării cu PDL, ai căror reprezentanţi au ajuns la putere după ce aceiaşi oameni, ameţiţi de promisiuni ce s-au dovedit deşarte, au introdus în urnă votul care i-a transformat în câştigători.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii