Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Problemele oamenilor din Ciobanu şi Gârliciu, în atenţia prefectului Palaz

ro

11 Apr, 2011 12:24 845 Marime text

Căminele Culturale din comunele Ciobanu şi Gârliciu au fost locurile în care localnicii s-au reunit pentru a-şi spune păsurile prefectului Claudiu Iorga Palaz, în speranţa că acesta va găsi soluţii. Deşi afişele prin care se anunţa acţiunea prefectului au fost rupte, oamenii au aflat şi au venit să discute cu acesta. Totuşi, pentru a evita asemenea situaţii, consilieri ai Instituţiei Prefectului vor veni în localităţile unde vor avea loc audienţe cu o zi înainte pentru a informa comunitatea.

La întrunirea de la Ciobanu a fost prezent primarul Ion Suciu, care, profitând de prezenţa reprezentantului Guvernului în teritoriu, i-a mulţumit acestuia pentru intervenţia la digul unde apăruse o nişă ce ar fi putut conduce la inundarea a circa 20 de case din zonă. De altfel, subiectul digului a fost reluat şi la Gârliciu, drept pentru care prefectul a ţinut să le spună oamenilor „să nu mai creadă în SF-urile preşedintelui Consiliului Judeţean, care este panicos. Digul nu a fost spart şi nu l-a aruncat nimeni în aer. Pe o funcţie, te erodezi. Stresul îşi spune cuvântul", a adăugat Claudiu Palaz. Pentru a-i linişti pe săteni, el a anunţat că, printr-o Hotărâre de Guvern adoptată în şedinţa de vinei seară, au fost alocate fonduri pentru refacerea infrastructurii din localităţile afectate de inundaţiile de anul trecut. Pe lista respectivă se află şi comunele Ciobanu, Gârliciu, Horia, Oltina şi Seimeni.

Dar, cum era şi firesc, după laude şi mulţumiri, oamenii au început să-şi spună problemele. Un localnic i-a reclamat lui Palaz că nu a intrat în posesia întregului teren, ba mai mult, cele 11 ha - din 14 ha cât ar fi trebuit să primească - le are într-o zonă proastă şi asta, spune omul, pentru că n-ar fi avut pilele necesare la primărie. Situaţia urmează a fi verificată, prefectul menţionând că împroprietărirea oamenilor reprezintă o prioritate pentru el, iar unele terenuri ajunse la nişte şmecheri vor trebui redate Primăriei Ciobanu. „Eu nu scot apa din baltă de pe terenul statului şi oamenii să nu aibă teren", a subliniat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

 

Vicele din Ciobanu, pârât la prefect

Un alt aspect ce a fost prezentat prefectului a vizat starea unor drumuri, cel ce a semnalat situaţia fiind chiar o persoană cu handicap care se deplasează cu un cărucior cu rotile. Prin bunăvoinţa unor tineri din comună şi cu implicarea reprezentantului Guvernului în teritoriu, strada de pământ urmează a fi pietruită.

Pe de altă parte, sătenii s-au plâns că în comună nu există farmacie, iar pentru a-şi cumpăra medicamentele necesare sunt nevoiţi să se deplaseze până în oraşul Hârşova. Şi asta în condiţiile în care oamenii susţin că spaţiul în care a funcţionat cândva farmacia are acum o altă destinaţie, „graţie" edilului şef. Referitor la protecţia socială, localnicii au lăsat să se înţeleagă că ajutorul social este acordat după ureche deoarece nu se fac anchete sociale prin care să se confirme că cei ce sunt în plată îndeplinesc criteriile prevăzute de lege. În acelaşi context, o doamnă a semnalat că, deşi este de 10 ani asistent social şi nu a beneficiat de concediu de odihnă în această perioadă, nu a primit banii pe concediile neefectuate pe motiv că nu au fost bani de la Guvern.

Dacă tot au avut ocazia să spună ceea ce nu el convine, de pe listă n-a lipsit nici viceprimarul comunei, Ion Popescu. Despre acesta, oamenii susţin că din 2004 a avut cumul de funcţii: a fost şi vice, şi învăţător la şcoala din localitate. Mai mult, fire practică, viceprimarul ar fi avut, după cum relatau sătenii, beneficii de pe urma renovării Căminului Cultural, în sensul că şi-ar fi renovat şi propria locuinţă pe banii contribuabililor. Având în vedere cele reclamate, prefectul a promis că luni, 11 aprilie, o echipă din cadrul Instituţiei Prefectului se va deplasa în localitate pentru a verifica veridicitatea acuzelor.

 

Sprijin financiar pentru Gârliciu

La rândul său, primarul comunei Gârliciu, Constantin Cimpoiaşu, a profitat de prezenţa prefectului pentru a-i cere sprijin în continuarea unui proiect aflat în derulare, prin care se asigură alimentarea cu apă a comunei. Cimpoiaşu a precizat că, pentru definitivarea proiectului, ar mai avea nevoie de cinci miliarde de lei vechi şi ar fi păcat să se oprească lucrările având în vedere că s-au realizat în proporţie de două treimi, iar oamenii aşteaptă de mult să beneficieze de pe urma proiectului. Ca şi la Ciobanu, localnicii din Gârliciu sunt interesaţi să primească sprijin din partea prefectului în probleme legate în special de împroprietărire.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii