Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Odată cu schimbarea pavilionului navelor - Ofiţerii români din flota „Sea - tankers" vor primi pensii belgiene

ro

20 Oct, 2010 11:43 1417 Marime text

În flota companiei franceze activează 116 navigatori români, dintre care 83 de ofiţeri // În următorii 3 - 4 ani, cei 120 de ofiţeri francezi vor fi înlocuiţi îndeosebi cu români

Comandantul de cursă lungă Alain Piette, manager cu resursele umane la compania „Sea - tankers", se numără printre cunoştinţele vechi ale ziarului „Cuget Liber". A revenit la Constanţa cu veşti de mare interes pentru navigatorii români.

„Sea - tankers" este liderul flotei mariti-me franceze în transportul produ-selor petroliere. Deţine o flotă tânără şi modernă, formată din 28 de tan-curi petroliere şi de produse chimice de la 3.000 tdw până la 20.000 tdw, cu o capacitate totală de 450.000 tdw şi o vârstă medie de 5,4 ani.

Pe navele sale sunt îmbarcaţi, în prezent, 560 de navigatori, dintre care 130 francezi, 116 români, 24 de croaţi, 100 filipinezi şi 199 africani. Corpul ofiţeresc este dominat de francezi şi români, în vreme ce africanii şi filipinezii asigură grosul nebrevetaţilor.

Dintre cei 116 navigatori români, recrutaţi prin intermediul companiei de crewing Arpinav, din Constanţa, 64 sunt ofiţeri superiori, 19 ofiţeri din zona executivă, iar 33 sunt nebrevetaţi. Ei fac parte din echipajele a 19 tancuri.

L-am întrebat pe Alain Piette: „Sunt şanse să mai crească salariile românilor în acest an sau în 2011?". „Nicio şansă. Din cauza crizei economice, salariile sunt îngheţate. De doi ani, cantitatea de marfă din piaţă este mai mică cu 20% faţă de capacitatea de transport existentă. Pe de altă parte, se construiesc continuu nave. Ţineţi seama că tarifele de transport au scăzut de la 12.000 de dolari pe zi la 8.000 de dolari, la contractele pe termen lung. Este drept, la contractele spot se câştigă mai bine. Dar pe ansamblu, veniturile armatorilor au scăzut, fapt ce îşi pune amprenta şi asupra salariilor" - a afirmat Piette

De la vestea proastă am trecut apoi la veştile bune. „În 2011, vor ieşi la pensie mai mulţi şefi mecanici francezi. În locul lor, vom pune români. Îi preferăm pentru că sunt mai ieftini. Este vorba de 7 posturi. Cea mai importantă ştire este că, în următorii ani, navele vor fi trecute treptat de la pavilionul francez la cel belgian. Deja, patru dintre ele au făcut schimbarea. Pe două nave, „Chassiron" şi „Vanessa", care se află în prezent în zona de vest a Africii, muncesc şi români. Acum vine partea cea mai interesantă: ofiţerii care navigă sub pavilion belgian, încă de la semnarea contractului de muncă, beneficiază de asigurări sociale şi de sănătate din partea statului belgian. Cu alte cuvinte, conform legilor acestei ţări, românii se vor putea retrage din activitate la 61 de ani şi vor primi pensii belgiene. Politica noastră urmăreşte înlocuirea francezilor, odată cu schimbarea pavilionului. Echipajele vor fi alcătuite din români şi filipinezi sau români şi croaţi" - a declarat managerul francez.

În prezent, pe navele cu pavilion francez se iese la pensie la 55 de ani, dar Republica Franceză nu asigură pensii şi pentru români. Ei trebuie să cotizeze la fondul de asigurări sociale din ţară, urmând să iasă la pensie la 65 de ani.

O altă veste bună este că „Sea - tankers" e mulţumită de prestaţia româ-nilor. Ca urmare, va continua să facă promovări din rândul lor în funcţiile de comandanţi, secunzi şi şefi mecanici.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii